Η Χαν Γιούνις, η μεγαλύτερη πόλη του νότιου τομέα της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδίστηκε ξανά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τα περισσότερα πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού να στοχεύουν το νοσοκομείο Άμαλ. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως, μόνο από χθες το βράδυ (29/1) ως σήμερα το πρωί, καταμέτρησε τουλάχιστον 128 νεκρούς.

Οι εχθροπραξίες μαίνονται παρά την ελπίδα ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα τόνισε χθες πως θέλει «πλήρη» κατάπαυση του πυρός, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά στον θύλακα από το ξέσπασμα του πολέμου, που κλείνει προσεχώς τέσσερις μήνες.

Πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου, τραβηγμένα κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης που οργανώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, δείχνουν άρματα μάχης να κινούνται σε κατεστραμμένο τοπίο, ανάμεσα σε ισοπεδωμένα κτίρια, και υπόγεια σήραγγα που εντόπισαν στρατιωτικοί. Ο αξιωματικός που ανέλαβε να ηγηθεί της αποστολής θύμισε πως η ιδιαιτερότητα αυτού του πολέμου είναι πως οι μάχες δίνονται «στην επιφάνεια και υπογείως».

Οι κατηγορίες κατά του UNRWA

Στη Λωρίδα της Γάζας, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, το UNRWA, αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία. Και αυτό γιατί κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι 12 περίπου υπάλληλοι -σε σύνολο 30.000- εμπλέκονται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε χθες το UNRWA να δεχθεί να γίνει έλεγχος από «ανεξάρτητους ειδικούς επιλεγμένους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, αξίωσε την παραίτηση του γενικού επιτρόπου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, του Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η κυβέρνηση του οποίου είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο UNRWA, έκρινε χθες πως είναι «επιτακτική ανάγκη» η υπηρεσία του ΟΗΕ να διενεργήσει διεξοδική έρευνα για τις ισραηλινές κατηγορίες, συνεχίζοντας ταυτόχρονα το «απόλυτα απαραίτητο» έργο της στη Λωρίδα της Γάζας.

Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πλέον ανακοινώσει την αναστολή της χρηματοδότησής τους στην υπηρεσία, εν μέσω καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει την αποστολή της.

Είκοσι ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Oxfam, Save the Children και ActionAid, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους την «αγανάκτησή τους» για την αναστολή της χρηματοδότησης.

«Θα πεθάνουμε από την πείνα»

Στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που έχει μετατραπεί σε αχανή καταυλισμό προσφύγων -η πόλη υποδέχθηκε πάνω από 1,3 εκατ. παλαιστίνιους εκτοπισμένους, λογαριάζει ο ΟΗΕ-, ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους χθες.

«Ζούμε χάρη στη βοήθεια που μας προσφέρει το UNRWA. Αν σταματήσει, θα πεθάνουμε από την πείνα, δεν θα έρθει να μας σώσει κανένας», έλεγε ο Σαμπά Μασάμπι, 50 χρονών.