Με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης και τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιαστούν για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μία στροφή στα θέματα αιχμής της καθημερινότητας, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η αποτελεσματικότητα τους.

Η βασική πρόκληση για την κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα είναι η έμπρακτη ανακούφιση μεγάλων ομάδων των πολιτών από το βάρος της ακρίβειας, με τη συνδυαστική εφαρμογή των μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει στη συνεδρίαση του υπουργικού ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές Απριλίου.

Ανοιχτό το αγροτικό μέτωπο

Παράλληλα όμως, παραμένει ανοιχτό το αγροτικό μέτωπο, στο οποίο επιχειρείται ένας σταδιακός κατευνασμός, μεταξύ άλλων και με τα όσα αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από τον Λευτέρη Αυγενάκη για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση αρχίζει να προβάλλει, εν όψει και ευρωεκλογών, την ατζέντα της αλλαγής της ΚΑΠ, την οποία δηλώνει ότι θα διεκδικήσει, από κοινού και με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το κρίσιμο ωστόσο στοιχείο παραμένει η αποκατάσταση των ζημιών και η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία. Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου επανεξετάζουν τους σχεδιασμούς τους εν όψει και της νέας συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έως τότε αναμένεται ότι θα έχει παρουσιαστεί και η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση του σχεδίου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής.