Ίσως να νομίζετε ότι τα όσα τραγικά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο να μην έχουν σχέση με την πολιτική, αλλά έχουν και παρα-έχουν και θα σας εξηγήσω το γιατί. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι που λέει και σοφός λαός και τούτο γιατί: Οι αντιδράσεις των δύο μεγαλύτερων ομάδων (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) με εκατομμύρια φιλάθλων έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και έχουν επεκταθεί.

Ο έλεγχος, βλέπετε, της διαιτησίας και ο διορισμός αρχιδιαιτητή που έγινε, όπως είναι γνωστό, παρατύπως από την ΕΠΟ ενέτεινε αυτή την κατάσταση. Σημειώνω δε ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε παρέμβει η κυβέρνηση δια κορυφαίου υπουργού στην ΕΠΟ για να παρθούν οι προβλέψεις της οριστικής μελέτης, αλλά αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τον Πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Μπαλτάκο. Ίσως αυτό που δεν καταλαβαίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (και οι πολιτικοί) είναι πως το ποδόσφαιρο παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές και ελκυστικό άθλημα στη βάση της κοινωνίας.

Εκεί, δηλαδή που δεν φτάνουν οι μετρήσεις των δημοσκοπήσεων και τα focus group. Ήτοι σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, μεροκαματιάρηδες, φοιτητές, βιοπαλαιστές, σε πιτσιρικάδες που μπορεί να μην σκοτίζονται για το χρώμα του τιμολογίου και που δεν εντοπίζονται εύκολα από τα fοcus group των κομμάτων και τις κάθε λογής δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου, αλλά παραμένουν ψηφοφόροι και κυρίως παραμένουν της άποψης ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για… πάντα.

***

Βατραχάνθρωποι και anti-drones στη Ερυθρά

Την ώρα που την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο κατά του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου ανελάμβαναν οι αντάρτες Χούθι, (σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) ένας ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού αναχωρούσε για το Μπαχρέιν, όπου είναι το στρατηγείο των ναυτικών δυνάμεων που θα ενεργούν στην Ερυθρά Θάλασσα. Με δυο λόγια εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες ώστε να είναι όλα έτοιμα προκειμένου να αποσταλεί μία από τις φρεγάτες «Ύδρα» ή «Ψαρά» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι ότι οι προετοιμασίες για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας (όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας) έχουν ολοκληρωθεί και σε αυτήν πέραν του κανονικού πληρώματος θα βρίσκονται και βατραχάνθρωποι (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικό οπλισμό. Να σκεφτείτε ότι η ηγεσία του Ναυτικού μας τα έχει όλα προβλέψει, ακόμα και συστήματα anti-drones έχει εγκαταστήσει στην φρεγάτα, η οποία υπολογίζεται πως θα αποπλεύσει ίσως προς το τέλος του μήνα.

Οι πληροφορίες για το ελληνόκτητο καράβι, αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε με ρουκέτα, ενώ το τάνκερ παρόλο που έπλεε με σημαία Μάλτας είναι ελληνόκτητο, και ονομάζεται «Ζωγραφιά». Το πλοίο έχει χωρητικότητα 56.000 τόνων και 24μελές πλήρωμα. Η επίθεση έγινε στα 76 μίλια βορειοδυτικά της Υεμένης.

***

Μια τριμερής συνάντηση για το μεταναστευτικό στην Αλεξανδρούπολη

Αυτή τη φορά στην Αλεξανδρούπολη δεν έρχονται τα θηριώδη αμερικανικά μεταγωγικά που μεταφέρουν ελικόπτερα, άρματα μάχης και κάθε λογής πολεμικού υλικού κάνοντας τους Τούρκους να διαμαρτύρονται.

Την Παρασκευή έρχονται στην Αλεξανδρούπολη Τούρκοι και Βούλγαροι ειδικοί για να συμμετάσχουν στην τριμερή για το προσφυγικό. Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης και τα θέματα που θα συζητηθούν θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με στόχο τη μείωση των ροών από την Τουρκία.

Άλλωστε σήμερα αναχωρεί για την Άγκυρα ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με την ηγεσία του Λιμενικού για τον ίδιο λόγο, για την μείωση των ροών, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας (αρμόδιος και για το προσφυγικό) Αλί Γερλίκαγια εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το ταχύτερο δυνατόν την Αθήνα

***

Η ελληνική πατέντα και το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών

Είναι πολύ πιθανόν οι περισσότεροι να θυμάστε την αντίδραση της κυβέρνησης όταν ένας υπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου του για την περίπτωση άρσης του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών. Η κυβέρνηση απάντηση πως δεν είναι του παρόντος, στην ουσία απέρριψε τούτη την πρόταση. Ε, λοιπόν σας ενημερώνω ότι η διάταξη αυτή επανήλθε, την φέρνει ο κ. Φλωρίδης στο νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα και με προτάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Η υπόθεση του αδικήματος της απιστίας είναι πολύ παλιά. Η εφεύρεση του αδικήματος αυτού, που είναι ελληνική πατέντα, οφείλεται στον αείμνηστο Μένιο Κουτσόγιωργα που εφηύρε το αδίκημα αυτό σαν πλημμέλημα, ώστε να μη διώκονται όσοι προκαλούσαν ζημία στο δημόσιο για απάτη. Βέβαια εξελικτικά το αδίκημα αυτό χαρακτηρίστηκε και κακούργημα με ανώτατη ποινή τα 10 χρόνια κάθειρξη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το 2019, ελάφρυνε πολύ τις ποινικές συνέπειες του αδικήματος της απάτης όπως και άλλων οικονομικών αδικημάτων αλλά άφησε αλώβητη την απιστία.

Το κατά πολλούς «κουτσό αδίκημα» της απιστίας έγκειται στο ότι κάποιος βλάπτει την περιουσία κάποιου άλλου από δόλο αλλά χωρίς να χρειάζεται να ωφελείται κάποιος. Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αυτό το αδίκημα δεν υφίσταται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ για να διευκολύνει τη δανειοδότηση από τις Τράπεζες μετέβαλε το αδίκημα σε διωκόμενο μόνο μετά από μήνυση της ζημιωθείσας Τράπεζας. Και εφάρμοσε την κατ’ έγκληση δίωξη μόνο για τις Τράπεζες και όχι για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Άρα σε όποια ιδιωτική εταιρία ο εισαγγελέας μπορεί να παρέμβει από μόνος του, όχι όμως και στην Τράπεζα.

Συνέπεια της ρύθμισης αυτής ήταν να κλείσουν πολλές υποθέσεις που εκκρεμούσαν. Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επανέρχεται η δυνατότητα του Εισαγγελέα να διώξει αυτεπάγγελτα τραπεζικά στελέχη για όποια δανειοδότηση η ρύθμιση.

Επίσης η επαναφορά αυτής της ρύθμισης μπορεί να προκαλέσει πολλές ποινικές εμπλοκές σε ρυθμίσεις δανείων η αγορές από funds με αποτέλεσμα να μην ενθουσιάζει ιδιαίτερα τις ιδιωτικές τράπεζες. Η συνέχεια στη Βουλή.

***

Ο εμφύλιος στην ακροδεξιά καλά κρατεί

Την παραίτηση του από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υπέβαλε ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού, Ηλίας Κασιδιάρης. Η παραίτηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του στο συγκεκριμένο αξίωμα αλλά και την ταυτόχρονη με αυτήν κοινοποίηση της παύσης του από αυτό, λόγω της καταδίκης του για εγκληματική ενέργεια.

Αναμενόμενη η παραίτηση λοιπόν ή μήπως πίσω από αυτήν κρύβεται κάτι άλλο; Όπως είχαμε γράψει, στο περιβάλλον των οπαδών του Κασιδιάρη, αυτών που απέμειναν τουλάχιστον, κυριαρχεί ένας εμφύλιος για τις θέσεις της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Με την παραίτηση του ίδιου, ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβει ο 3ος σε σταυρούς στον συνδυασμό, Δημήτρης Αδαμόπουλος και να εκπροσωπεί αυτός τις ακροδεξιές ιδέες μαζί με την ήδη εκλεγμένη, Δέσποινα Γιάννα.

Πληροφορίες όμως λένε πως ενδέχεται να ακολουθήσει και άλλη παραίτηση στον συνδυασμό Κασιδιάρη ώστε τη θέση του δημοτικού συμβούλου, να αναλάβει απόστρατος αξιωματικός που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Δομοκού αλλά στις εκλογές του Οκτωβρίου βρέθηκε πίσω σε σταυρούς προτίμησης.

Η κάθε μορφής ακροδεξιά έχει δείξει το πόσο καθόλου δεν σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, ακόμα και των ίδιων των οπαδών της. Οπαδών, που στη περίπτωση τουλάχιστον του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και των όποιων κασιδιαρικών παραλλαγών του, είναι σε διαρκή μείωση.

***

Ούτε μια σπιθαμή γης λιγότερη. Η αποστολή εξετελέσθη

Σε κλίμα συγκίνησης η τελετή παράδοσης- παραλαβής για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ με τον στρατηγό Δημήτριο Χούπη, να αναλαμβάνει τα ηνία από τον απερχόμενο αρχηγό, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, υπό την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στη Σχολή Ευελπίδων.

«Μπορώ να αναφέρω με υπερηφάνεια και τιμή, ότι αποστολή εξετελέσθη. Ούτε μια σπιθαμή γης λιγότερη, ούτε ένας κόκκος άμμου χαμένος κι αυτό χάρη σε όλους και όλες εσάς. Σας ευγνωμονώ. Συνεχίστε να κάνετε την Ελλάδα ισχυρή και σεβαστή σε όλους και να θυμάστε πάντα τα λόγια του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου»», υπογράμμισε στην ομιλία του, ο εν αποστρατεία, πλέον, αρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

Να σημειώσω και τούτα: Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αποχωρεί μετά από 43 χρόνια στο στράτευμα και 4 χρόνια στην αρχηγία του ΓΕΕΘΑ, με αποτέλεσμα να κληθεί σε όλο αυτό το διάστημα να αντιμετωπίσει σωρεία κρίσεων, όπως το lockdown και τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο.