Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε ότι ο άνδρας της δολοφονήθηκε από το ρωσικό κράτος με χρήση νοβιτσόκ. Τι είναι αυτή η ουσία; Το νοβιτσόκ αναπτύχθηκε στο κρατικό χημικό ερευνητικό ινστιτούτο στην Σοβιετική Ένωση και στη Ρωσία από το 1971 έως το 1993.

Μπορεί κανείς να το βρει τόσο σε στερεή όσο και σε υγρή μορφή, ενώ είναι δυνατή η δημιουργία μιας εξαιρετικά λεπτής σκόνης. Ρώσοι επιστήμονες που ανέπτυξαν τις νευρικές ουσίες υποστηρίζουν ότι είναι οι πιο θανατηφόρες που έχουν δημιουργηθεί.

Εκτός από τη Ρωσία, αρκετά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και το Ιράν παράγουν τις ουσίες αυτές. Τον Νοέμβριο του 2019, τέσσερις από τις παραλλαγές του νοβιτσόκ προστέθηκαν στο Πρόγραμμα 1 του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Η υπόθεση Σκριπάλ και η απόπειρα κατά του Ναβάλνι το 2020

Η συγκεκριμένη ουσία έγινε γνωστή το 2018. Ο Σκριπάλ, πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, ο οποίος κατέδωσε δεκάδες πράκτορες στην MI6, και η κόρη του είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι, αφού δηλητηριάστηκαν με το νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης νοβιτσόκ.

Αμφότεροι μετά από νοσηλεία κατάφεραν να επιζήσουν. Δύο χρόνια αργότερα η συγκεκριμένη ουσία επανήλθε στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι. Στις 20 Αυγούστου του 2020 ξαφνικά η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση ενώ βρισκόταν στην φυλακή.

Οι άνθρωποί του υπέβαλλαν αίτημα και έτσι μεταφέρθηκε στο Βερολίνο. Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε στον οργανισμό του το νοβιτσόκ.