Καθώς οι πλατφόρμες streaming επενδύουν όλο και περισσότερο σε νέο περιεχόμενο, προσθέτοντας νέες σειρές κάθε εβδομάδα, θέλει πολύ «ξεσκόνισμα» για να ξεχωρίσεις την ήρα απ’ το σιτάρι. Γι’ αυτό και για άλλη μια φορά, κάναμε τη δύσκολη δουλειά και ξεχωρίσαμε ό,τι καλύτερο παίζει εκεί έξω. Εσείς απλά πατήστε το play.

Genius: Martin Luther King Jr. και Malcolm X

Φωτ.: National Geographic/Richard Ducree

Οι προηγούμενες τρεις σεζόν της βραβευμένης με Emmy σειράς «Genius» του National Geographic έχουν καλύψει προσωπικότητες όπως ο Albert Einstein, ο Pablo Picasso και η Aretha Franklin. Ο ολοκαίνουριος 4ος κύκλος εξερευνά τις ζωές, την κληρονομιά και τις αντικρουόμενες φιλοσοφίες του Martin Luther King Jr. και του Malcolm X. Οι δύο αυτές ιστορικές μορφές, αν και προέρχονταν από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα και παρόλο που συναντήθηκαν μόνο μία φορά, έγιναν συνώνυμες με την εποχή των Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Υπό τη διορατική ηγεσία του King, το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ προώθησε το θέμα της φυλετικής ισότητας μέσω των ειρηνικών διαμαρτυριών και της νομοθεσίας. Συχνός επικριτής της πολιτικής προσέγγισης του King, ο Malcolm X υποστήριξε την ενδυνάμωση, την ταυτότητα και την αυτοδιάθεση των μαύρων με σθεναρούς τρόπους. Πέραν όμως από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους, επηρέασαν για πάντα την κοινωνική συνείδηση της Αμερικής και ανάγκασαν τη χώρα να έρθει αντιμέτωπη με τη μακροχρόνια ιστορία της στο θέμα της φυλετικής και οικονομικής της ανισότητάς.

Σε οκτώ επεισόδια, οι showrunners Damione Macedon και Raphael Jackson Jr. φέρνουν επί της οθόνης γεγονότα που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες, αποκαλύπτοντας τις καθοριστικές στιγμές που έθεσαν τις βάσεις για τις τέμνουσες πορείες των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων. Τους Martin Luther King και Malcolm X υποδύονται οι πολλά υποσχόμενοι Kelvin Harrison Jr. και Aaron Pierre, οι οποίοι αφοσιώθηκαν σε μια εκτεταμένη ερευνητική διαδικασία προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στα παπούτσια τους.

To «Genius: Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και Μάλκολμ X» προβάλλεται στο National Geographic μέσω Cosmote Tv

The Vince Staples Show

Φωτ.: Netflix

Σε αυτή την αλλόκοτη μετα-κωμωδία πρωταγωνιστεί ο Καλιφορνέζος ράπερ Vince Staples ως μια εκδοχή του εαυτού του, ο οποίος βρίσκεται σε μια σειρά από αλλόκοτες περιπέτειες που έχουν να κάνουν με τη συγκρουσιακή σχέση του με τη φήμη. Ο Staples, ο οποίος κάποτε ανήκε στην εναλλακτική hip-hop κολεκτίβα Odd Future, είναι γνωστός όχι μόνο για τη μουσική του αλλά και για το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ που τον καθιέρωσε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες hip-hop κωμωδίες, το κομμάτι της δουλειάς του ράπερ στο «The Vince Staples Show» παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός οθόνης. Δεν βλέπουμε τον Vince να ηχογραφεί ή να δίνει συναυλίες. Αντ’ αυτού, η ίδια η φήμη του γίνεται το σκηνικό και η υπόθεση εδώ.

Η σειρά πραγματεύεται βαριά θέματα, από το σωφρονιστικό σύστημα μέχρι τον εσωτερικευμένο ρατσισμό και την αστυνομική βία, χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτική ή να χάνει το χιούμορ της. Εξίσου εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να περάσει κάποια από αυτά τα θέματα στη ζώνη της ψυχαγωγίας. Δεν προσπαθεί ποτέ να είναι υπερβολικά ακραία, έχει τον δικό της τρόπο έκφρασης και είναι ως επί το πλείστον επιτυχής.

Το «The Vince Staples Show» προβάλλεται στο Netflix.

The Long Shadow

Φωτ.: ITV

Αυτή η πολύ πρόσφατη βρετανική true-crime σειρά (κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2023) γυρνά πίσω στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 προκειμένου να ακολουθήσει την πορεία των θυμάτων και των επιζώντων του Peter Sutcliffe, του διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου που έγινε γνωστός ως «Ο Αντεροβγάλτης του Γιορκσάιρ».

Το «The Long Shadow» βασίζεται εν μέρει στο βιβλίο «Wicked Beyond Belief» του Michael Bilton. Σε σενάριο του George Kay («Loupin») και με ένα εξαιρετικό καστ, η επτά επεισοδίων σειρά αφηγείται τις ιστορίες των θυμάτων που βρέθηκαν στο δρόμο του Sutcliffe, καθώς και των οικογενειών τους και των επιζώντων. Παράλληλα, επισημαίνει ανησυχητικές αντιστοιχίες μεταξύ των τρομερών εγκλημάτων του λεγόμενου «Αντεροβγάλτη του Γιορκσάιρ» και τραγικών γεγονότων της πιο πρόσφατης ιστορίας.

Τα φρικτά εγκλήματά του Sutcliffe άφησαν βαθιά σημάδια σε ολόκληρη την βρετανική κοινωνία και  έχουν γίνει αντικείμενο πολλών ταινιών και ντοκιμαντέρ. Έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε έντονο μισογυνισμό και ρατσισμό στις δραματοποιήσεις αληθινών εγκλημάτων από περασμένες δεκαετίες και στις επακόλουθες αστυνομικές έρευνες, αλλά το «The Long Shadow» καταφέρνει να αγγίξει το θέμα πιο βαθιά και συγχρόνως πιο επιδέξια.

To «The Long Shadow» προβάλλεται στο Cosmote Tv. 

The Dynasty

Φωτ.: Apple TV

Οι New England Patriots, ένας σύγχρονος κολοσσός του NFL με έξι πρωτιές στο Super Bowl και δύο σκάνδαλα, είναι θέμα ταμάμ για σειρά ντοκιμαντέρ. Βασισμένη στο βιβλίο του Jeff Benedict, η εν λόγω σειρά βουτάει τα δάχτυλά της στην ιστορία της ομάδας, η οποία όχι πάρα πολλά χρόνια πριν ήταν για γέλια.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μυστικοπαθή αθλητικά franchise, οι δημιουργοί της εκπομπής έπεισαν περισσότερους από 25 παίκτες, προπονητές και στελέχη να μιλήσουν για την πρόσφατη ιστορία της ομάδας on camera. Ανάμεσά τους είναι ο Robert Kraft, ο επί σειρά ετών ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Bill Belichick, ο οποίος έχει τις περισσότερες νίκες στα πλέι οφ από οποιονδήποτε προπονητή του NFL και ο Tom Brady, ένας τρεις φορές MVP του πρωταθλήματος που θεωρείται ο καλύτερος quarterback όλων των εποχών.

Το «The Dynasty» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις εσωτερικές δυναμικές των Patriots και την ποδοσφαιρική μυσταγωγία της ομάδας. Αλλά, αφιερώνει επίσης τρία από τα δέκα επεισόδιά του σε πιο σκοτεινές στιγμές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η καταδίκη του Aaron Hernandez για ανθρωποκτονία και οι τιμωρίες του πρωταθλήματος για κατασκοπεία αντιπάλου και παιχνίδι με ξεφουσκωμένες μπάλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Hernandez αυτοκτόνησε στη φυλακή το 2017.

Το «The Dynasty: New England Patriots» προβάλλεται στο Apple TV