Δεδομένη θεωρεί την παραμονή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως τις επόμενες εθνικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης κόντρα στην εσωκομματική αντιπολίτευση που επιμένει ότι το μέλλον του θα οριστεί από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης του Ιουνίου.

«Έχω την εντολή να το κάνω αυτό», υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη συνέντευξή του μετά το τετραήμερο Συνέδριο του κόμματος, επισημαίνοντας μέσω του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ ότι «όποιος θέλει να με αμφισβητήσει, με χαρά. Αν χρειαστεί να κερδίσω, θα ξανακερδίσω».

«Δεν είναι θέμα αλαζονείας», συμπλήρωσε ο ίδιος θεωρώντας ότι «όποιος προσπαθεί να πείσει ότι βγήκα λαβωμένος, δεν είδε το Συνέδριο». Αντιθέτως «έχω βγει ενισχυμένος» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είδατε ένα στάδιο που σειόταν και έλεγε κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη» ανέφερε.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως «τα στελέχη που ήταν απέναντί μου ήταν ελάχιστα». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «η κ. Γεροβασίλη στην ουσία είπε ότι δεν επιθυμούσε να είναι πρόεδρος του κόμματος». Σε αντίθεση με τον ίδιο.

«Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να πηγαίναμε σε εσωκομματικές εκλογές και να τις κέρδιζα με 90%, θα ήταν μια ανούσια διαδικασία», προσέθεσε επίσης. Γι’ αυτό και «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αμφισβήτησης, έχουμε ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε τις ριζικές αλλαγές».

«Δεν είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλω»

Επί του σκέλους που αφορά το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «υπάρχει εντολή για τις δομικές αλλαγές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος θα είναι, θα πρέπει όμως να είναι και διευρυμένος. Παρέλαβα ένα κόμμα που δεν ήταν κυβερνητικό και πρέπει να το κάνουμε», υπογράμμισε λέγοντας στη συνέχεια ότι «αυτό θα το κάνουμε μ’ ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα ενώσει τη σύγχρονη Κεντροαριστερά»

«Δεν είναι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλω. Όλα όσα λέω συμβαδίζουν με το προεκλογικό πρόγραμμά μας. Το προοδευτικό κέντρο έχει εξίσου μεγάλη αξία με την παραδοσιακή Αριστερά μέσα στο κόμμα μας».

Ο Στ. Κασσελάκης απάντησε πως έχει μια πρώιμη εικόνα για το ταυτοτικό ερωτηματολόγιο που έχει θέσει στη διάθεση των μελών, δηλώνοντας για το όνομα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ενιαίο κόμμα. Άρα και η λέξη Συνασπισμός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Αυτό θα το κάνουμε μ’ ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα ενώσει τη σύγχρονη Κεντροαριστερά. Βέβαια «τα μέλη θ’ αποφασίσουν πού θέλουν να κατευθύνουν το κόμμα τους» όπως σημείωσε.

«Λάθος του Τσίπρα να μην εμφανιστεί στο Συνέδριο»

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν ακριβώς την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου επανέλαβε πως «δεν με είχε ενημερώσει», παρόλα αυτά «σέβομαι την πρωτοβουλία του». Είπε πάντως ότι «ήταν λάθος να μην εμφανιστεί στο Συνέδριο. Θα ήθελαν τα χιλιάδες μέλη που έχουν ιδρώσει τη φανέλα να τον ακούσουν αυτοπροσώπως».

«Η καρδιά μου ήταν ραγισμένη όχι λόγω του Αλέξη Τσίπρα» συμπλήρωσε και αρνήθηκε να τοποθετηθεί παραπάνω, διότι «είναι μικροπολιτικό πρόβλημα». Θέλησε απλώς να διευκρινίσει πως «ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ του 2015-19 έχει κλείσει, ανοίγει ένας νέος υπό την ηγεσία μου».

«Δεν υπάρχει ανάγκη ιδιωτικών πανεπιστημίων»

Στη συνέχεια ο Στ. Κασσελάκης επικοινώνησε την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας «η σύγχρονη Αριστερά έχει παρεμβατικό κράτος, βρίσκει τους τρόπους να λύσει ανισότητες». Κάλεσε μάλιστα το εκλογικό σώμα «να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ γιατί αλλάζει και δείχνει ένα ξεκάθαρο στίγμα που δεν το δείχνει το τρίτο κόμμα της χώρας, το ΠαΣοΚ».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ύπουλα κερδοσκοπικό». Εξήγησε στη συνέχεια πως «έχουμε επενδύσει έναν όγκο κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και αυτήν την επένδυση πρέπει να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε».

«Τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, το οποίο δεν μπορούμε να το νομοθετήσουμε για τα δημόσια; Ο σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι να φέρουμε δήθεν franchise πανεπιστημίων στην Ελλάδα;» αναρωτήθηκε.

«Μου πέρασε από το μυαλό να στηρίξουμε το νομοσχέδιο, κοίταξα την πραγματικότητα και δεν υπάρχει ανάγκη αφού έχουμε μια καλή δομή στη δημόσια παιδεία» συμπλήρωσε επί του θέματος.

«Προτάσεις κοινής λογικής για τους αγρότες»

«Οι θέσεις μας για τους αγρότες είναι ξεκάθαρες: κατάργηση φόρου πετρελαίου, πλαφόν στην κιλοβατώρα, ρύθμιση οφειλών χρεών. Είναι προτάσεις κοινής λογικής. Πώς γίνεται ο αγρότης και ο καταναλωτής να μην μπορούν να επιβιώσουν;» υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Σχετικά με την εθνική άμυνα την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε συνολικά πως «στηρίζω την εθνική στρατηγική, αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις; Το πλοίο του ΠΝ δεν θα το έστελνα στην Ερυθρά Θάλασσα. Οφείλουμε να έχουμε μια εξωτερική πολιτική που θα είναι εγκρατής. Ξοδεύουμε πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά. Είμαι αντίθετος με την αποστολή υλικού στην Ουκρανία, προσφέρουμε ήδη πολλά. Η Ελλάδα έχει αγαθό που είναι η γεωπολιτική θέση της και το προσφέρουμε φθηνά.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ψήφισε για την κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη είναι απαράδεκτο. Επιθυμώ προσωπικά άμεση κατάπαυση του πυρός. Προφανώς το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες του, άλλο όμως να βλέπεις χιλιάδες αμάχους χωρίς διέξοδο».

«Θα υπηρετήσω στο στρατό πριν από τις Ευρωεκλογές» διευκρίνισε ακόμα.

«Θα αποφασίσουν τα μέλη για τις υποψηφιότητες»

Τέλος μίλησε και για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «θα αποφασίσουν τα μέλη για τις υποψηφιότητες. Είναι αμεσοδημοκρατία και είμαι ο πρώτος πρόεδρος που μειώνω τη δύναμή μου μέσα στο κόμμα».

«Γι’ αυτό», κατά τον κ. Κασσελάκη «πρέπει να συμμετάσχει πολύς κόσμος. Σκοπός μου είναι να αναδείξω λαμπρά μυαλά. Αν υπάρχει μια 30άδα από τους 40 που είναι εξαιρετικοί επιστήμονες, θα επενδύσω προσωπικά σε αυτούς».