Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και να παραδώσει την έδρα του εξήγησε στον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Είναι η στιγμή που πιστεύω ότι έχω ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο και στην οποία θα ήθελα να επιστρέψω πάλι πίσω στον ιδιωτικό τομέα, στη ναυτιλία, εκεί που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Σε αυτό που έχουμε σαν εθνικό στόχο, δηλαδή να φέρουμε περισσότερες ναυτιλιακές επενδύσεις και την πρωτοκαθεδρία που έχουμε στη θάλασσα να τη βλέπουμε και στην ξηρά» είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στα σενάρια που διακινούνται για τους λόγους της παραίτησής του. Στο σενάριο που κυκλοφόρησε ότι δεν θέλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι ήταν από εκείνους που είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. «Ήμουν από τους λίγους βουλευτές της ΝΔ, τότε στην αντιπολίτευση, που το ψήφισε. Και θα σας πω ότι για μένα το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι πώς θα έχουμε περισσότερα παιδιά. Η εθνική κρίση είναι η πληθυσμιακή συρρίκνωση. Δεν το θεωρώ τόσο κορυφαίο ζήτημα (το θέμα των ομόφυλων) ώστε να με οδηγήσει έξω από τη Βουλή».

Στο δεύτερο σενάριο που λέει ότι μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση αναπτύχθηκε μια δυσαρέσκεια ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε: «Η πολιτική έχει καλές και κακές στιγμές. Πέρασα και τις καλές και τις κακές στιγμές. Δεν είναι όμως μία κακή στιγμή η απόφασή μου η σημερινή. Η σημερινή μου απόφαση αφορά τους ψηφοφόρους τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω που με 11 φορές με έστειλαν στο κοινοβούλιο να τους εκπροσωπήσω και αισθάνομαι τιμή που υπηρέτησα αυτή τη μεγάλη παράταξη. Δεν είναι περίοδος μεγάλων κρίσεων και συγκρούσεων για να πεις ότι η πολιτική ζωή ζέχνει από εξελίξεις. Είναι περίοδος ηρεμίας. Νομίζω έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο μπορώ να ανοίξω έναν καινούργιο. Ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί στην πολιτική δεν παύει ποτέ να ασχολείται με αυτή, όμως η κοινοβουλευτική μου διαδρομή τελειώνει εδώ» είπε.

Ερωτώμενος πώς είναι η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι συναντήθηκε το πρωί μαζί του, του ανακοίνωσε την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για τα θερμά του λόγια, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θύμησαν και την μακρόχρονη φιλία τους.