Οργιώδες είναι το εσωκομματικό παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το εάν τελικά θα γίνουν ή όχι οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. Οι επαφές και οι ζυμώσεις είναι πολλές, με υπογραφές σε σχετικό κείμενο περί αναβολής των εκλογών, ενώ διεξάγονται συνεχείς επικοινωνίες για να αποφευχθεί, μια αχρείαστη, όπως λένε πολλοί εσωκομματική σύγκρουση.

Η φράση «δεν θα γίνω Ιφιγένεια» του Στέφανου Κασσελάκη δίνει τον τόνο και σε αυτή τη γραμμή κινούνται οι υποστηρικτές του εν αναμονή της ανακοίνωσης, περίπου στις επτά το απόγευμα, της υποψηφιότητας από την Όλγα Γεροβασίλη.

Μέχρι να φθάσουμε εκεί όμως υπάρχουν έντονες διεργασίες για να επέλθει ένας άτυπος συμβιβασμός σε επίπεδο τουλάχιστον Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πριν την ομιλία της αντιπροέδρου της Βουλής.

Και αυτό διότι είναι σαφές πλέον ότι θα επέλθει νομοτελειακά και διχασμός στην Κ.Ο. και αυτό πρέπει πάση θυσία, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη που συνομίλησαν με το Βήμα, να αποτραπεί.

Οι καθαρές λύσεις που θέλει η πλευρά Κασσελάκη έχουν την αποδοχή μεγάλου τμήματος του συνεδρίου. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ανταπάντηση ότι δεν υπάρχει λόγος για έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Μπορεί να βρεθεί λύση; Με μια νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, κατά πολλούς. Κατά πόσο όμως αυτό είναι εφικτό στην παρούσα φάση. Οι προσπάθειες γίνονται, αλλά είναι δύσκολο ο απών πρώην Πρωθυπουργός, αλλά πανταχού παρών μετά την δημόσια παρέμβασή του στην έναρξη του συνεδρίου, να κινητοποιηθεί εκ νέου ως από μηχανής Θεός.

«Δεν διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ» έλεγε μια σύνεδρος, την ώρα που σύνεδρος επιχειρηματολογούσε υπέρ της αναβολής των εκλογών εν μέσω χειροκροτημάτων. Διαλύεται ή δεν διαλύεται; Ιδού το ερώτημα, για το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απάντηση, αν και η κατάσταση είναι οριακή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παγόβουνο ανάμεσα στις δυο πλευρές που πρέπει να σπάσει κατά κάποιο τρόπο και να μπορέσει να υπάρξει μια, έστω στοιχειώδης επικοινωνία, για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση.

Και αυτή η συμβιβαστική λύση είναι το ζητούμενο στην παρούσα φάση, λίγο πριν από την ομιλία της Ολγας Γεροβασίλη που έχει πλέον την υποστήριξη των περισσοτέρων κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμβιβαστική λύση όμως δεν πρέπει να βρει νικητές και ηττημένους, καθώς μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει ως στοιχείο, υποτυπώδους ενότητας, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές.

Και αυτό το κατανοούν πολλοί κορυφαίοι παράγοντες που θεωρούν ότι πρέπει να πνιγούν εγωϊσμοί, προσωπικές στρατηγικές και ατζέντες που δεν αφορούν, όχι τόσο την κομματική όσο την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και αυτό είναι το στοίχημα, καθώς χρόνος δεν υπάρχει…