Σαν έτοιμος από καιρό (εδώ και ένα χρόνο δηλαδή) ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εισήλθε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ανά χείρας. Το είχε αποφασίσει εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα το είχε ανακοινώσει τότε και στον Πρωθυπουργό. Μάλιστα πριν από τις εκλογές, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε ειπωθεί και είχε γραφτεί ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε πρόταση από μεγάλη επιχείρηση στον τομέα της Ναυτιλίας, αλλά ήρθαν οι εκλογές και τοποθετήθηκε υπουργός Ναυτιλίας (θέση από την οποία παραιτήθηκε λόγω ατυχούς δηλώσεως). Από τότε όμως που παραιτήθηκε από υπουργός φαίνεται πως το ζήτημα της παραίτησής του και από βουλευτής άρχισε να το ξανασκέφτεται…

« Ξέρεις σκοπεύω να παραιτηθώ», είπε στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως ούτε αυτός έδειξε έκπληξη. Ο Πρωθυπουργός ως όφειλε τον ρώτησε βεβαίως τυπικά γιατί θέλει να παραιτηθεί με τον κ. Βαρβιτσιώτη να απαντά, πως θέλει να εργαστεί, στον ιδιωτικό τομέα (σε τομέα της Ναυτιλίας), ύστερα από τόσα χρόνια στην πολιτική.

Ωστόσο μια απορία υπήρξε μέσα στην αίθουσα: «Μήπως νομίζουν ότι παραιτούμαι, επειδή δεν θέλω να ψηφίσω το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», είπε στον Πρωθυπουργό για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Θα ψήφιζα το νομοσχέδιο του γάμου των ομοφύλων, να το ξέρουν όλοι». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο timing που επέλεξε να ανακοινώσει την παραίτησή του: «Η περίοδος αυτή και για το κόμμα και για την κυβέρνηση είναι πολύ ήρεμη και θεώρησα ότι με αυτήν την συγκυρία μπορεί κάποιος να φύγει από την πολιτική», είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όχι μόνον τον ευχαρίστησε αλλά, όπως του είπε, προθυμοποιήθηκε να γράψει ο ίδιος την ανακοίνωση, ώστε να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε ερμηνείες: «Στη ζωή έρχεται η ώρα που ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει. Έχω την τιμή να απολαμβάνω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών 24 χρόνια έχοντας εκλεγεί έντεκα φορές Βουλευτής ανελλιπώς από το 2000», είπε και εκεί οι δρόμοι τους χώρισαν, πολιτικά όμως γιατί δεν πρόκειται να χαθούν.

Αυτός που καταλαμβάνει την έδρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη είναι ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος, εάν ενθυμείστε, κατά το παρελθόν είχε χρηματίσει δήμαρχος Αιγάλεω.

***

Ο Σαμαράς ετοιμάζεται να μιλήσει στη Βουλή κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Μόλις το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εγκρίθηκε σχεδόν ομοφώνως από το Υπουργικό Συμβούλιο (με μια διαφωνία του Μάκη Βορίδη) ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να ετοιμάζει την ομιλία του για τη Βουλή.

Αυτό που μαθαίνω δεν είναι μόνον ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά και θα μιλήσει στη Βουλή κάνοντας παρέμβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του κόμματος τα λέει όλα.

***

Χωρίς άλλη καθυστέρηση το LOA για τα F-35

«Θέμα χρόνου» είναι σύμφωνα με διπλωματική πηγή η αποστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της επίσημης επιστολής για την έγκριση πώλησης των F-35 στην Ελλάδα η οποία αν και έχει καθυστερήσει σημαντικά δεν συνδέεται όπως τόνισε η ίδια πηγή με την υπόθεση του πακέτου των F-16 προς την Τουρκία.

Όμως η διπλωματική πηγή έθεσε και το πλαίσιο με τρεις άξονες της γενικότερης αμυντικής σχέσης με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στους εξοπλισμούς: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ προς τρίτες χώρες, για την Ελλάδα είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οποιοσδήποτε τέτοιος εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της και επίσης η Ελλάδα επιδιώκει μεγιστοποίηση των δικών της ωφελημάτων που αφορούν φυσικά την απόκτηση του πέμπτης γενιάς μαχητικού F-35 αλλά και ό,τι άλλο αμυντικό υλικό αποκτήσει από τους Αμερικανούς.

***

Αυστηρότερος ο έλεγχος με την πώληση F-16 στην Τουρκία

Τι γίνεται όμως με τα τουρκικά F-16; Μαθαίνω λοιπόν ότι έφυγε ήδη μια επιστολή προς τα ηγετικά στελέχη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων από την ομάδα οργανώσεων, γνωστή ως «Ο συνασπισμός για τα μαχητικά», ζητώντας να εξεταστούν ενδελεχώς οι τελευταίες λεπτομέρειες για την πιθανή πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άφησε τον εκβιασμό να εξελίσσεται θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους του Κογκρέσου, για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων, εταίρων ή αξιών». Και έδωσε μερικά παραδείγματα, όπως…

«Η Τουρκία έχει δανείσει στο παρελθόν αμερικανικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για την επίθεσή του στο Παρτσά, έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να βομβαρδίσει τους Κούρδους εταίρους μας στη Συρία και έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

***

Έναν Τσε από την… Κίνα που κρέμασε στον τοίχο ο Κασσελάκης

Θυμάστε εκείνον τον κόκκινο πίνακα που είχε πλάτη στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας; Σας πληροφορώ ότι ανήκει στο παρελθόν. Ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει δικό του πίνακα στην πλάτη του για τις τηλεοπτικές ανάγκες των μηνυμάτων του. Κρέμασε λοιπόν τον… Τσε, που είναι έργο ενός ομογενή καλλιτέχνη από την Κίνα. Fotis, ονομάζεται και τον ανακάλυψε ο Στέφανος. Στο γραφείο του όμως στην Κουμουνδούρου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει «παρκαρισμένο» κι ένα ποδήλατο γυμναστικής, για να γυμνάζεται, όπως λέει. Πού να τρέχει στα γυμναστήρια και να τον ακολουθούν οι κάμερες; Γίνεται τώρα που έγινε Πρόεδρος; Δεν γίνεται…

***

Τα περαστικά μας στην Λιάνα Κανέλλη

Τα περαστικά μας στην Λιάνα Κανέλλη, η οποία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία της. Η ευχή μας να είναι πάντα δυνατή και να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά της.

***

Έτοιμα και τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν στην Κουμουνδούρου καταγράψει περισσότερες 3.000 αιτήσεις επιστημόνων για να συμμετάσχουν στα λεγόμενα think-tank του κόμματος, στην ουσία πρόκειται για πλήθος συμβούλων του Στέφανου Κασσελάκη. Την αξιολόγηση των αιτήσεων έκανε η καθηγήτρια Ρομποτικής Διάνα Βουτυράκη και τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου του κόμματος που θα αρχίσει να ανακοινώνει τα 29 think tank (οικονομία, παιδεία, υγεία, ψηφιακή πολιτική, τραπεζικά, αθλητισμός, πολιτισμός και πολλά άλλα).

***

Κασσελάκης-Παπανδρέου στο Άουσβιτς

Ένα οδοιπορικό μνήμης στα κολαστήρια του Άουσβιτς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος του ΣYΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ήδη στο Άουσβιτς για τον ίδιο λόγο βρίσκεται και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τo Άουσβιτς (Auschwitz) αποτέλεσε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται περίπου 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ. Συνολικά, στο Άουσβιτς εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς, μετά από επιλογή που έγινε κατά την άφιξή τους.

***

Άφαντος ο Γρηγόρης

Χθες, ανήμερα του Αγίου Γρηγορίου, δικάσθηκε στο κτήριο 4 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ελπίδων η αγωγή που είχε υποβάλει στις 5 Αυγούστου 2022 ο Γρηγόρης Δημητριάδης σε βάρος δημοσιογράφων που μετέχουν στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο κ. Δημητριάδης δεν παρέστη στη δίκη, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει ακόλουθοί του στα social media. Το γιατί δεν εμφανίσθηκε, έγινε αντιληπτό στην ακροαματική διαδικασία. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος κατέδειξε πως η αγωγή Δημητριάδη είναι καταχρηστική και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου ανέφερε πως «αν ήθελαν να δείξω στους φοιτητές ένα δημοσίευμα που δεν είναι συκοφαντικό θα έδειχνα το συγκεκριμένο».

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ανέλυσε εκτενώς τις σχέσεις των προσώπων που πρωταγωνιστούν στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το πως συνέπρατταν με τον Γρηγόρη Δημητριάδη όταν εκείνος ήταν Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και υπεύθυνος για την ΕΥΠ . Με απόλυτο τρόπο εξήγησε το πως συνδέονται η τότε ΕΥΠ και Intellexa. Σε άχαρη θέση, όπως έμαθα βρέθηκαν οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τον κ. Δημητριάδη , καθώς και η μάρτυρας του, μια νεαρή δικηγόρος που εργάζεται στο γραφείο του. Πλήθος υποστηρικτικών δηλώσεων υπέρ των δημοσιογράφων έγιναν από πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων που επέκριναν τον κ. Δημητριάδη ότι με τις καταχρηστικές του αγωγές αποσκοπεί στο να θέσει εμπόδια στη δημοσιογραφική έρευνα. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή ονομαστική εορτή δεν θα είναι μια ευχάριστη ανάμνηση για τον ανιψιό του πρωθυπουργού.

***

Ένας ψηφιακός βοηθός που ομιλεί… 25 γλώσσες

Δύο πρωτοκλασσάτοι υπουργοί,Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εξωτερικών, έκαναν χθες πειράματα σ΄έναν ψηφιακό βοηθό που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι κκ Παπαστεργίου και Γεραπετρίτης του υπέβαλαν ερωτήσεις, εύκολες τολμώ να πω, του τύπου «πώς βγάζω διαβατήριο», ή «πώς έρχομαι στην Ελλάδα» με τον ψηφιακό βοηθό να απαντά σε 25 γλώσσες. Οπότε κάποια στιγμή ο κ. Γεραπετρίτης αποφάσισε να δυσκολέψει τα πράγματα. Τον ρώτησε λοιπόν εάν χρειάζεται κάποιος ασφάλιση για να έρθει στην Ελλάδα και δεύτερη ερώτηση πώς μπορεί κάποιος να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην χώρα μας. Ο ψηφιακός βοηθός απάντησε σωστά σε 25 γλώσσες με πρώτη την… γαλλική.