Κατηγορούμενοι για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου θα δικαστούν στο αυτόφωρο οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν για την διαρροή σε μέσα ενημέρωσης, του βίντεο από τον τόπο της δολοφονίας του Βαγγέλη Ζαμπούνη σε πρατήριο καυσίμων στο Νέο Κόσμος, όπου φαίνεται η σωρός του επιχειρηματία.

Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για την διαρροή του απόρρητου υλικού και φέρεται να ομολόγησαν ότι αυτοί έκαναν, τόσο την καταγραφή, όσο και εν συνεχεία, την διάθεση του επίμαχου υλικού σε μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, με εντολή της εισαγγελίας, εξήχθη αντίγραφο της δικογραφίας, προκειμένου στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που ήδη ξεκίνησε, να διερευνηθεί και ο τρόπος που διέρρευσαν video από τη στιγμή της δολοφονίας του 44χρονου.

Πώς έγινε η δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη;

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας πρατηρίου βενζίνης κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη μαφιόζικη εκτέλεση του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο.

Όπως διακρίνεται από το υλικό, το θύμα στεκόταν για λίγα δευτερόλεπτα έξω από το αυτοκίνητό του προτού ανοίξει την πόρτα και καθίσει στη θέση του οδηγού.

Ήταν ακριβώς η στιγμή που ένα άλλο όχημα στάθμευσε αμέσως μετά. Απ’ αυτό κατέβηκαν δύο άτομα. Το ένα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου κι ένα οπλοπολυβόλο στα χέρια κατευθύνθηκε στην πόρτα και άνοιξε πυρ. Αφού άδειασε τον πρώτο γεμιστήρα πυροβολώντας μέσα από το τζάμι, έκανε μερικά βήματα πίσω και επιχείρησε να βάλει έναν δεύτερο. Του έπεσε όμως χάνοντας λίγο χρόνο. Γρήγορα παρόλα αυτά όπλισε και συνέχισε το έργο του.

Προφανώς και ο Βαγγέλης Ζαμπούνης δεν πρόλαβε ν’ αντιδράσει.

Στο τέλος ο ένοπλος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου κι έριξε τη χαριστική βολή. Την ίδια ώρα ο δεύτερος οπλοφόρος πυροβολούσε από την δεξιά πλευρά του οχήματος.

Η επίθεση διήρκησε 39 δευτερόλεπτα.

Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων στη συμβολή των οδών Ηλία Ηλιού και Φραντζή, είδαν νεκρό τον 44χρονο Βαγγέλη Ζαμπούνη και γύρω του 97 κάλυκες διαμέτρου 7,62mm που άφησαν πίσω τους τα καλάσνικοφ των εκτελεστών.

Όπως σημειώνουν έμπειροι αστυνομικοί, τα άτομα που ανέλαβαν την εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη ή «Ζαμπόν» όπως ήταν γνωστός στο χώρο της νύχτας, ήθελαν να είναι σίγουροι ότι θα πετύχουν το σκοπό τους, γι’ αυτό χρησιμοποίησαν περισσότερα του ενός όπλα.

Την έρευνα έχει αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Ο καπνός και ένα… παράδοξο

Από το σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας εντύπωση προκάλεσε ο λευκός καπνός την ώρα που ο ένας εκ των δραστών γαζώνει με το καλάσνικοφ το τζάμι της πόρτας του οδηγού. Ο καπνός αυτός, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά, είναι αποτέλεσμα της επίστρωσης που έχουν οι σφαίρες για να γίνουν πιο διατρητικές.

Άλλο ένα στοιχείο που ερευνάται είναι το γεγονός πως το αυτοκίνητο του θύματος είναι παρκαρισμένο ανάποδο στη ροή κατεύθυνσης του δρόμου, γεγονός που θεωρείται παράδοξο.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του που «βοήθησαν» τους δράστες

Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., παρατηρήθηκε πως το θύμα, τον τελευταίο καιρό, καθυστερούσε να βάλει μπρος στο αμάξι όταν έμπαινε μέσα ενώ επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο δεν είχε φρουρά.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις κινήσεις του τη μοιραία νύχτα.

Μάλιστα, ο λόγος που δεν είχε την φρουρά του ήταν καθώς μετά από έναν κύκλο αλληλοεξοντώσεων, έλεγε πως: «ποιος να μου επιτεθεί».

Το κλεμμένο αυτοκίνητο από το Μιλάνο

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μάρκας LEXUS, όπου έγινε η επίθεση, εντοπίστηκε από δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας μισή ώρα μετά το συμβάν, όμως ήταν καμένο ολοκληρωτικά, με τους αστυνομικούς να δυσκολεύονται να βρουν τα στοιχεία του.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι έβαλαν φωτιά για να σβήσουν τα ίχνη τους και διέφυγαν με άλλο όχημα προς άγνωστη κατεύθυνση. Ενώ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι δράστες έκλεψαν το αυτοκίνητο από την Ιταλία, και συγκεκριμένα από το Μιλάνο.

Το προφίλ των δραστών

Πολύ σημαντικό για την υπόθεση θεωρείται το γεγονός πως οι αστυνομικοί βρίσκουν ομοιότητες της επίθεσης αυτής με μία που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2022 σε πρατήριο καυσίμων στον Γέρακα. Τότε, οι αστυνομικοί είχαν κάποια στοιχεία για το ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες και είχαν την πληροφορία πως συμμετέχει ένας άλλος ποινικός, ο οποίος είχε δολοφονηθεί πριν από μερικούς μήνες στον Κορυδαλλό.

Επίσης, μαζί τους ήταν και αρκετοί στρατολογημένοι αλλοδαποί που είχαν έρθει από χώρα των Βαλκανίων και οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι οι ίδιοι με το περιστατικό του 2022 ώστε να εκδικηθούν για τον συνεργάτη τους.

Αναζητείται επίσης μια μοτοσικλέτα, που μπορεί να ανήκε σε ομάδα υποστήριξης και αποχώρησε με ταχύτητα από τον τόπο του εγκλήματος, αμέσως μετά την εκτέλεση. Παράλληλα, πιθανολογείται ότι υπήρχε και δεύτερη ομάδα υποστήριξης, καθώς μετά την δολοφονία εθεάθη και μία μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να απομακρύνεται από το σημείο.

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ κινητά και όπλα

Οι έρευνες επικεντρώνονται στα κινητά τηλέφωνα του Ζαμπούνη που περιμένουν να «μιλήσουν», τα όπλα των εκτελεστών αλλά και τα όπλα που είχε μαζί του το θύμα. Συγκεκριμένα, θέλουν να δουν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια όπλα σε κάποια άλλη επίθεση.

Τα κινητά τηλέφωνα του θύματος βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών και ήδη έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην αστυνομία λόγω των ονομάτων με τους οποίους μιλούσε το θύμα.

Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, στο βενζινάδικο του θύματος στεγάζονταν και ένα ιδιωτικό γυμναστήριο του Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Ο «Ζαμπόν» της Greek Mafia

Ο 44χρονος φέρεται να ήταν επί σειρά ετών ο βασικός εκτελεστής της «Greek Mafia» και στη συνέχεια να ανέλαβε τα ηνία, σε βόρεια και νότια προάστια. Ενώ το όνομά του συσχετίζεται και ομάδα εκβιαστών που δρούσε σε Χαϊδάρι, Κορυδαλλό και Γλυφάδα. Ακόμα, έχει κατηγορηθεί για ληστείες, απόπειρα δολοφονίας, ενώ το όνομα του είχε εμπλακεί και σε ένοπλες επιθέσεις.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 είχε πέσει ξανά θύμα μαφιόζικης επίθεσης, στην ακτή Κονδύλη, στον Πειραιά, όπου τραυματίστηκε σοβαρά αλλά κατάφερε να γλιτώσει, καθώς έπαθε εμπλοκή το όπλο των δραστών. Μετά την απόπειρα δολοφονίας, αστυνομικοί εντόπισαν καμένο το όχημα διαφυγής των δραστών, ένα λευκό βανάκι και μέσα σε αυτό ένα επίσης καμένο καλάσνικοφ, στη συμβολή των οδών Μήλου και Αιτωλικού στον Πειραιά.

Ένα μήνα πριν από την απόπειρα εναντίον του είχε δολοφονηθεί μία 33χρονη γνωστή με το ψευδώνυμο «Bella Mafia», με την οποία ο 44χρονος διατηρούσε επί σειρά ετών σχέση. Εκτελέστηκε στο γκαράζ του σπιτιού της στην Κηφισιά.

Επίσης, ο Βαγγέλης Ζαμπούνης είχε αναφερθεί και σε δικογραφία που είχε συντάξει η Ασφάλεια Αττικής για τη δολοφονία της 29χρονης Μαρίας Καφιέρη, το 2009, σε ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια, αλλά και στη δολοφονία της φίλης του Κατερίνας Αναγνωστάκη – Katerina Bellamafia όπως ήταν γνωστή στα κοινωνικά δίκτυα, την οποία εκτέλεσαν τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Κηφισιά.

Το όνομά του είχε αναφερθεί σε καταθέσεις προστατευόμενης μάρτυρα – συγγενούς γνωστού ποινικού, καθώς φέρεται να είχε αναλάβει να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου με στόχο την πρόεδρο Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής Παναγόπουλου.

Όπως είχε καταθέσει η «Λίτσα», είχε συναντηθεί με τον Ζαμπούνη τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μεταμόρφωση και τον οδήγησε στο σπίτι της Καλαϊτζή. Μάλιστα, όταν του ανέφερε ότι η πρόεδρος Εφετών συνοδεύεται από έναν αστυνομικό, εκείνος φέρεται να της είχε απαντήσει ότι «θα φύγει και αυτός μαζί».

Όμως το σχέδιο της δολοφονίας της δικαστικού δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο Βαγγέλης Ζαμπούνης συνελήφθη τον Νοέμβριο του ίδιου έτους για οπλοκατοχή.

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι με τη δολοφονία του 44χρονου κλείνει ένας κύκλος αίματος που είχε ξεκινήσει στη νύχτα το 2017, με διαδοχικές δολοφονίες ατόμων στο χώρο του υποκόσμου.

Το σκοτεινό παρελθόν και τα συμβόλαια θανάτου

Από την ΕΛ.ΑΣ. είχε ερευνηθεί το ενδεχόμενο το όνομα του θύματος να έχει εμπλακεί σε 11 από τα 24 συμβόλαια θανάτου, που υπάρχουν από το 2017. Σημειώνεται όμως, πως δεν είχε αποδειχτεί οτιδήποτε σε βάρος του και είχαν μείνει μόνο κάποιες υπόνοιες.

Μερικά από αυτά τα συμβόλαια αφορούσαν τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, μιας γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη και άλλα.

Οι Αρχές συσχετίζουν τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη με εκείνη που είχε γίνει στον Γέρακα τον Ιούνιο του 2022. Θύμα ήταν ένας 40χρονος ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων.

Έγγραφο ντοκουμέντο από την ΕΛΑΣ τον καθιστά στόχο

Σε έγγραφο ντοκουμέντο που είχε συντάξει η ΕΛ.ΑΣ., και που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA o αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, γίνεται αναφορά σε πρόσωπα που εμπλέκονταν στη νύχτα και ήταν πιθανοί στόχοι δολοφονικής ενέργειας εις βάρος τους.

Το έγγραφό περιείχε οκτώ ονόματα, με πρώτο εκείνο του Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Η επιχείρηση «ΣΚΙΑ» είχε ξεκινήσει πριν από δυο χρόνια και περιλάμβανε επιτήρηση των συγκεκριμένων ποινικών και ταυτόχρονα κάποιες φιλικές «ανακρίσεις», προκειμένου να σταματήσει ο μέχρι τότε πόλεμος της νύχτας.

Η εν λόγω επιχείρηση είχε στεφθεί με επιτυχία για αρκετούς μήνες. Σταμάτησε, όμως, για άγνωστους λόγους από την ελληνική αστυνομία καθώς είχαν διατυπωθεί απόψεις πως η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να έρχεται σε επαφή με νονούς της νύχτας. Το τέλος του προγράμματος ωστόσο, σηματοδότησε έναν νέο κύκλο αίματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως το δεύτερο όνομα, που αναφέρεται στο έγγραφο, είναι εκείνου που δολοφονήθηκε προ μερικών μηνών στον Κορυδαλλό.