Έξαλλος έγινε ο Τζο Μπάιντεν όταν οι δημοσιογράφοι στο Λευκό Οίκο άρχισαν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την πνευματική του καταλληλότητα ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αφορμή στάθηκαν τα όσα είπε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ, που περιέγραψε τον Μπάιντεν ως «ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά σε συνεντεύξεις του Αμερικανού προέδρου όπου, όπως ισχυρίστηκε, δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ούτε καν πότε πέθανε ο γιος του Μπομπ από καρκίνο στον εγκέφαλο.

«Πώς στο διάολο τολμάει να το θέτει αυτό;» δήλωσε ο Μπάιντεν την Πέμπτη 8/2, επιτιθέμενος στον Χουρ. «Δεν χρειάζομαι κανέναν να μου θυμίσει πότε πέθανε. Ξέρω τι στο διάολο κάνω» είπε ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος. «Είμαι το πιο κατάλληλο άτομο σε αυτή τη χώρα για να γίνω πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να τελειώσω τη δουλειά που ξεκίνησα. Η μνήμη μου είναι μια χαρά» είπε με ένταση απαντώντας στους δημοσιογράφους όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Oι κορυφαίοι σύμβουλοί του και πολλοί συνάδελφοί του Δημοκρατικοί έχουν από καιρό καταλάβει ότι το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα του προέδρου, καθώς οδεύει προς μια σκληρή μάχη για την επανεκλογή του απέναντι στον πιθανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ότι πολλοί ψηφοφόροι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι πρόεδρος. Ανησυχίες που φαίνεται ότι φούντωσαν με όσα είπε ο εισαγγελέας Χερ.

Οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν επίσης ότι ο Τραμπ, ο οποίος είναι 77 ετών, έχει επίσης διανοητικά κενά, μεταξύ άλλων αναφερόμενος στη Νίκι Χέιλι, τη Ρι του Λευκού Οίκου

Οι σύμμαχοι του Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, λέγοντας ότι το ιστορικό νομοθετικών επιτευγμάτων του και η ικανότητά του να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με κορυφαίους συμμάχους σε όλο τον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να αποδώσει στον Λευκό Οίκο.

Τα λάθη του

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Μπάιντεν είχε μπερδέψει τον Φρανσουά Μιτεράν, τον εκλιπόντα Γάλλο πρόεδρο που υπηρέτησε από το 1981 έως το 1995, με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον σημερινό Γάλλο ηγέτη.

Ανέφερε επίσης τον Χέλμουτ Κολ, τον εκλιπόντα Γερμανό καγκελάριο που υπηρέτησε από το 1982 έως το 1998, ενώ εννοούσε την Άνγκελα Μέρκελ, την πιο πρόσφατη πρώην καγκελάριο.

Τα λεκτικά λάθη του Μπάιντεν όταν μιλούσε για ξένους ηγέτες συνεχίστηκαν όταν αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή και είπε ότι ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ήταν πρόεδρος του Μεξικού, αντί της Αιγύπτου.