Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί η ΑΔΕΔΥ , εργατικά σωματεία και φορείς  με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, πραγματικές αυξήσεις μισθών και όχι αυξήσεις κοροϊδίας»  συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση σ ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Σήμερα η απεργία μας έχει διττό στόχο. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών και είμαστε εδώ όπως ήμασταν και πέρσι για να δώσουμε λόγο τιμής, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όσο υψηλά κι αν βρίσκονται.  Δεύτερος λόγος είναι ότι ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτούς τους μισθούς και με την ακρίβεια που υπάρχει. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεκινάμε σήμερα μια μάχη. Τη μάχη της κοινωνικής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φτάνει πια ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε το μέλος  της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης.

Η ΑΔΕΔΥ όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της διεκδικεί μεταξύ άλλων «ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας». Ταυτόχρονα, η ΑΔΕΔΥ ζητά να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.

Φτάνοντας μπροστά από τη Βουλή διαδηλωτές και διαδηλώτριες έγραψαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των 57 νεκρών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ. Λίγο αργότερα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο.

Επιπλέον διαδηλωτές και διαδηλώτριες από πρωτοβάθμια σωματεία που είχαν συγκεντρωθεί στα  Χαυτεία κατευθύνθηκαν λίγο πριν τις 15.00  μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train. Οι συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Παράλληλα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τους 57 νεκρούς από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.  Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train και στη συνέχεια έγραψαν «Οι ζωές μας» στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά.

Οι πολιτικοί που βρέθηκαν στην πορεία

Ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που βρέθηκαν στην σημερινή συγκέντρωση, αρκετοί ήταν και οι πολιτικοί έδωσαν το «παρών» στην πορεία.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συμμετείχε στη συγκέντρωση.

«Αιματοβαμμένη» σημαία στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας πορεία για τη μαύρη επέτειο ενός χρόνου για τα Τέμπη.

Η πορεία φοιτητών, νέων, εργαζομένων και συνταξιούχων, μεταξύ άλλων, ξεκίνησε από την Εγνατία, στο ύψος του αγάλματος Βενιζέλου με κατεύθυνση δυτικά, κινήθηκε  σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και έφτασε μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν λίγο μετά τις 13:15, όταν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών έφτασε έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μοναστηρίου, εκεί όπου συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χρήση χημικών.

Μία ελληνική σημαία με κόκκινες μπογιές που συμβολίζει το αίμα των θυμάτων της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη καθηλώνει τα βλέμματα έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

“Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει“, φωνάζουν φοιτητές στην πορεία έξω από τον ΟΣΕ.

Έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό τοποθετήθηκαν στεφάνια στη μνήμη των 57 θυμάτων, ενώ εντός του κτηρίου πολίτες άφησαν λουλούδια άναψαν κεράκια.

Συγκίνηση στην πλατεία ΟΣΕ στη Λάρισα

Στην πλατεία του ΟΣΕ κατέληξε το μεσημέρι η μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Λάρισα. Εκεί πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, όπως είχε ανακοινώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Μια πλακέτα αφιερωμένη στα 57 θύματα, στην πλειοψηφία τους νέα, που χάθηκαν άδικα εν μία νυκτί, με την επιγραφή «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε κατά την διάρκεια του τραγουδιού «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», ενώ υψώθηκε πανό με τα ονόματα των αδικοχαμένων.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Δήλωση με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρο το μήνυμα Μητσοτάκη:

Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.

Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.

Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.

Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα.