5 το πρωί: Οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Η απόφαση για τον Τραμπ – Τα σενάρια για τον Κάρολο

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών από όλα τα μπλόκα στην πανελλαδική σύσκεψη που διεξήχθη χθες στη Λάρισα. Οι εκπρόσωποι τον αγροτών αποφάσισαν επίσης την κάθοδο τους στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

1

Η «επόμενη μέρα» της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών

  • Η σύσκεψη: Έκρυθμο το κλίμα μετά την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας, χθες το μεσημέρι, όπου συμμετείχαν 50 μπλόκα και 70 αγροκτηνοτροφικοί σύλλογοι. Εκπρόσωποι των αγροτών αποφάσισαν από κοινού την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και βάζουν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ, την ερχόμενη εβδομάδα, με προορισμό την Αθήνα. Στην ατζέντα τους και οι ταυτόχρονοι αποκλεισμοί εθνικών οδών και τελωνείων.
  • Τα αιτήματα: Από την κυβέρνηση οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος σε 0,07€/ kWh, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και επαναδιαπραγμάτευση της. Παράλληλα, διεκδικούν αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, καθώς και «φρένο» στις παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Η Κυβέρνηση: Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως γίνεται ότι είναι εφικτό για τους αγρότες, με τον υπουργό Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου μαζί τους, εφόσον τηρηθούν τα οικονομικά όρια της χώρας. Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως, την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση εκταμίευσε μέσω του ΕΛΓΑ ένα δισ. ευρώ για αποζημιώσεις, γεγονός που αποδεικνύει την άνοδο της ελληνικής οικονομίας.
2

Δεν ισχύει η ασυλία Τραμπ για τις κατηγορίες περί ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

  • Η απόφαση: Όπως αποφάσισε χθες το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, η προεδρική ασυλία του Ντόναλντ Τραμπ δεν ισχύει για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται σχετικά με την προσπάθεια του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.
  • Η υπερασπιστική γραμμή: Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη βασική υπερασπιστική γραμμή του Τραμπ απέναντι στις κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά για την οποία τον κατηγορεί ο Σμιθ ήταν μέρος των επίσημων καθηκόντων του ως προέδρου και ως εκ τούτου η προεδρική ασυλία τον προστατεύει από την ποινική ευθύνη.
  • Η προεδρική κούρσα: Εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταδικαστεί τελεσίδικα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει κώλυμα με την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το απόλυτο φαβορί στις εσωκομματικές των Ρεπομπουπλικανών και αναμένεται να αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν τον Νοέμβριο, σε μία επανάληψη της προεδρικής εκλογής του 2020.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τα σενάρια την επόμενης ημέρας για τον Βασιλιά Κάρολο

  • Ποια μορφή καρκίνου έχει; Η ανακοίνωση του Παλατιού ότι ο Βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο έχει συνταράξει τη βασιλική οικογένεια, ενώ πολλά είναι τα σενάρια σχετικά με το είδος του, με ένα από αυτά να αφορά την ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, από το Παλάτι γίνεται γνωστό ότι βρέθηκε σε αρχικό στάδιο, με τον ίδιο να γνωρίζει τη διάγνωση από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Τα σενάρια διαδοχής: Αυτή την στιγμή ο Κάρολος συνεχίζει να εκτελεί τα συνταγματικά του καθήκοντα ωστόσο στην περίπτωση που επιδεινωθεί η υγεία, θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος του 1937 κατά τον οποίο θα οριστεί ένα συμβούλιο από μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα εκτελούν όλες τις πράξεις που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της μοναρχίας.Τους ρόλους των «Συμβούλων του Κράτους», όπως λέγονται, θα αναλάβουν η Βασίλισσα Καμίλα, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Πριγκίπισσα Άννα και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος. Στην περίπτωση της μόνιμης ανικανότητας του μονάρχη να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε θα οριστεί Αντιβασιλέας, που θα είναι ο διάδοχος Ουίλιαμ.
  • Η επιστροφή του ασώτου: Εσπευσμένα στο Λονδίνο ταξίδεψε χθες ο Πρίγκιπας Χάρι με σκοπό να βρεθεί δίπλα στον πατέρα του, στο Clarence House, την αγαπημένη κατοικία του Βασιλιά στο Λονδίνο. Το απόγευμα ο Κάρολος, έχοντας στο πλάι του την Βασίλισσα Καμίλα, αναχώρησε προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, από όπου πέταξαν με ελικόπτερο με προορισμό την κατοικία του στο Σάντρινγκχαμ, στην ανατολική Αγγλία. Αυτή ήταν και η πρώτη εμφάνιση του μετά την γνωστοποίηση της πάθησής του.
4

Συνεχείς οι αποκαλύψεις για τον Πολυχρονόπουλο

  • Η πρώτη απάντηση: Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση προχώρησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, αναφορικά με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Μιλώντας στο Mega, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε, «είναι λυτρωτική» για τον ίδιο. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «στους μόνους που θα απολογηθώ είναι η ελληνική Δικαιοσύνη και στους ανθρώπους που έδωσαν έστω και ένα ευρώ».
  • «Καίνε» οι νέες μαρτυρίες: Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ακόμα ένας εθελοντής της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος». Αναφερόμενος στα συσσίτια που γίνονταν ανέφερε ότι οι μερίδες που μοιράζονταν δεν ήταν πολλές και συγκεκριμένα δεν ξεπερνούσαν τις 50 μέσα σε μια ημέρα, κάτι που αντικρούει τους ισχυρισμούς του για χιλιάδες μερίδες.
  • Συνεχείς μισθώσεις ακινήτων: Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», μετακόμιζε συχνά, μεταφέροντας ολόκληρο τον εξοπλισμό από το ένα ακίνητο στο άλλο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτές τις συνεχείς μετακινήσεις είναι γιατί άλλαζε συνεχώς σπίτι; Σε ποιου προσώπου το όνομα γίνονταν τα μισθώματα, καθώς και πώς καταβάλλονταν τα ενοίκια στους εκάστοτε ιδιοκτήτες;
5

Δεύτερο μετάλλιο για την Πλατανιώτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου

  • Το μετάλλιο: Το δεύτερο μετάλλιό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Ντόχα πανηγύρισε χθες η Ευαγγελία Πλατανιώτη. Μετά το χρυσό στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο, το περασμένο Σάββατο, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 253.2833 βαθμούς και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο ελεύθερο πρόγραμμα.
  • Η νικήτρια: Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η Ζακλίν Σιμονό, η οποία ρίσκαρε με ένα πρόγραμμα πολύ υψηλού βαθμού δυσκολίας (49.1500 έναντι 41.7500 στον προκριματικό), το εκτέλεσε καλά και βαθμολογήθηκε με 264.8207, χαρίζοντας στον Καναδά το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε αγώνισμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης μετά από 33 χρόνια.
  • Οι επιτυχίες: Με την επιτυχία της αυτή η Ευαγγελία Πλατανιώτη έφτασε συνολικά τα τέσσερα παγκόσμια μετάλλια στην καριέρα της, όσα έχει συνολικά η χώρα μας στην καλλιτεχνική κολύμβηση στην ιστορία της διοργάνωσης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr