Προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί το βαρύ κλίμα στην κοινωνία μια μέρα μετά την μαύρη επέτειο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος 57 οικογένειες και άφησε δεκάδες νέους ανθρώπους να παλεύουν ακόμη αβοήθητοι με τα τραύματα του σώματος και της ψυχής τους.

Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις ,όχι μόνο για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών, αλλά κυρίως για να ζητήσουν δικαίωση. Και αυτό διότι ,παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από το πρωτοφανές δυστύχημα, πολλά ερωτήματα ζητούν ακόμη απαντήσεις και όσο ο χρόνος περνά χωρίς αυτές να δίνονται, τόσο αυξάνεται το αίσθημα περί ατιμωρησίας, με τις σκιές της συγκάλυψης των ευθυνών να απλώνονται βαριές πάνω από την Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα.

Αυτές τις σκιές άλλωστε θέλησε να διαλύσει ο πρωθυπουργός στο χθεσινό μήνυμα του. «Μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια καθόλου τυχαία αποστροφή του λόγου του.

Στην υπόθεση αναμένονται εξελίξεις καθώς το απόγευμα της Τετάρτης (28/2) η δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας έφτασε στη Βουλή. Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα μπορούν από σήμερα να προσέρχονται στο γραφείο του ειδικού γραμματέα, και χωρίς να έχουν την δυνατότητα να βγάλουν αντίγραφα, θα μπορούν να κρατούν σημειώσεις και να ενημερωθούν για να εμπλουτίσουν τα πορίσματά τους. Ωστόσο, οι πολίτες δεν τρέφουν μεγάλες προσδοκίες με το 74,5% να δηλώνει ότι η εξεταστική δεν θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος (MRB για το Open).

Καλπάζει η ακρίβεια

Η οργή της κοινωνίας όμως για τα Τέμπη έρχεται να προστεθεί πάνω σε μια συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια για τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ήδη, εδώ και καιρό η ακρίβεια «τσαλακώνει» την εικόνα της κυβέρνησης και τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο πονοκέφαλο παρά την ελπίδα ότι τα νέα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο θα αποδώσουν καρπούς μέσα στον Μάρτιο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβερνητικοί χειρισμοί βαθμολογούνται χαμηλά: 69,9% εκτιμά πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κοινωνία ( MRB ), με τους πολίτες να νιώθουν ότι το εισόδημά τους εξανεμίζεται και όχι αδίκως. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η τιμή του ελαιολάδου -του βασικότερου συστατικού της μεσογειακής διατροφής- που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat κατέγραψε αύξηση 62% στη χώρα μας, η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ μετά την Πορτογαλία (+69%).

Ανοιχτό το μέτωπο των αγροτών

Την ίδια ώρα μπορεί οι αγρότες να επιστρέφουν από τα μπλόκα στα χωράφια, ωστόσο το αγροτικό μέτωπο παραμένει ανοιχτό με τους παραγωγούς να προειδοποιούν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Οπως γράφει το ΒΗΜΑ η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην συγκρουστεί με τους αγρότες και αρχίζει να προβάλλει, εν όψει και ευρωεκλογών, την ατζέντα της αλλαγής της ΚΑΠ, την οποία δηλώνει ότι θα διεκδικήσει, από κοινού και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Παράλληλα, στις 11 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους αγρότες της Θεσσαλίας που είδαν το βιος τους να χάνεται κάτω από τα λασπόνερα της κακοκαιρίας Daniel. Οι παραγωγοί περιμένουν να ακούσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάκαμψη της παραγωγής και της κτηνοτροφίας σε μια περιφέρεια που στηρίζεται κατ’ εξοχήν στον πρωτογενή τομέα.

Ο φόβος της αποχής και ο Βελόπουλος

Είναι σαφές λοιπόν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει απέναντί της μια ισχυρή αντιπολίτευση που βρίσκεται σε περιδίνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ να προέχεται από ένα θυελλώδες συνέδριο εσωστρέφειας και το ΠαΣοΚ να αδυνατεί να ανεβάσει τα ποσοστά του, έχει όμως απέναντί της τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία οφείλει να κοιτάξει κατάματα.

Έμπειροι πολιτικές αναλυτές σημειώνουν στο ΒΗΜΑ πως αν δεν το πράξει, το παραπάνω πολιτικό μείγμα θα παράξει αποτέλεσμα και αυτό δεν θα είναι άλλο από την περαιτέρω αύξηση της αποχής στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Για αυτό άλλωστε αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία κατά της χαλαρής ψήφου.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στελέχωση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σ’ αυτό θα συμπεριληφθούν άνθρωποι που θα μπορούν με άνεση να απευθυνθούν στο κοινό της  λαϊκής δεξιάς. Το συγκεκριμένο κοινό με αποκορύφωμα την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών δεν βλέπει με καλό μάτι την κεντρώα στροφή της ΝΔ και δείχνει να έχει τάσης φυγής με κερδισμένο τον Κυριάκο Βελόπουλο που φλερτάρει σε ορισμένες μετρήσεις με διψήφια ποσοστά.