Τρίτη 3 Ιουνίου 2008. Στην Τήλο -το γραφικό αυτό νησί της Δωδεκανήσου- έγινε » ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τα ανθρώπινα δικαιώματα«, όπως υποστήριζαν οι εκπρόσωποι των Ομοφυλοφιλικών Οργανώσεων. Ο τότε δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης τέλεσε τους γάμους δύο γυναικών και δύο ανδρών τονίζοντας ότι «είναι γελοίο το λίκνο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αρνούνται στους ομοφυλόφιλους ίσα δικαιώματα και προνόμια.»

Ήταν μια πράξη που έκανε το γύρο του κόσμου και βέβαια μια τεράστια έκπληξη και ποικίλα σχόλια στη χώρα μας, δεδομένου ότι υπήρξε μια σειρά αντιδράσεων, κυρίως από δικαστικής πλευράς.

Η υπόθεση ξεκίνησε λίγους μήνες νωρίτερα. Η Ομοσπονδία Ομοφυλοφίλων υπέβαλε αίτημα στον τότε δήμαρχο Καισαριανής για την τέλεση γάμου των δύο ομόφυλων ζευγαριών. Ο δήμαρχος αρνήθηκε και τότε απευθύνθηκαν στο δήμαρχο Τήλου ,ο οποίος δέχτηκε να τελέσει το γάμο και ζήτησε από τα δύο ζευγάρια να στείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ( πιστοποιητικό γεννήσεως,πιστοποιητικό ελευθερογαμίας,υπεύθυνη δηλωση κ.α.) προκειμένου να εκδοθεί η άδεια γάμου. Σημειώνεται ότι σε εφημερίδα των Αθηνών (περιορισμένης κυκλοφορίας) δημοσιευτηκε και το αγγελτήριο του γάμου !..

Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, προκλήθηκαν ποικίλες αντιδράσεις.. Ο μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος δήλωσε ότι «η Εκκλησία δέχεται μόνο γάμους μεταξύ ανδρών και γυναικών , ενώ ‘ολους τους πολιτικούς γάμους χαρακτήρισε ως «επίσημη συμβίωση».

Η τελετή του γάμου

Γύρω στις 6.30 το πρωί ξεκίνησαν 3-4 αυτοκίνητα από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν τα δύο ζευγάρια και ορισμένα άλλα άτομα με κατεύθυνση το δημαρχείο όπου τους ανέμενε ο δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης και οι μάρτυρες που ήταν τρία μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ Τήλου και ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Χριστοφής.

Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου επετράπη η είσοδος- ύστερα από αίτημα των ζευγαριών- του Γρηγόρη Βαλιανάτου και ενός τηλεοπτικού συνεργείου. Εγώ μπήκα στην αίθουσα παριστάνοντας τον… δημοτικό υπάλληλο (φυσικά με την έγκριση του Αλιφέρη) και με μια μικρή φωτογραφική μηχανή κατόρθωσα να αποθανατίσω την τελετή!

Στο «κεφάλι» του τραπεζιού κάθισε ο δήμαρχος και από την μια πλευρά το ζευγάρι των γυναικών και από την άλλη των γυναικών.Ο δήμαρχος διαβασε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Φώτη Κωστόπουλου στην οποία τόνιζε ότι » μια πράξη ή ενέργεια η άσκηση της οποίας δεν απαγορεύεται, συνιστά δικαίωμα του πολίτη , ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το ασκήσει ελεύθερα.»

Μετά την υπογραφή των σχετικών ληξιαρχικών πράξεων ο Τάσος Αλιφέρης διάβασε επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά στην οποία ,μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «σαν πολίτης του κόσμου ,νιώθω την υποχρέωση να συμβάλω για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά σαν Έλληνας έχω το καθήκον να μην αφήσω πιθανότητες για δυνατότητα διασυρμού της πατρίδας.»

Η τελετή ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα, ενώ ο Γρηγόρης Βαλιανάτος δήλωσε ότι «είναι μια σπουδαία μέρα, γιατί η Ελλάδα αγκαλιάζει όλους». Αντιδράσεις δεν υπήρξαν στην Τήλο , αλλά κάποιοι κάτοικοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους.

Το πρωί της επόμενης μέρας τα δύο ζευγάρια και ο δήμαρχος Τήλου κατά την άφιξη τους στη Ρόδο αποδοκιμάστηκαν από περιορισμένο αριθμό συγκεντρωθέντων στο λιμάνι, ενώ ο Τάσος Αλιφέρης δέχτηκε φραστική επίθεση από ένα άτομο.

Η υπόθεση των γάμων στην Τήλο είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και στο δημαρχείο του νησιού τηλεφώνησαν πολλοί ομόφυλοι που ζήτησαν να τελέσουν εκεί τους γάμους τους, ενώ την ίδια ώρα ξεκίνησε μια δικαστική διαδικασία. Το Πρωτοδικείο της Ρόδου έκρινε άκυρους τους γάμους, ενώ από την πλευρά του δημάρχου Τήλου ασκήθηκε έφεση η οποία κηρύχθηκε άκυρη , όπως και από τον ‘Αρειο Πάγο που απέρριψε την αναίρεση.

Τελικά η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ είχε ψηφιστεί στην Ελλάδα ο νόμος που επέτρεψε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων και έτσι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι λόγω της ύπαρξης του συμφώνου συμβίωσης πληρούται η ανάγκη για ύπαρξη ενός θεσμού που νομιμοποιεί τη σχέση μεταξύ ομοφύλων.

*Ο γιατρός Τάσος Αλιφέρης έφυγε από τη ζωή στις 5 Μαρτίου 2012 σε ηλικία 61 χρόνων. Διετέλεσε δήμαρχος Τήλου για τρεις τετραετίες και άφησε σπουδαίο έργο στο νησί. Ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εμπνευστής του σχεδίου για το μεταφορικό ισοδύναμο, εξασφάλισε την καθημερινή ακτοπλοική σύνδεση με τη Ρόδο με την αγορά καταμαράν από το Δήμο, κατόρθωσε να απαγορεύσει το κυνήγι στο νησί, κ.α.