Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απολύτως συμπαγής κατά την ψήφιση του νομοσχέδιου για την αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Κόντρα στην κομματική πειθαρχία που είχε απαιτείται ο Στέφανος Κασσελάκης, διότι διαφορετικά «θα υπάρξουν συνέπειες», η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών», ενώ ο Παύλος Πολάκης και ο Όθων Ηλιόπουλος απουσίαζαν.

Ο υπερτομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε προαναγγείλει ότι θα λείπει από τη Βουλή προτού μοιράσει προσωπική δήλωση για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Αντίθετα η απουσία του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, ήταν μάλλον απρόσμενη. Κυρίως γιατί δεν επέλεξε να ψηφίσει με επιστολή. Ο ίδιος ο καθηγητής του Χάρβαρντ ενημέρωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή ότι «η απουσία μου από την χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία οφείλεται σε προσωπικό κώλυμα που δυστυχώς ανέκυψε την τελευταία στιγμή».

Γι’ αυτό και χαιρέτισε «την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων» αναγνωρίζοντας την «ως βήμα προόδου σε μια ανοιχτή και ισόνομη πολιτεία».

Δήλωσε μάλιστα «την απερίφραστη υποστήριξή μου στο νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» που αποτελεί πλέον και νόμο του κράτους που ανταποκρίνεται σε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών μας και προάγει την ισότητα σε μία ανοιχτή και ανθρώπινη κοινωνία.

Κατά τον κ. Ηλιόπουλο «ο αγώνας μας για τα κοινωνικά δικαιώματα και για ένα κοινωνικό κράτος δικαίου με ελεύθερη κρατική παιδεία, εθνικό σύστημα υγείας και στήριξη των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας είναι καθήκον του προοδευτικού κόσμου και θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς».

Πιθανολογείται πλέον ότι και οι τρεις που δεν ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και των υπόλοιπων διατάξεων θα τεθούν εκτός των τομέων που είχαν αναλάβει να εποπτεύουν. Αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.