Προσερχόμενοι στις κάλπες σήμερα, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ μπορούν να δώσουν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στον Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσουν τη μοναδική πλέον, μετά την αποχώρηση του Ρον ΝτεΣάντις από την προεκλογική κούρσα, αντίπαλο του, Νίκι Χέιλι να αποσυρθεί και εκείνη.

Η μάχη στο Νιου Χαμσάιρ θεωρείται κομβική, καθώς όπως αναφέρει η Washington Post, η Νίκι Χέιλι μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη σε κατάσταση 1vs1 πλέον με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως από την αρχή επιθυμούσε, συσπειρώνοντάς γύρω της τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς που δεν εκφράζονται από τις ακραίες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου και δεν επιθυμούν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αλλά την ίδια ώρα ένα αρνητικό για εκείνη αποτέλεσμα θα ήταν καταδικαστικό.

Γιατί μια ήττα στο Νιου Χαμσάιρ θα είναι καταδικαστική για τη Χέιλι

Με το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών του Νιου Χάμσαϊρ να θεωρείται μετριοπαθές, επομένως φιλικό προς τη Χέιλι, μια ήττα και μάλιστα με διαφορά θα ήταν καταδικαστική για τον προεκλογικό της αγώνα, καθώς θα καταδείκνυε ότι δεν έχει ελπίδα απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Μια τρίτη συνεχόμενη προεδρική υποψηφιότητα βέβαια για τον Ντόναλντ Τραμπ θα σήμαινε, όπως αναφέρει η Washington Post, ότι οι Ρεπουμπλικανοί είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν ένα τεράστιο στοίχημα. Αυτό διότι μπορεί ο πρώην πρόεδρος Τραμπ να βρίσκεται μπροστά σε αρκετές δημοσκοπήσεις, έναντι του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το απόλυτο φαβορί για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο για μια σειρά από λόγους.

Οι συνεχόμενες ήττες Τραμπ

Παρότι λοιπόν ο Τραμπ τα πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή, το εκλογικό του ιστορικό είναι αναμφισβήτητα φτωχό: Πρώτα απ’όλα, παρά τη νίκη του το 2016 στις προεδρικές εκλογές, έχασε τη λαϊκή ψήφο και κατάφερε να επικρατήσει λόγω της κατανομής των εκλεκτορικών ψήφων. Τη λαϊκή ψήφο έχασε και πάλι στις προεδρικές εκλογές του 2020, εκεί όπου ηττήθηκε και στον αριθμό των εκλεκτόρων, αποτυγχάνοντας να επανεκλεγεί στην προεδρία, γινόμενος ο πρώτος πρόεδρος που δεν εξασφαλίζει δεύτερη θητεία μετά τον πατέρα Τζορτζ Μπους το 1993.

Με τον ίδιο να ελέγχει το κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν έχασαν τη λαϊκή ψήφο και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 με τη μεγαλύτερη καταγραμμένη διαφορά από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα. Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν και τη Γερουσία, μετά τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Χέρμπερτ Χούβερ που έχασε και τα δύο σώματα του Κογκρέσου και την προεδρία σε μία μόνο θητεία.

Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022, στις οποίες ο Τραμπ προσπάθησε να ασκήσει έλεγχο στην πορεία του κόμματός του, ήταν αναμφισβήτητα οι χειρότερες εδώ και έναν αιώνα για ένα κόμμα που δεν ήλεγχε τον Λευκό Οίκο. Οι υποστηριζόμενοι από τον Τραμπ υποψήφιοι κατέγραψαν επίσης χαμηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ανήκαν σε άλλες εσωκομματικές ομάδες.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να κερδίσει το 2024, σύμφωνα με την Washington Post. Παρόλα αυτά, η επιμονή στο πρόσωπο του φαίνεται να στοιχίζει εκλογικά στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Τα νομικά ζητήματα

Τέλος, τα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ μπορούν να οδηγήσουν σε μία περίεργη κατάσταση, στην οποία το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να του δώσει τ ο χρίσμα αλλά η Δικαιοσύνη να μην του επιτρέψει να είναι εκ νέου υποψήφιος.