Το κουβάρι της δολοφονικής επίθεσης που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 της Τετάρτης (7/2) στη Μάνδρας με θύμα τον επιχειρηματία Χρήστο Γιαλιά έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν οι διωκτικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, οι δύο εκτελεστές προσέγγισαν με μηχανή το αυτοκίνητο του επιχειρηματία -μόλις 150 μέτρα από το σπίτι του- κι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ.

Αμέσως μετά έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο, ρίχνοντας μέσα το όπλο του εγκλήματος. Οι ίδιοι διέφυγαν, με τους αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο να ειδοποιούν σοκαρισμένοι τις Αρχές. Μια μηχανή -πιθανότατα των δραστών- βρέθηκε καμένη σε μικρή απόσταση από το σημείο του φονικού, ενώ μάρτυρες κάνουν λόγο για υποστήριξη τους από ένα μαύρο αυτοκίνητο.

Η μεθοδολογία και οι εικόνες στον τόπο της δολοφονίας οδηγούν τους αστυνομικούς στην εκτίμηση πως έχουν να κάνουν με ακόμα ένα συμβόλαιο θανάτου.

«Φύλλο και φτερό» οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες

Ο Χρήστος Γιαλιάς ήταν ιδιοκτήτης εταιρειών εμπορίας κρεάτων, ενώ υπήρξε και ιδιοκτήτης 3 ποδοσφαιρικών ομάδων: των Τρικάλων, του Πανελευσινιακού και του Μανδραϊκού.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης του Βήματος και των Νέων, Βασίλης Λαμπρόπουλος, στην εκπομπή Live News, ο επιχειρηματίας διατηρούσε «εταιρεία με εργολαβικούς αλλοδαπούς εργαζόμενους» ενώ στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με το Δημόσιο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Τι φοβόταν ο Χρήστος Γιαλιάς

Ο 59χρονος επιχειρηματίας φαίνεται πως λάμβανε μέτρα αυτοπροστασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού τον συνόδευε φρουρά -τουλάχιστον- τεσσάρων ατόμων στις μετακινήσεις του. Ωστόσο, το βράδυ της δολοφονίας του ήταν μόνος, κάτι που οι δράστες φαίνεται πως γνώριζαν.

Καλά θωρακισμένο και το σπίτι του, καθώς ήταν περικυκλωμένο από κάμερες ασφαλείας συνδεδεμένες με εσωτερικές οθόνες από τις οποίες παρακολουθούσε κάθε γωνιά του σπιτιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο επιχειρηματίας «φυλαγόταν» καθώς είχε θορυβηθεί από τη δολοφονία της πρώην συζύγου του, επίσης στη Μάνδρα, το 2018. Η αστυνομία τότε υποστήριζε πως επρόκειτο για ληστεία μετά φόνου, ενώ είχαν διατυπωθεί ακόμα και σενάρια για πιθανή εμπλοκή του 59χρονου στο θάνατο της, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε μια πολύχρονη αντιδικία του Χρήστου Γιαλιά με συνέταιρό του, τόσο στην επιχείρηση διάθεσης προσωπικού όσο και στην κύρια εταιρεία εμπορίας κρεάτων, όπου ο δολοφονημένος επιχειρηματίας βρισκόταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της υπεξαίρεσης τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ο επιχειρηματίας απαλλάχθηκε με βούλευμα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, μόλις μία μέρα πριν την εκτέλεση του.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για κάποιο «επεισόδιο» μεταξύ των δύο σε γραφείο στο κέντρο της Αθήνας προ μηνών, όπου κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση της αστυνομίας.

Στο παρελθόν, ο επιχειρηματίας είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές όταν προσήχθη με την κατηγορία  της παράνομης διακίνησης όπλων.