Το μόνο σταθερό, το μόνο βέβαιο στην Αμερική αυτή την απρόβλεπτη και ασταθή εποχή είναι το ρεύμα που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους.

Η σαρωτική νίκη του πρώην προέδρου στις πρώτες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αϊοβα, επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις και έδειξε ότι οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι λατρεύουν τον Τραμπ παρά τις δεκάδες κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τέσσερα κακουργήματα.

Ο πρώην πρόεδρος ξεπέρασε τις προσδοκίες και τον στόχο που είχε θέσει το επιτελείο του, δηλαδή να είχε διαφορά τουλάχιστον 12 μονάδων από τον δεύτερο, την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε προκριματικές Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα. Με το 51% των ψήφων που έλαβε ο Τραμπ έναντι 21% του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις και 19% της πρώην πρέσβη στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ο πρώην πρόεδρος έσπασε κάθε ρεκόρ στην πολιτεία.

Η μικρή διαφορά ανάμεσα στους δύο κυριότερους συνυποψηφίους του, που δίνει και στους δύο ελπίδες για την δεύτερη θέση, ευνοεί τον Τραμπ γιατί θα συνεχίσουν να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον πρώην πρόεδρο εν όψει των επόμενων προκριματικών εκλογών – ακολουθεί το Νιου Χάμπσιρ στις 23/1.

Στην Αϊόβα, ο Τραμπ πήρε πολύ παραπάνω από διπλάσιες ψήφους από τον Ντε Σάντις, και ας ανήκει ο κυβερνήτης της Φλόριντα στην τραμπική σχολή και χωρίς να κατηγορείται για κακουργήματα.

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι όχι απλώς προτιμούν τον Τραμπ έναντι των μιμητών του αλλά τον λατρεύουν. Πρόκειται για έναν δεσμό που δεν κατάφεραν να πλήξουν τα τρία χρόνια του Τραμπ μακριά από τον Λευκό Οίκο. Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος καταφέρνει να πείθει τους ψηφοφόρους του ότι οποιαδήποτε κίνηση εναντίον του ισοδυναμεί με κίνηση εναντίον τους.

Το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πόσω μάλλον το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου δεν κρίνονται από μια μικρή και συντηρητική πολιτεία όπως η Αϊόβα. Η κούρσα είναι μακριά, όμως ο Τραμπ βρίσκεται πλέον στην καλύτερη θέση για να κερδίσει και τα δύο.