Ακόμα μία αιματηρή επίθεση μεταξύ Ισραηλινών πρακτόρων και ανταρτών της Χαμάς σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη 30/01, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πάνοπλοι άνδρες της Σιν Μπετ, της εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, μεταμφιεσμένοι ως Παλαιστίνιοι γιατροί, γυναίκες ακόμη και ασθενείς σε καροτσάκι, μπαίνουν σε νοσοκομείο της Τζενίν. Έχουν πληροφορίες πως εκεί κρύβονται εξτρεμιστές της Χαμάς που οργάνωναν επίθεση, παρόμοια με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο στρατός, η εσωτερική ασφάλεια και η αστυνομία του Ισραήλ ανέφεραν πως «εξουδετέρωσαν» από κοινού τρεις ένοπλους, τον Μοχάμαντ Τζαλάμνε, έναν «τρομοκράτη της Χαμάς», καθώς και «άλλους δύο τρομοκράτες», τους Μπάσελ και Αϊμάν Γαζάουι.

«Η Χαμάς λέει πως ήταν μαχητές από τις ταξιαρχίες της Τζενίν, μια ομάδα ένοπλων παλαιστίνιων εξτρεμιστών της οργάνωσης», σύμφωνα με το CNN.

Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν αυτού του τύπου την επιχείρηση σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε μέσω της πλατφόρμας X «στυγερούς» φόνους που συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σε ανακοίνωση του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας υπογράμμισε από την πλευρά του πως τα νοσοκομειακά ιδρύματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Το υπουργείο «καλεί επειγόντως τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τους διεθνείς θεσμούς και τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου να βάλουν τέλος στα εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά από την ισραηλινή κατοχή εναντίον του λαού μας και των κέντρων υγείας μας».

Συνομιλίες για εκεχειρία

Η Χαμάς ρίχνει ξανά πυραύλους από την Γάζα μετά από αρκετές ημέρες. Το αντιαεροπορικό σύστημα του Ισραήλ αναχαιτίζει ορισμένους από αυτούς.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε: «Παραμένουν οι τρομοκράτες και θα στοχεύσουμε στις θέσεις τους».

Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή, σε σχέση με το παρελθόν, για το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. «Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.

Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ, Ισραήλ και Αίγυπτος συζητούν στην Ντόχα την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα AXIOS μιλά για μια κατάπαυση του πυρός που θα γίνει σε τρία στάδια. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει παύση των μαχών για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση περίπου 40 ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αρκετών παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι διατεθειμένες να αφήσουν αναπάντητο τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών σε αμερικανική βάση στην Ιορδανία από επίθεση με drone.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπογράμμισε: «Ο Πρόεδρος κι εγώ δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν, παρόλο που η Τεχεράνη καθημερινά αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή.