5 το πρωί: Επελαύνει η κακοκαιρία Avgi – Η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό – Διαδικτυακά η εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Επελαύνει η κακοκαιρία Avgi, η οποία αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα σε 8 περιοχές της Αττικής, καθώς και στην Εύβοια και τη Βοιωτία. Σύσταση για τηλεργασία από το υπουργείο Εσωτερικών.

1

Επελαύνει η κακοκαιρία Avgi

  • Ποιες περιοχές θα πλήξει: Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από σήμερα τα ξημερώματα, με χιονοπτώσεις και καταιγίδες οι οποίες ενισχύονται  και επηρεάζουν ειδικότερα την Αττική, Εύβοια και Βοιωτία. Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή σε 16 δήμους, ενώ σε ισχύ θα βρίσκεται το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ μέχρι και την Τετάρτη.
  • Πού κλείνουν τα σχολεία: Οι σχολικές αίθουσες αδειάζουν από σήμερα σε οκτώ περιοχές της Αττικής καθώς και σε Εύβοια και Βοιωτία όπου τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση.
  • Σύσταση για τηλεργασία: Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για το πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για 16 δήμους και 3 Περιφέρειες.
2

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

  • Πότε θα φανούν τα χρήματα: Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό. Η νέα ρύθμιση και αφού διεκπεραιωθούν τα νομικά διαδικαστικά, θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Απρίλιο και συγκεκριμένα την πρώτη του μήνα. Σκοπός είναι η ημερομηνία να συμπέσει με την αρχή της τουριστικής περιόδου.
  • Πού θα κυμαίνεται η αύξηση: Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 5% έως 6%, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.
  • Οι τριετίες: Μεγάλη ώθηση στους μισθούς αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών. Οι αυξήσεις που αναμένονται εντός του έτους για εργαζομένους μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 10%.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ανοίγουν και πάλι τα γήπεδα - Με κόσμο από τις 13/2 οι αγώνες ποδοσφαίρου

  • Το άνοιγμα: Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα ξανανοίξουν για τους θεατές τα γήπεδα της Super League, με τις διατάξεις που αφορούν την αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) να τίθενται παράλληλα σε ισχύ.
  • Οι κάμερες: Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (σύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ.) και καμία ΑΑΕ της Super League ή της Basket League δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις, εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
  • Το ηλεκτρονικό εισιτήριο: Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε επίσης πως από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
4

Διαδικτυακά η εξεταστική στα Πανεπιστήμια - «Δεν θα χαθεί το εξάμηνο» τονίζει ο Πιερρακάκης

  • Η ανακοίνωση των Πρυτάνεων: Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προχώρησε στη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει τις αποφάσεις που πάρθηκαν μετά από την τηλεδιάσκεψη που είχε με το υπουργείο Παιδείας. Όπως υπογραμμίζεται, οι αρμόδιοι κατέληξαν να διεξαχθούν οι εξετάσεις διαδικτυακά, καθώς οι σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.
  • Η δήλωση Πιερρακάκη: «Είμαστε έτοιμοι και για την ολοκλήρωση των μαθημάτων και για την διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας» υποστήριξε ο ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Δεν θα χαθεί το εξάμηνο» πρόσθεσε.
  • Το κάλεσμα: Ο υπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή λειτουργία των σχολών των οποίων προΐστανται και ανέφερε πως η αστυνομία έχει ήδη παρέμβει όπου χρειάστηκε, καθώς «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο νόμου και θα γίνει ό,τι ο νόμος ορίζει». «Οι πρυτάνεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν, τους στηρίζουμε στην λειτουργία τους και στηρίζουμε και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά έχουν από τη θέση τους υποχρεώσεις και πρέπει να τις αναλάβουν» διευκρίνισε.
5

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία στο Μεσολόγγι

  • Οι έρευνες: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του όπλου και του κινητού του 31χρονου Μπάμπη. Παράλληλα, πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει το τετράδιο που βρέθηκε στο σπίτι του θύματος, όπου καταγράφονται ποσά και ονόματα, στα οποία φέρεται να είχε δανείσει χρήματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η αστυνομία θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο τετράδιο.
  • Η μαρτυρία: Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα ήρθε μαρτυρία φίλου του κρεοπώλη για την μοιραία νύχτα της 4ης Ιανουαρίου: «Όταν ο κρεοπώλης έφτασε στο σπίτι μου, εγώ και η οικογένεια μου δεν του είπαμε τίποτα για την αστυνομία. Ρωτήσαμε τι έγινε με τον Μπάμπη και μας είπε ότι ο Μπάμπης του ζήτησε να τον πάει στο ΤΕΙ, τον πήγε και έφυγε και μάλιστα μας είπε: «τι ήθελα και τον πήγα; Τώρα θα βρω και τον μπελά μου». Εμένα δεν μ’ άρεσε η στάση του, δεν είχε ούτε αγωνία, ούτε ανησυχία. Όταν του μιλούσα για την εξαφάνιση του Μπάμπη προσπαθούσε να αλλάξει την κουβέντα. Αργότερα μου είπε ότι θα πάει να βοηθήσει εκείνος στις έρευνες», τόνισε ο φίλος του κατηγορούμενου.
  • Η στάση του κατηγορούμενου: Παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία άλλων ατόμων, εκτός του κρεοπώλη, την στιγμή που δολοφονήθηκε ο Μπάμπης, η στάση που κρατά ο κατηγορούμενος ενισχύει τα σενάρια ότι κάτι φοβάται να πει και κρατά το στόμα του κλειστό. «Δεν ήταν υπόθεση δική του η δολοφονία, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι» λέει ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Θανάσης Κατερινόπουλος.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr