Η Σύνοδος των Πρυτάνεων προχώρησε στη δημοσιοποίηση μίας ανακοίνωσης, κατά την οποία αναφέρει τις αποφάσεις που πάρθηκαν μετά από την τηλεδιάσκεψη, που είχαν με του υπουργείο Παιδείας. Όπως, υπογραμμίζεται οι αρμόδιοι κατέληξαν να διεξαχθούν οι εξετάσεις διαδικτυακά, καθώς οι σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων

«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα «Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια» με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή, Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Ποιοι συμφώνησαν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας,  στη διενέργεια των ψηφιακών εξετάσεων συμφώνησαν κατά την έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων, τα μεγάλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κέντρου. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της συγκλήτου του ΕΜΠ που συνεδρίασε νωρίτερα το πρωί και η οποία αποφάσισε κατά πλειοψηφία : να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και να αρχίσει στις 12/2/2024, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο.

Συμφώνησαν στις ψηφιακές εξετάσεις και μια σειρά περιφερειακά ανώτατα ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η σύγκλητος του οποίου είχε συνεδριάσει την Παρασκευή και είχε δώσει στα τμήματα που έχουν πρόβλημα λόγω καταλήψεων τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά μέσα διασφαλίζοντας, ότι γίνεται η διαδικασία όπως ορίζει ο νόμος.