Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί και αφορούν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ερώτημα πρώτον: Τι θα περιλαμβάνει η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παραμένει συνεπέστατος στην ιδεολογία του κατακρίνοντας το νομοσχέδιο; Αναμένεται πάντως να μιλήσει την Πέμπτη (ίσως την ίδια ημέρα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός) και υπάρχει μια ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές ο Αντώνης Σαμαράς, έγραφε την ομιλία του, από την οποία δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό.

Ερώτημα δεύτερον: Πόσοι τελικά γαλάζιοι βουλευτές θα το ψηφίσουν, πόσοι θα το καταψηφίσουν και πόσοι θα απέχουν; Χθες στη Βουλή στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών έγιναν κάποιοι υπολογισμοί τους οποίους αμέσως σας μεταφέρω. Οι υπολογισμοί έγιναν όμως από βουλευτές που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι 101 συνάδελφοί τους θα ψηφίσουν «ναι». Ουδείς μπορούσε να πει όμως με ακρίβεια τι θα συμβεί.

Ερώτημα τρίτον: Τι θα γίνει με τους υφυπουργούς που δήλωσαν πως έχουν αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο; Πλην του Βορίδη που θα απέχει οι άλλοι τι θα κάνουν;

Ερώτημα τέταρτον: Υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προτίθενται είτε να καταψηφίσουν, είτε να απέχουν. Τι θα κάνει με αυτούς ο Πρόεδρος Κασσελάκης; Θα τους διαγράψει ή απλώς θα προσπεράσει την απειθαρχία τους;

Ερώτημα πέμπτον: Στο ΠαΣοΚ δεν είναι ευκρινές το τοπίο, υπάρχουν σαφέστατα περιπτώσεις βουλευτών που δεν πρόκειται να συναινέσουν με το νομοσχέδιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τι θα κάνει; Θα επιβάλει άραγε κομματική πειθαρχία (μάλλον απίθανο το βλέπω) ή θα δώσει εντολή για ψήφο κατά συνείδηση;

***

Τα παιδιά από παρένθετες μητέρες

Τι θα γίνει όμως με τα παιδιά που θα προκύψουν από νόμιμους γάμους ομοφύλων στην Ελλάδα που όμως θα χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό όπου αυτό επιτρέπεται;

Για όσους αγωνιούν τα παιδιά αυτά θα μεταγράφονται κανονικώς στις μερίδες του ληξιαρχείου Αθηνών ως νόμιμα τέκνα. Γιατί διαφορετικά θα επιλαμβάνεται δις προσφυγής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άρα μικρή σημασία θα έχει η απαγόρευση στην Ελλάδα της σχετικής από αύριο ισχύουσας νομοθεσίας.

***

Το φροντιστήριο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Την ώρα που οι αγρότες βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου, ακούγοντας τις προτάσεις του Πρωθυπουργού, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης άρχιζε το φροντιστήριό του σε γαλάζιους βουλευτές (που μετέχουν παράλληλα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων) για το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Εκείνο που πρόσεξα ήταν μια ανησυχία για την συνταγματική αρτιότητα του νομοσχεδίου και εκείνο που έμαθα ήταν ότι τα μόνα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας ήταν: 1) μας το έχουν πει οι σημαντικότεροι συνταγματολόγοι ότι είμαστε «οκ» και 2) μας το επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία λόγω της απόφασης κατά της Ουγγαρίας.

Η ακαριαία και αποτελεσματική αντίδραση του Πανεπιστημίου έναντι στην δολιοφθορά

Άμεση (και αποτελεσματική) φαίνεται πως ήταν η αντίδραση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στην προσπάθεια φθοράς του server του Πανεπιστημίου η οποία είχε ως στόχο να σταματήσουν οι διαδικτυακές εξετάσεις στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη χώρα.

Τελικά, το σχέδιο δολιοφθοράς δεν πέτυχε. Οι εξετάσεις ωστόσο σταμάτησαν σε μόλις 6 τμήματα για μία μόλις ώρα και αμέσως μετά συνεχίστηκαν κανονικά σε όλο το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επιπλέον ο πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση και έθεσε σε αργία τον διοικητικό υπάλληλο που είχε όπως φαίνεται σημαντική εμπλοκή στο εν λόγο συμβάν. Αν κρίνουμε από ανάλογες καταστάσεις στο δημόσιο, η αντίδραση αυτή της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ακαριαία και αποτελεσματική.

***

Όταν ο Κασσελάκης εισέβαλε στην… Κεντροαριστερά

Ήταν η στιγμή που μιλούσε η Εφη Αχτσιόγλου στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου για την Κεντροαριστερά, όταν ένας απρόσκλητος επισκέπτης εισέβαλε στο θέατρο «Αλφα» στην οδό Πατησίων, όπου γινόταν η εκδήλωση. Μπήκε μέσα χαρούμενος, φουριόζος (μπορώ να πω), φορώντας ένα κοντομάνικο μαύρο t-shirt ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, κάνοντας τους πάντες (και την Αχτσιόγλου) να μείνουν έκπληκτοι. Επικράτησε, όπως ήταν αναμενόμενο αναταραχή στην αίθουσα, ακούστηκαν διάσπαρτα χειροκροτήματα (και κάποιες αποδοκιμασίες) , ενώ οι φωτογράφοι έσπευσαν να απαθανατίσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είχε τον λόγο εκείνη την ώρα, είπε αμήχανα «γεια σου, Στέφανε» και επανέλαβε «καλησπέρα, Στέφανε». Όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος Δ. Τερζής, έσκυψε και την ενημέρωσε ότι στη συνέχεια θα του δώσει τον λόγο, η Έφη Αχτσιόγλου αντέτεινε: «Να μιλήσω όμως, πρώτα: «Έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία, θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια, να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό» είπε συγκεκριμένα ο Δ. Τερζής. Και έτσι προς στιγμής φάνηκε πως ο Κασσελάκης κέρδιζε την παράσταση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που είχε ως κεντρικό θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση». Όταν ο συντονιστής της συζήτησης Δημήτρης Τερζής πρότεινε να του δοθεί ο λόγος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Έχω τον εκπρόσωπό μου, τον Διονύση» (Τεμπονέρα).

***

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ, ο Γρυπάρης και το θέατρο των επιχειρήσεων

Το Σάββατο (κατά πάσα πιθανότητα) θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα Ύδρα πανέτοιμη και μάχιμη για την αποστολή «ASPIDES». Χθες, στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε δημοσιεύθηκε η απόφαση που αφορά την επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα εξής:

  1. Το νομικό πλαίσιο της εν λόγω επιχείρησης, που είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
  2. Η αποστολή της, που είναι η διασφάλιση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας
  3. Το θέατρο επιχειρήσεων όπου θα βρίσκεται η φρεγάτα Ύδρα, το οποίο είναι τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά, την Αραβική θάλασσα, τον κόλπο του Ομάν και τον Περσικός κόλπο
  4. Η συνεργασία με ομοϊδεάτες παρόχους ασφαλείας στην περιοχή, δηλαδή με την επιχείρηση των ΗΠΑ και της Βρετανίας «Prosperity Guardian»
  5. Ο διοικητής της εν λόγω επιχείρησης, εγκατεστημένος στο στρατηγείο της Λάρισας, θα είναι ο αρχιπλοίαρχος (Μ) Βασίλης Γρυπάρης, διοικητής εν πλω θα είναι ο Ιταλός κυβερνήτης ιταλικής φρεγάτας που θα βρίσκεται στην περιοχή
  6. Η European Union Military Committee θα παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση της επιχείρησης. Το συμβούλιο της Ε.Ε. και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ασκούν τον πολιτικό έλεγχο. Στην απόφαση, τέλος, τονίζεται και η αποστολή της φρεγάτας, που είναι η συνοδεία και η προστασία εμπορικών πλοίων από επιθέσεις, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Η φρεγάτα Ύδρα ξεκινά για αυτήν την επιχείρηση με υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα αντί-drone και με μονάδες βατραχανθρώπων στο πλήρωμα της.