Τα ουρλιαχτά και οι φωνές των επιβατών της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική ένα χρόνο πριν στα Τέμπη, ακούγονται σε βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

«Βοήθεια, είμαστε από κάτω βοήθεια», ακούγεται να φωνάζουν οι εγκλωβισμένοι στο εν λόγω βίντεο.

Το μοιραίο βράδυ που σταμάτησε ο χρόνος

57 οικογένειες, έναν χρόνο μετά, διψούν για δικαίωση. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την απώλεια. Δε γίνεται να ξεχάσεις το παιδί σου», λένε.

Η αμαξοστοιχία Intercity 62 αναχωρεί από την Αθήνα στις 19:22 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Επιβάτες κάθε ηλικίας, από ηλικιωμένους, γονείς με παιδιά και φοιτητές.

Αλλεπάλληλα προβλήματα σε ένα ήδη κακοσυντηρημένο σιδηροδρομικό δίκτυο θα ακινητοποιήσει την μοιραία αμαξοστοιχία για σχεδόν 48 λεπτά στα Παλαιοφάρσαλα.

Το messenger θα κατακλυστεί από μηνύματα ταλαιπωρημένων επιβατών που γράφουν «ποτέ ξανά με τρένο».

Μαζί με τους επιβάτες και οι μηχανοδηγοί που γνώριζαν από πρώτο χέρι τα προβλήματα, τις παραλήψεις, τα εγκληματικά λάθη. Φώναζαν αλλά κανείς δεν τους άκουγε…

To τρένο μετ’ εμποδίων φτάνει στη Λάρισα. Όσοι ταξιδεύουν από Αθήνα είναι μισοκοιμισμένοι και ανυπομονούν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Εκεί θα επιβιβαστούν και οι τελευταίοι που μπήκαν στο δρομολόγιο του θανάτου.

Τη νύχτα της φονικής σύγκρουσης, με 13 προγραμματισμένα δρομολόγια, 0 59χρονος σταθμάρχης -με την σχεδόν μηδενική εμπειρία- μένει μόνος του για 40 λεπτά.

Άλλος σχόλασε νωρίτερα, άλλος δεν είδε, άλλος δεν άκουσε.

Για 18 χλμ και 12 λεπτά τα δύο τρένα κινούνται στην ίδια γραμμή, οι μηχανοδηγοί δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Στις 23:22, στην περιοχή Ευαγγελισμός, τα δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά.

Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δυστύχημα .

Λίγο μετά τις 14.00 επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκ νέου χρήση χημικών, ενώ στο σημείο επιχείρησε και ο «Αίαντας», το υδροβόλο όχημα της ΕΛΑΣ. Λίγο αργότερα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο Πολυτεχνείο.

Επιπλέον διαδηλωτές και διαδηλώτριες από πρωτοβάθμια σωματεία που είχαν συγκεντρωθεί στα Χαυτεία κατευθύνθηκαν λίγο πριν τις 15.00 μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train. Οι συγκεντρωμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Συγκίνηση στη Λάρισα

Χιλιάδες κόσμου, φοιτητές, μαθητές, συλλογικότητες, απλοί πολίτες, συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε και στη Λάρισα, η οποία κατέληξε στην πλατεία του ΟΣΕ.

Εκεί, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας του μνημείου που είναι αφιερωμένο στις 57 ψυχές, οι οποίες χάθηκαν στην τραγωδία.

Μια πλακέτα αφιερωμένη στα 57 θύματα, στην πλειοψηφία τους νέα, που χάθηκαν άδικα εν μία νυκτί, με την επιγραφή «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε κατά την διάρκεια του τραγουδιού «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», ενώ υψώθηκε πανό με τα ονόματα των αδικοχαμένων.