Ραντεβού στην 30η Agrotica δίνουν σήμερα (3/2) οι αγρότες, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα που εξήγγειλε δεν επαρκούν.

Όπως λένε κατανοούν το γεγονός ότι οι εξαγγελίες των μέτρων αφορούν κυρίως τη βαριά πληγείσα στο πρόσφατο παρελθόν Θεσσαλία, πλην όμως, όπως ανέφεραν, χρειάζονται κι εκείνοι περισσότερη ενίσχυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Αγρότες από τη Βόρεια, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τον χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Aγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι έχουν σταθμεύσει από την Πέμπτη 1/2 με 300 τρακτέρ πάνω στο πεζοδρόμιο του νότιου τόξου της ΔΕΘ. Ψαράδες παραμένουν με τα καΐκια τους στον όρμο της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΠαΣοΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά) θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί την έκθεση Agrotica. Ίσως να είναι η πρώτη φορά που οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης θα βρίσκονται όλοι μαζί, την ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Και οι τρεις θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με αγροτικούς- και όχι- μόνο φορείς.

Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων της Θεσσαλίας ανέλυσε χθες στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίκαιρη ερώτηση που τέθηκε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στους αγρότες και το 2024, καθώς και έκπτωση από τη ΔΕΗ ύψους 10% σε αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

Τα μέτρα δεν ικανοποίησαν τους αγρότες. Την ίδια ώρα κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος για να δοθεί έξτρα βοήθεια αυτή την περίοδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα απαιτεί να εισρεύσουν στα ταμεία δύο δισεκατομμύρια επιπλέον το 2024 και βρισκόμαστε ακόμα στον Φεβρουάριο.