Ένα ερώτημα κυριαρχεί από την περασμένη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε ο θάνατος του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή «Πολικός Λύκος» στην Αρκτική: από τι πέθανε ο μεγαλύτερος πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν; Τα σενάρια πάνε και έρχονται καθώς επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει.

Ο ακτιβιστής Vladimir Osechkin, ο οποίος ίδρυσε την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, προσθέτει ακόμα ένα σενάριο σε όσα ήδη διακινούνται. Μιλώντας στους Times ανέφερε ότι ο Ναβάλνι υπάρχει περίπτωση να έχασε τη ζωή του με «μια γροθιά στην καρδιά», μια τεχνική – σήμα κατατεθέν των δυνάμεων της KGB, αφού πρώτα είχε αφεθεί στους -27 βαθμούς Κελσίου.

«Νομίζω ότι πρώτα αποδυνάμωσαν το σώμα του κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο ελάχιστο. Στη συνέχεια γίνεται πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, μέσα σε δευτερόλεπτα, αν ο πράκτορας έχει κάποια εμπειρία σε αυτό. Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο των τμημάτων των ειδικών δυνάμεων της KGB. Εκπαίδευσαν τους πράκτορές τους να σκοτώνουν έναν άνθρωπο με μια γροθιά στην καρδιά, στο κέντρο του σώματος. Ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της KGB» δήλωσε ο Osechkin σύμφωνα με την «The Standard».

Όπως μετέδωσαν τις προηγούμενες μέρες ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις διασώστη που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο κεφάλι και το στήθος του Ναβάλνι υπήρχαν μώλωπες, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Salekhard. Όπως ισχυρίστηκε οι μώλωπες μπορεί να προκλήθηκαν στην προσπάθεια των γιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή. Ωστόσο ο Osechkin πιστεύει ότι οι μώλωπες θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχείο για τον τρόπο που έχασε τη ζωή του ο πολέμιος του Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστή Ρώσοι πρώην κρατούμενοι, που έχουν εκτίσει ποινή σε φυλακές της Αρκτικής, έχουν αναφέρει ότι συγκρατούμενοι τους έχουν σκοτωθεί με παρόμοιο τρόπο.

«Αφήστε με να δω επιτέλους τον γιο μου»

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι τα αίτια θανάτου του Ναβάλνι είναι ακόμη άγνωστα και αρνήθηκαν να δώσουν τη σορό του στην οικογένειά του για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα.

Την Τρίτη η μητέρα του Ναβάλνι απευθύνθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας να επιστραφεί το σώμα του γιου της. «Αφήστε με να δω επιτέλους τον γιο μου», είπε σε ένα βίντεο που γυρίστηκε έξω από τη σωφρονιστική αποικία στην οποία πέθανε ο Ναβάλνι. «Απαιτώ να απελευθερωθεί αμέσως το σώμα του Alexei, ώστε να μπορέσω να τον θάψω σαν άνθρωπο».

Από την πλευρά της η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε ένα βίντεο στο οποίο κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι σκότωσε τον σύζυγό της με νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Ακούστε σήμερα στο ΒΗΜΑ Σήμερα: Ποιος σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι