Εντοπίστηκε τελικά η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι, με τις πρώτες αναφορές να κάνουν λόγο πως το άψυχο σώμα του φέρει μώλωπες.

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta Europe φιλοξενεί δηλώσεις μέλους πληρώματος ασθενοφόρου κοντά στη σωφρονιστική αποικία όπου βρισκόταν έγκλειστός ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αναφέρει ότι το σώμα του Ναβάλνι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της πόλης Σάλεκχαρντ υπό αστυνομική φύλαξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το άψυχο σώμα του Ναβάλνι έχει σημάδια από μώλωπες στο κεφάλι και στο στήθος που προκλήθηκαν κατά την διάρκεια επιληπτικών κρίσεων: «Τέτοια τραύματα, όπως περιγράφονται από όσους τα είδαν, φαίνεται ότι προέρχονται από επιληπτικές κρίσεις. Το άτομο είχε σπασμούς, προσπαθούσαν να το συγκρατήσουν και εμφανίζονται μώλωπες. Είπαν επίσης ότι είχε και μια μελανιά στο στήθος του. Δηλαδή, προσπάθησαν ακόμα να τον επαναφέρουν και πέθανε, πιθανότατα, από καρδιακή ανακοπή»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη νεκροψία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ναβάλνι έχασε τη ζωή του από το «Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου». Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναισθησιολόγος που είχε σώσει τον Ναβάλνι το 2020, υποστήριξε πως μετά την υπόθεση δηλητηρίασής του, είπε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ο «ξαφνικός θάνατος» – όπως είναι ευρέως γνωστός – θα μπορούσε να είναι η αιτία θανάτου του.

Ωστόσο, τόνισε την ίδια ώρα ότι οι συνθήκες θανάτου που περιγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση της φυλακής, ότι δηλαδή ο Ναβάλνι πρώτα αισθάνθηκε άσχημα και μετά κατέρρευσε, δεν συμβαδίζουν με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που «φεύγουν» λόγω αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.