Σφοδρή αναμένεται να είναι η επέλαση της κακοκαιρίας Avgi τις επόμενες ώρες, επηρεάζοντας το βράδυ της Δευτέρας (29/1) προς ξημερώματα Τρίτης (30/1) τις ηπειρωτικές περιοχές από τη Λαμία και νοτιότερα, ενώ μέτρα έχουν ληφθεί για 16 δήμους της Αττικής της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ήδη σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της νύχτας οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί της Τρίτης 30/01 θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη 31/01 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου τα ξημερώματα της Τρίτης αναμένονται χιόνια από τα Τέμπη και νοτιότερα στα 200 μέτρα και άνω. Από τη Φθιώτιδα και νοτιότερα θα επικρατήσει το ίδιο σκηνικό όπως και στην ΒΑ Πελοπόννησο. Στην Εύβοια επίσης θα έχουμε χιονοκαταιγίδες όπως και στην Κρήτη και σε υψόμετρα από 600 μέτρα και άνω. Το πρωί της Τρίτης τα φαινόμενα θα ενταθούν από την Λαμία και νοτιότερα και θα έχουμε χιόνια από τα 200 μέτρα και άνω. Από το μεσημέρι και μετά τα χιόνια θα πέσουν σε περιοχές 250 μέτρων και πάνω και το βράδυ οι μπόρες χιονιού και βροχής θα παραμείνουν κατά τόπους δυνατές.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 5 βαθμούς στα κεντρικά, τους 1 με 10 στα βόρεια και τους 11 στα νότια. Στα ανατολικά η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 9 με 10 βαθμούς και στα δυτικά τους 11.

Στην Αττική, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης θα έχουμε χιόνια από τα 200 μέτρα και άνω και κυρίως στα ΒΒΔ τμήματα της περιφέρειας. Το πρωί οι περιοχές άνω των 250 μέτρων επίσης στα ΒΔ της Αττικής θα έχουμε χιονοπτώσεις όπως και το βράδυ. Η θερμοκρασία από 4 έως 7 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες συννεφιές και λιακάδα με την θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ αναφέρει ότι χιόνια αναμένονται:

  • α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
  • β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία – Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
  • στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  • α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  • β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Σαρωτικοί έλεγχοι για αλυσίδες χιονιού και έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας

Σε ενημέρωσή της η Αστυνομία ενημερώνει ότι διακοπή κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ:

1) Επί της Λεωφόρου Πάρνηθας, από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού). (από 09:45 ώρα της 28-01-2024).

Εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

1. Οχήματα οδικής βοήθειας.

2. Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι.

3. Οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού της ανωτέρω κατηγορίας οχημάτων με αλυσίδες χιονιού ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όταν κινούνται στο λοιπό οδικό δίκτυο του Ν. Αττικής, είναι ανεξάρτητη από την κυκλοφορία τους στο ως άνω οδικό δίκτυο, η οποία δεν επιτρέπεται.

2. Επί της Π.Ε.Ο Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων » REVOIL» πρώην «Cyclon») και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων (από 22:00 ώρα της 28-01- 2022).

3. Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (Από 11:10΄ ώρα της 29/01/2024).

Ακόμη, από απόψε (29/01) στς 20:00 και μέχρι το πρωί της Τετάρτης (31/01) στις 10:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα Αθήνα – Μάλγαρα

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης της κακοκαιρίας Avgi, από την 18:00  ώρα σήμερα 29-1-2024 και έως την ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης οδικής σήμανσης θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή λωρίδα της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ως εξής:

  • Από τη χ/θ 18,000 έως τη χ/θ 20,000, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.
  • Από τη χ/θ 57,000 έως τη χ/θ 55,500, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 22.00΄ ώρα σήμερα 29-1-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην Ανατολική και Δυτική Αττική με:

  • 45 εκχιονιστικά
  • 3 φορτηγά
  • 2 φορτωτές
  • 4 JCB
  • 1 botcat

Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα σχολεία

Οι δήμοι της Αττικής, στους οποίους τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση είναι οι εξής:

  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Φυλής
  • Αχαρνών
  • Κηφισιάς
  • Ωρωπού
  • Πεντέλης
  • Διονύσου
  • Παλλήνης

ΕΥΒΟΙΑ – ΒΟΙΩΤΙΑ

Με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν αύριο (30/01) τα σχολεία στην Εύβοια και στη Βοιωτία.

Κλειστά τα σχολεία στο Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας

Με απόφαση του Δημάρχου τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Αννας, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και για την αποφυγή ατυχημάτων κατά την μεταφορά μαθητών, δασκάλων, καθηγητών κλπ.

Κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου Κυνουρίας

Κλειστό θα παραμείνει αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου το δημοτικό σχολείο του Αγίου Πέτρου της Κυνουρίας. Λόγω της προβλεπόμενης χιονόπτωσης και λόγω της επικινδυνότητας, κατά την πρόσβαση και κατά την παραμονή των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε αυτό.

Δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου θα ανοίξουν στις 10:00 πμ .

Πώς θα λειτουργήσει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο κατά την οποία περιγράφει πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες  σε 16 Δήμους των 3 Περιφερειών που αναμένεται να πληγούν με σφοδρότητα από την κακοκαιρία Avgi.

Συγκεκριμένα Πρόκειται για τους εξής Δήμους:

  • Περιφέρεια Αττικής: Δήμοι Μάνδρας Ειδυλίας, Φυλής, Αχαρνών, Κηφισιάς, Διονύσου, Ωρωπού, Πεντέλης, Παλλήνης
  • Π. Ε. Ευβοίας: Δήμοι Μαντουδίου –Λίμνης- Αγίας Άννας, Διρφύων -Μεσσαπίων, Ερέτριας
  • Π.Ε. Βοιωτίας: Δήμοι Τανάγρας, Θήβας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Ορχομενού, Λεβαδέων.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 30/1/2024 και εφόσον αποφασιστεί η αναστολή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας αυτής, θα πρέπει να ενημερωθούν αρμοδίως με κάθε πρόσφορο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ισχυρή  σύσταση για τηλεργασία αύριο, Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τονίζοντας ότι  σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας, συνιστάται η τηλεργασία.

Στις περιπτώσεις που η προσέλευση των υπαλλήλων κριθεί αιτιολογημένα ότι δύναται ή πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καθορισμένο χρόνο προσέλευσης, η τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευσή τους κρίνεται αιτιολογημένη, εφόσον στοιχειοθετείται αντικειμενική αδυναμία προσέλευσης στον καθορισμένο χρόνο, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προτάσσεται η ασφάλεια τους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η κακοκαιρία Avgi, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

  1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
  2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).
  3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επιθεωρούνται και να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό – ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας – αντιστηρίξεις, εκσκαφές, βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) κατά τη διάρκεια τυχόν θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.
  4. Ειδικότερα, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.