Ανυποχώρητοι είναι οι αγρότες σε όλη τη χώρα καθώς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Από σήμερα Τετάρτη (7/2) σχεδιάζουν ταυτόχρονα μπλόκα στις εθνικές οδούς, στις επαρχιακές οδούς και στα τελωνεία για διάστημα δύο ωρών, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.

Παράλληλα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στο απόγευμα της Τρίτης στη Νίκαια Λάρισας, κατέληξαν μία λίστα με τα βασικά αιτήματά τους, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συζητήσεων.

Ενδεικτικό των προθέσεων τους είναι ότι λίγη ώρα μετά την σύσκεψή προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας.

Τα αιτήματα και οι παραχωρήσεις της κυβέρνησης

Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία παρά την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το 2024.

Ακόμη, ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών στην κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επίσης, θέλουν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.

Οι αγρότες ζητούν και επαναδιαπραγμάτευση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία.

Περαιτέρω, απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να σημειώνουν ότι ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.

Τέλος, οι αγρότες μέσω της απόφασής τους λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ενώ από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

«Δίνουμε τρεις μέρες διορία στον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις ουσιαστικές και να γίνει η συνάντηση μαζί μας και από τη Δευτέρα, αν δεν ευοδώσει η συνάντηση, θα οργανώσουμε κάθοδο στην Αθήνα», δήλωσε ο πρόεδρος αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. «Η Θεσσαλία δεν είναι πείραμα σε συνέδρια για να κάνετε papers. Η Θεσσαλία δεν είναι living lab. Η Θεσσαλία είναι η ζωή μας . Είναι τα χωράφια μας που δεν γνωρίζουμε ακριβώς με τι χρήματα και τι πόρους θα τα ξανακαλλιεργήσουμε . Δεν ξέρουμε από πού θα πάρουμε πάλι τα πρόβατα μας και τα γίδια να ξαναφτιάξουμε τα κοπάδια μας. Ούτε που θα γίνουν τα μαντριά μας. Δεν ξέρουμε αν τα οπωροφόρα δένδρα θα ξανακαρπίσουν. Απαντήσεις στους πολίτες μου. Αξιόπιστες παρακαλώ».

Ανοιχτή η πόρτα του Μαξίμου, αλλά…

Από την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ένταση υπογραμμίζοντας συνεχώς ότι «είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο», ενώ έχει χαρακτηρίσει «δίκαια» τα περισσότερα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας».

«Ο πρωθυπουργός ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, προσπαθεί να τα σταχυολογήσει και να τα ικανοποιήσει με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις (REAL FM). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι η πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού «είτε – ας πούμε – στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε με μια συνάντηση στο πλαίσιο μιας επίσκεψής του, είναι πάντοτε ανοιχτή και το έχει αποδείξει». Από εκεί και πέρα -όπως είπε- έχει να κάνει και με τα αιτήματα, έχει να κάνει και με το πότε θα υποβληθεί ένα αίτημα για μια συνάντηση.

«Εγώ δεν γνωρίζω, αυτή τη στιγμή για κάποια συνάντηση, για να μην παρεξηγηθούν αυτά που λέω. Σας επιβεβαιώνω, όμως, τη διαρκή και αποδεδειγμένη από πράξεις επιθυμία του πρωθυπουργού, να είναι σε διάλογο με τους πολίτες, με τις κοινωνικές ομάδες. Ένας διάλογος – που και οι δύο, νομίζω, το έχετε διαπιστώσει – οδηγεί σε κάποια αποτελέσματα, οδηγεί σε πράξεις» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Διάθεση διαλόγου λοιπόν υπάρχει αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπουν μεγάλους ελιγμούς. Οι εξελίξεις πάντως θα καθοριστούν από τη στάση των αγροτών καθώς ανώτατη πηγή έλεγε στο ΒΗΜΑ «ότι η χώρα δεν πρόκειται να κοπεί στα δύο», θέτοντας έτσι μια κόκκινη γραμμή η οποία αν ξεπεραστεί δεν αποκλείεται να τορπιλίσει την πρόθεση συνεννόησης. Μένει λοιπόν να δούμε αν θα υπάρξει κοινή εκπροσώπηση των αγροτών, κοινά αιτήματα στο τραπέζι και επίσημο αίτημα προκειμένου να γίνει η πολυπόθητη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.