5 το πρωί: Εντείνονται τα μπλόκα των αγροτών – Συνελήφθη για κακοποίηση 35χρονος youtuber – Ο τρόπος εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών στους κεντρικούς οδικούς άξονες όλης της περιφέρειας μετά την απόφαση τους να σκληρύνουν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο αλλά με τους δρόμους ανοιχτούς.

1

Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες

  • Τα μπλόκα: Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες ενισχύοντας τα μπλόκα στους κεντρικούς οδικούς άξονες όλης της περιφέρειας. Η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας οδήγησε χθες σε μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Παράλληλα, σταμάτησε η κυκλοφορία στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αλμυρού, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι στα Νέα Μουδανιά. Οι αγρότες της Κρήτης δίνουν το δικό τους δυναμικό «παρών» με προγραμματισμένο μπλόκο στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στον Κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο.
  • Η διορία: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η 48ωρη διορία, που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση, πλησιάζει προς το τέλος της. Αν δεν δοθούν ικανοποιητικές λύσεις έως και την Παρασκευή 9/2, είναι πολύ πιθανή μια έντονη κλιμάκωση με οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα και συλλαλητήρια τις επόμενες ημέρες.
  • Ο διάλογος: Ανοιχτή σε διάλογο αλλά με ανοιχτούς δρόμους, δηλώνει η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, χωρίς ωστόσο να προγραμματίζεται η πολυσυζητημένη συνάντηση με τους αγρότες. Στο μπλόκο Δομοκού βρέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα των αμετακίνητων αγροτών βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, στα οποία επιμένει η κυβέρνηση.
2

Ποινική δίωξη κατά 35ρονου youtuber - «Καταβάλλω 10 ευρώ και ζητώ να τον δω να χαστουκίζεται» έλεγαν οι συνδρομητές του

  • Η σύλληψη: Στη σύλληψη ενός 35χρονου ο οποίος κακοποιούσε άτομα με αναπηρία σε ζωντανή μετάδοση μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης youtube, προχώρησε η Αστυνομία την Τρίτη.
  • Η ποινική δίωξη: Εναντίον του ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα καθώς και για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων ανθρώπων.
  • Οι κατηγορίες: «Μας είχε εκμεταλλευτεί και με το παραπάνω. Εμένα προσωπικά με χτυπούσε άσχημα με μπουνιές, φτύσιμο και χτυπήματα στο σώμα. Έβλεπαν πολλοί συνδρομητές online, έκαναν… «δωρεές με παραγγελία» (π.χ. «καταβάλλω 10 ευρώ και ζητώ να τον δω να χαστουκίζεται, να τραγουδά, να χορεύει» κ.ο.κ.) και πρέπει να διωχθούν και αυτοί. Το χειρότερο είναι ότι πότιζε αλκοόλ κορίτσια 15 έως 17 ετών και μετά τις πήγαινε σηκωτές σε άλλο δωμάτιο», περιγράφει ένα από τα θύματά του.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η νέα πραγματικότητα στα γήπεδα

  • Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων: Το νέο πλαίσιο υπό το οποίο θα ανοίξουν τα γήπεδα στις 13/2 παρουσίασε η κυβέρνηση. Τα μέτρα προσβλέπουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών. Πλέον τα γήπεδα δεν θα ανοίγουν χωρίς κάμερες, ενώ σε περίπτωση που πέσουν πυρσοί ή κροτίδες τότε αυτά θα εκκενώνονται από φιλάθλους.
  • Αγορά εισιτηρίων και είσοδος: Μεγάλες αλλαγές επίκεινται και στη διαδικασία διάθεσης των εισιτηρίων. Αυτά πλέον θα πωλούνται μέσω του gov.wallet χρησιμοποιώντας του κωδικούς του taxisnet. Στις πληροφορίες του εισιτηρίου το οποίο θα προστίθεται στο gov.wallet, θα εμπεριέχεται το όνομα του κατόχου καθώς και ο σχετικός κωδικός.
  • Τι ισχύει για τα παιδιά: Για τους μικρούς φιλάθλους, η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου είναι πανομοιότυπη. Ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου ταυτοποιεί το εισιτήριο και το αποθηκεύει στο gov.wallet. Σε περίπτωση όμως που η συνοδεία γίνεται από άλλον ενήλικα, τότε ο έχων την επιμέλεια δηλώνει το ΑΦΜ του συνοδού για την διαδικασία της ταυτοποίησης.
4

Με την Ελάχιστη Βάση η εισαγωγή στα μη κρατικά ΑΕΙ

  • Η παρουσίαση: Το νομοσχέδιο για την επόμενη μέρα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου- Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», αποτελείται από 200 άρθρα και θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.
  • Τα μη κρατικά ΑΕΙ: Ο υπουργός ανέλυσε και το πλαίσιο δημιουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές και η δημιουργία τουλάχιστον τριών σχολών. Όσον αφορά την τελευταία παράμετρο, εξαιρούνται τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. Tο ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος, σύμφωνα με τον υπουργό, ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε επίσης πως η εισαγωγή των φοιτητών θα γίνεται με Πανελλαδικές και θα πρέπει οι υποψήφιοι να «πιάσουν» την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου της σχολής.
  • Οι αντιδράσεις: Κατά την εν λόγω παρουσίαση, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, όπου συγκεντρώθηκαν φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, την ώρα που συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλές σχολές σε όλη τη χώρα.
5

Απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς ο Νετανιάχου

  • Η απόρριψη: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς, εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου πως η συνθηκολόγηση με τους όρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος θα οδηγούσε σε «νέα σφαγή» ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
  • Το σχέδιο: Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο που προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, ενώ το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Οι νεκροί όμηροι: Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 31 εκ των ομήρων, που είχαν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr