Στον απόηχο της σκληρής στάσης της εκκλησίας που προκάλεσε έντονο προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο βάζοντας στην τελική ευθεία τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τα βλέμματα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να στραφούν προς δύο κατευθύνσεις. Προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα μηνύματα που θα θελήσει να περάσει αλλά και προς τον Μάκη Βορίδη που αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σε ότι αφορά τη στάση που θα κρατήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά τη σκληρή αντίδραση της Εκκλησίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να σηκώσει τους τόνους έναντι των στελεχών που διαφωνούν καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση να ανοίξει ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά θέματα.

Εισηγητής του νομοσχεδίου για την «ισότητα στο γάμο» που θα έχει 13 άρθρα θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. Η ισότητα θα επεκταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλους τομείς που αφορούν την εργασία, την κοινωνική προστασία, τις φορολογικές διευκολύνσεις. Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αλλωστε, η καθυστέρηση της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, μόνο αρνητική επίδραση θα έχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η προσοχή θα στραφεί και στην τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Επικρατείας να εκφράζει τις διαφωνίες του χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Θα παραμείνει στην κυβέρνηση από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο κ. Βορίδης αναφέρει σε συνομιλητές του ότι τα πάντα είναι στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού. Και μιλώντας, προ ημερών, στο «Βήμα» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην είναι στην κυβέρνηση είχε επισημάνει ότι «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βορίδης σε τοποθετήσεις του σε κομματικές εκδηλώσεις εμφανίζεται ενωτικός και με πυροσβεστική διάθεση. «Ο πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στη βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Πέραν του κ. Βορίδη προβληματίζει και η στάση της Μαρίας Κεφαλά η οποία κρατά ανοιχτή όχι μόνο την επιλογή της αποχής αλλά και αυτή της καταψήφισης. Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τα στελέχη της κυβέρνησης που θα επιλέξουν την αποχή ή την καταψήφιση; Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη ψηφοφορία. Υπάρχει όμως και η πίεση των βουλευτών. Ο Στέλιος Πέτσας δηλώνει ότι είναι μονόδρομος η αποχώρηση ενός υπουργού από την κυβέρνηση, εφόσον δεν συμφωνεί με μια νομοθετική πρωτοβουλία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα στελέχη όπως ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και οι Γιάννης Καλλιάνος και Νικήτας Κακλαμάνης.

Σε ότι αφορά τη στάση της Εκκλησίας η κυβέρνηση δεν θέλησε να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης, αρκούμενη σε ένα σχόλιο μιας πρότασης. «Οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές, κανένα άλλο σχόλιο» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.