Επιβεβαιώνεται πλέον πανταχόθεν η ξεκάθαρη αμφισβήτηση στον Στέφανο Κασσελάκη από πρωτοκλασάτα στελέχη που τον στήριξαν πριν και μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Τσίπρας, ένας από αυτούς που είχαν υπογράψει για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία απέναντι στους έτερους υποψηφίους (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Παππά, Τζουμάκα) κι εκ των υστέρων ανέλαβε διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας ως άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας είτε πριν είτε μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Οι δύο συνισταμένες αφορούν αφενός τη συνεννόηση εντός των οργάνων αφετέρου το αποτέλεσμα στην πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη υπό την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη. «Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας ομόφωνα», υποστήριξε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, θέτοντας ως μίνιμουμ στόχο τη δεύτερη θέση στην ευρωκάλπη.

«Αδιαμεσολάβητο δεν σημαίνει κάνω ό,τι θέλω», συμπλήρωσε ακόμη, καυτηριάζοντας τις απροειδοποίητες κινήσεις της ηγεσίας στην απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου να κλείσει την απόσταση του κόμματος από τη βάση και την κοινωνία γενικότερα.

Ο Γ. Τσίπρας έκανε τέλος λόγο για την αναγκαιότητα επανόδου του Αλέξη Τσίπρα ως εγγυητή της σταθερότητας στον προοδευτικό χώρο.

Αναλυτικά ο διάλογος στον «αέρα» του σταθμού.

– Για το αν θα τραβήξει χρονικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

«Δεν ξέρω αν θα το ξημερώσουμε, ελπίζω θα γίνει με την παρουσία του προέδρου, δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συμβαίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει, να υπάρξει και να προστατευτεί το κόμμα».

– Είναι ρεαλιστικό αυτό; Το ερωτηματολόγιο ορθώς εστάλη;

«Όχι, αλλά αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό. Οι συνολικές εξελίξεις έχουν σημασία. Πρέπει να αποκατασταθεί μια πολιτική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάμε καλά για τις ευρωεκλογές».

– Το αδιαμεσολάβητο ήταν η σημαία του Κασσελάκη, όμως.

«Το αδιαμεσολάβητο δεν είναι κακό, όσο περισσότερη επαφή υπάρχει με την κοινωνία και τα μέλη είναι το καλύτερο για έναν ηγέτη. Αδιαμεσολάβητο όμως δεν σημαίνει κάνω ό,τι θέλω».

– Εσείς έχετε απομακρυνθεί από τον κ. Κασσελάκη; Από την εκλογή του και μετά, φανήκατε πρόθυμος να τον στηρίξετε.

«Όχι μόνο εγώ, από τότε που οι πρώην σύντροφοι αποχώρησαν, δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση του προέδρου ποτέ, υπήρξε διάθεση στήριξης της νέας πορείας και μπορούμε να συνεχίσουμε, αρκεί να υπάρχει συνεννόηση».

– Εγώ δεν βλέπω καμία τέτοια διάθεση συνεννόησης

«Ελπίζω ότι σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει λύση, αυτή είναι η διάθεση όλων στην ΠΓ. Εγώ στήριξα τον Κασσελάκη μέχρι την εκλογή του, δεν ήμουν ποτέ μέρος ηγετικής ομάδας. Μετά, τον στήριξα, όπως οφείλαμε όλοι».

– Είναι πολλά τα περιστατικά. Κορυφαία στελέχη φεύγουν, δυσαρεστούνται. Μήπως πρέπει να φύγει ο κ. Κασσελάκης;

«Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να πάμε συντεταγμένα μέχρι τις Ευρωεκλογές, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς εγώ αποφασίζω, όπως πρέπει να είναι η λειτουργία ενός κόμματος δημοκρατικής Αριστεράς, ελπίζω να υπάρξει λύση για μια καλύτερη προοπτική μέχρι τις Ευρωεκλογές».

– Μετά;

«Για μετά το ξανασυζητάμε. Όλα επιτρέπονται, επιτρέπεται κάθε συζήτηση, είμαστε δημοκρατικό κόμμα».

Και πρόσθεσε ο Γιώργος Τσίπρας: «Πάρτε το ερωτηματολόγιο. ‘Τι πρέπει να αλλάξει ο Στέφανος Κασσελάκης στο κόμμα;’. Είναι άλλο πράγμα να ρωτήσεις τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να αλλάξουμε, ο πρόεδρος δεν έχει εξουσίες να ρωτήσει ο ίδιος κάποια πράγματα, ούτε στη Νέα Δημοκρατία δεν θα υπήρχε αυτό το ερώτημα.

Σε σχέση με το αν ο κόσμος συναινεί στις επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «δεν φοβάμαι καθόλου το αν ο κόσμος θέλει να αλλάξει πράγματα ο κ. Κασσελάκης – δεν υπάρχει αρχή του ενός ανδρός. Αν το έχουν κάποιοι (ως νοοτροπία), κακώς το έχουν. Η ηγεσία είναι όπως ο σεβασμός. Κατακτιέται, δεν επιβάλλεται.

– Μετά τις ευρωεκλογές, πρέπει να ξαναδείτε το θέμα της ηγεσίας;

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την πολιτική λειτουργία μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αν εξασφαλιστεί και έχουμε καλό αποτέλεσμα, μπορεί να μη χρειαστεί να αλλάξουμε ηγεσία. Το καλό αποτέλεσμα το μίνιμουμ είναι η δεύτερη θέση».

– Πρέπει να γυρίσει ο κ. Τσίπρας;

«Θα βοηθούσε πάρα πολύ, δεν τον έχει ανάγκη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας μας».

– Μήπως πρέπει να πάτε με συλλογική ηγεσία στις Ευρωεκλογές;

– Όχι, θα πρέπει να υπάρξει ένας, πρέπει να είναι ο Κασσελάκης μέχρι τις Ευρωεκλογές. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων μας, ομόφωνα, να προχωρήσουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Πρόεδρος με ημερομηνία λήξεως;

Εκ των παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας πρόεδρος υπό προθεσμία. Στελέχη που είχαν χτίσει γύρω του έναν προστατευτικό κλοιό αρχίζουν ο ένας μετά τον άλλον να τον εγκαταλείπουν εκφράζοντας αντιρρήσεις κι ενστάσεις για τις μονομερείς πρακτικές του χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει κάποια συζήτηση.

Φαίνεται πως ελάχιστοι πλέον, κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απομείνει στο πλάι του, ως «αξιωματικοί» του, μεταξύ των οποίων η Θεοδώρα Τζάκρη, η Νίνα Κασιμάτη και ο Πέτρος Παππάς.

Αντιθέτως όσοι τον υποστήριξαν φανερά ή αθόρυβα αρχίζουν ν’ απομακρύνονται δείχνοντας μέχρι και οργισμένοι από τη συμπεριφορά και τη στάση που τηρεί στα καταστατικά ζητήματα.

Χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης, εξ αυτών που επέλεξε να εμπιστευτεί τον Στ. Κασσελάκη μετά την εκλογή του, υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι «εκλέξαμε πρόεδρο και δεν εκλέξαμε μονάρχη».

Εξήγησε δε λέγοντας πως «κανένα θέμα δεν είναι ταμπού, αλλά θέλει τρόπο. Καλώς μπαίνει το ερωτηματολόγιο, αλλά θέλει τον χρόνο του. Τι θα πει αλλάζω τα πάντα; Πώς γίνεται μια φράση από σύνθημα πράξη. Εμείς λέμε ότι το κόμμα έχει δομή. Είχαμε μια ήττα, κάναμε αλλαγή αρχηγού. Το πως αλλάζουμε τα πράγματα θα κριθεί από τις ευρωεκλογές».