5 το πρωί: Η τομή Χρυσοχοΐδη στα Σώματα Ασφαλείας – Τα ανοικτά μέτωπα στο Νταβός – Το αιώνιο ντέρμπι πρόκρισης

Μετά τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων την προηγούμενη εβδομάδα, σειρά παίρνουν τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία εισέρχονται πλέον στην εποχή Χρυσοχοΐδη.

1

Σαρωτικές αλλαγές σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

  • Τα πρόσωπα: Αλλαγές στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική που φέρουν την υπογραφή του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκαν χθες μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο αντιστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, στη θέση του αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου. Αρχηγός της Πυροσβεστικής, θα είναι ο αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας στη θέση του αντιστράτηγου, Γεώργιου Πουρναρά.
  • Αλλαγή σελίδας: Με το νέο διοικητικό σχήμα στην ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να εφαρμόσει το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει αλλαγές σε κάθε τομέα των Σωμάτων Ασφαλείας με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών με εμφανή αστυνόμευση και περισσότερες περιπολίες.
  • Ποιες οι άμεσες ενέργειες; Προτεραιότητα του υπουργού είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ένας από τους στόχους είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙΑΣ, με στόχο να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές του λεκανοπεδίου της Αττικής. Τις προηγούμενες μέρες εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙΑΣ και επιστροφή τους στις περιπολίες. Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της Άμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο.
2

Μπαράζ επαφών στο Νταβός για Ουκρανία και Μέση Ανατολή

  • Νέα επίθεση Ζελένσκι σε Πούτιν: Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «αρπακτικό που δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από μια «παγωμένη» σύρραξη στην Ουκρανία». Παράλληλα, οι ΗΠΑ παρείχαν διαβεβαιώσεις για συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.
  • Το διπλό μέτωπο στη Μέση Ανατολή: Προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστινίων, αλλά και για την ένταση στην Ερυθρά θάλασσα εντάθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του φόρουμ.  Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, είχε συζήτηση για τους ομήρους με τις ΗΠΑ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις για την περιφερειακή σταθερότητα με Ιράκ και Ιρακινό Κουρδιστάν.
  • Πολλά τα ανοικτά μέτωπα: Πέρα τα όσα συμβαίνουν σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις οι συμμετέχοντες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στρατηγική για το κλίμα, η τεχνητή νοημοσύνη και η δημιουργία ανάπτυξης αποτελούν μόνο ορισμένα από αυτά. Παράλληλα, σήμερα αναχωρεί για το Νταβός και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης του Μπάμπη στο Μεσολόγγι

  • Άρση τραπεζικού απορρήτου: Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Μπάμπη, ο οποίος αναζητείται εδώ και 13 μέρες, με τις Αρχές να «χτενίζουν» την περιοχή του αεροδρομίου στο Μεσολόγγι, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα ίχνη του. Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο νεαρός δολοφονήθηκε και ζητείται η άρση τραπεζικών απορρήτων σε μια προσπάθεια να πέσει περισσότερο φως στο ομιχλώδες τοπίο. Στο ίδιο πλαίσιο και η αδερφή του αγνοούμενου δηλώνει σίγουρη πως ο άνθρωπός της έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.
  • Τα διαγραμμένα μηνύματα: Στο επίκεντρο της έρευνας τις τελευταίες ημέρες έχει μπει ένα ακόμα πρόσωπο που φέρεται να είχε συχνή επικοινωνία με τον 50χρονο κρεωπόλη και πριν την ώρα της εξαφάνισης αλλά και μετά. Κατά πληροφορίες οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει πολλά μηνύματα εκείνες τις ώρες. Το συγκεκριμένο άτομο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώ κατασχέθηκε το κινητό του, από το οποίο φέρεται να έχει διαγράψει τις μεταξύ τους συνομιλίες.
  • Το νέο στοιχείο: Χθές το βράδυ οι Αρχές εντόπισαν μια κηλίδα αίματος σε βάρκα με τους αστυνομικούς να ερευνούν αν σχετίζεται με την εξαφάνιση του 31χρονου. Εστάλη για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και εφόσον ανήκει στον αγνοούμενο, πρόκειται να ενισχύσει το βασικό σενάριο που εξετάζει η Αστυνομία, αυτό της δολοφονικής ενέργειας.
4

Προς ηχηρή επανεκλογή Τραμπ στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών

  • Θρίαμβος στην Άιοβα: Παρά τις δεκάδες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τέσσερα κακουργήματα, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι λατρεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ γεγονός που αποδεικνύεται από την σαρωτική του νίκη στις πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ποσοστό άνω του 51%, αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους του Ρον ΝτεΣάντις και Νίκι Χέιλι.
  • Η αντίδραση Μπάιντεν: Η καθαρή νίκη που σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη αυτή εσωκομματική ψηφοφορία στην Άιοβα τον καθιστά φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον τωρινό πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
  • Τι σηματοδοτεί η νίκη; Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους του ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του ισοδυναμεί με κίνηση εναντίον τους.Το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πόσω μάλλον το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου δεν κρίνονται από μια μικρή και συντηρητική πολιτεία όπως η Αϊόβα. Η κούρσα είναι μακριά, όμως ο Τραμπ βρίσκεται πλέον στην καλύτερη θέση για να κερδίσει και τις δυο αναμετρήσεις.
5

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός με φόντο τους «8» του Κυπέλλου

  • Αιώνιο ντέρμπι πρόκρισης: Τις τέσσερις ομάδες που θα συμπληρώσουν τα προημιτελικά του Κυπέλλου θα μάθουμε το βράδυ της Τετάρτης με το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός να ξεχωρίζει. Οι δύο αιώνιοι θα κοντραριστούν στο «Γ. Καραϊσκάκης» έχοντας σημαντικές απουσίες. Ισόπαλο 1-1 είχε ολοκληρωθεί το πρώτο παιχνίδι.
  • Βγαίνουν τα υπόλοιπα εισιτήρια: Στο άλλο μεγάλο ματς της ημέρας ο Άρης υποδέχεται την ΑΕΚ στη ρεβάνς του 0-0 του πρώτου αγώνα. Στα άλλα δύο ματς που διεξάγονται για τη φάση των «16» η Καλλιθέα φιλοξενεί τον Παναιτωλικό, ενώ η Κηφισιά υποδέχεται τον ΟΦΗ με τους φιλοξενούμενους να έχουν το προβάδισμα πρόκρισης και στις δύο αναμετρήσεις.
  • Πρώτη μάχη για τα προημιτελικά: Την ίδια ώρα που δεν έχουν βγει τα υπόλοιπα εισιτήρια για τα προημιτελικά θα έχουμε τον πρώτο αγώνα για τη φάση των «8». Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Πανσερραϊκό στην πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων. Εκτός αποστολής είναι οι Βιεϊρίνια και Κοτάρσκι για τον Δικέφαλο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr