Με τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής κοινοβουλευτικές απώλειες και με μία σαφή διαχωριστική γραμμή στο εσωτερικό της ΝΔ, η κυβέρνηση πέρασε τον κάβο του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων και αναμένει την καταγραφή των όποιων επιπτώσεων στην εκλογική της βάση.

Η συζήτηση στη Βουλή κυριαρχήθηκε από την (όχι και τόσο έμμεση) αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά, η οποία μάλιστα εξελίχθηκε και με διάφορα αξιοσημείωτα παραλειπόμενα.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Πρωθυπουργός ήταν απών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της ΚΟ της ΝΔ, ενώ άλλαξαν και οι χρόνοι των ομιλών τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη, ώστε να προηγηθούν εκείνης του πρώην Πρωθυπουργού.

Η επόμενη μέρα στη ΝΔ

Υπό αυτήν την έννοια, δύσκολα μπορεί ειπωθεί ότι το νομοσχέδιο πέρασε «αβρόχοις ποσί». Τα 20 «όχι» και οι 31 αποχές, στην ουσία διαμορφώνουν την εικόνα στο εσωτερικό της ΚΟ και του κόμματος, δίχως ωστόσο να μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει κάποια απειλή.

Το βέβαιο είναι ότι μέσω του Αντώνη Σαμαρά και όσων ταυτίζονται μαζί του, σχηματίζεται πλέον μία άτυπη, αλλά ηχηρή εσωκομματική αντίδραση στην πολιτική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του φιλελεύθερου Κέντρου.

Το ερώτημα

Μένει να φανεί αν αυτό το ρήγμα θα έχει και εκλογική επίπτωση στις ευρωεκλογές, ή αν η εκδήλωση των διαφωνιών της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος θα λειτουργήσει κατά τρόπο ώστε να συγκρατηθούν οι απώλειες και οι διαρροές ψήφων προς τα δεξιά ή την αποχή.