Τουλάχιστον 17 νεκρούς μετράει τα τελευταία έξι χρόνια η Greek Mafia με τελευταία τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη στο Νέο Κόσμο, που αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Τα πλοκάμια της μαφίας βρίσκονται σε όλο το φάσμα της παραβατικότητας από ακριβά συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, εμπόριο ναρκωτικών, μέχρι εκβιασμούς, προστασία και εμπόριο λευκής σάρκας. Μάλιστα φέρεται να εμπλέκεται και σε επιθέσεις και απόπειρες επιθέσεων κατά δικαστικών.

Ο 44χρονος προσπάθησε να προφυλαχτεί στο θωρακισμένο του αυτοκίνητο, έξω από το βενζινάδικο του οποίου ήταν ιδιοκτήτης στο Νέο Κόσμο. Οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι θανάτου και «γάζωσαν» με καλάσνικοφ το θύμα.

Το βίντεο της εκτέλεσης

Στο βίντεο ντοκουμέντο, που εξασφάλισε η ΕΡΤ, έχει καταγραφεί καρέ-καρέ η μαφιόζικη εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη.

Το θύμα βρίσκεται στο πρατήριο του και μόλις μπαίνει στο αμάξι του. Οι δράστες, που τον παρακολουθούσαν, σταματούν πίσω με ένα κλεμμένο τζιπ μάρκας Lexus, βγαίνουν δύο ένοπλοι με καλάσνικοφ και ο ένας τρέχει στην πλευρά του οδηγού και γαζώνει το θωρακισμένο τζάμι, καταφέρνοντας να το διαπεράσει.

Ο δράστης συνεχίζει να πυροβολεί και κάποια στιγμή, είτε παθαίνει εμπλοκή το όπλο του, είτε αλλάζει γεμιστήρα. Αναλαμβάνει ο δεύτερος που αδειάζει και εκείνος το όπλο του από την άλλη πλευρά του οχήματος. Ο πρώτος εκτελεστής πλησιάζει ξανά από την θέση του οδηγού, βγάζει ένα πιστόλι αυτή την φορά, ανοίγει την πόρτα και ρίχνει τις χαριστικές βολές στο θύμα. Αμέσως μετά μπαίνουν στο κλεμμένο τζιπ και τρέπονται σε φυγή.

Έντρομοι οι κάτοικοι στη συμβολή Ηλιού και Φρατζή είδαν ακόμη και σφαίρα να εξοστρακίζεται σε μπαλκόνι.

Η σχέση με τη Bella mafia

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τζιπ που στάθμευσε μπροστά από το πρατήριο υγρών καυσίμων, στις δύο τα ξημερώματα για να εκτελεστεί ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια θανάτου, επέβαιναν τουλάχιστον τρία άτομα.

Με έναν καταιγισμό πυρών γάζωσαν τον Βαγγέλη Ζαμπούνη,που ήταν οπλισμένος αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Στο σημείο βρέθηκαν 97 κάλυκες . Μία σφαίρα κατέληξε και σε γειτονικό διαμέρισμα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος αθώος.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το κλεμμένο, όπως όλα δείχνουν όχημα, καμένο στο Δαφνί. Εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο το κλεμμένο αυτοκίνητο, που είχε βρεθεί τον Ιούνιο στην ίδια περιοχή γεμάτο όπλα και αλεξίσφαιρα, να αποτελούσε προπαρασκευαστική ενέργεια για χτύπημα με αποδέκτη τον 44χρονο.

Ο 44χρονος φέρεται να ήταν επί σειρά ετών ο βασικός εκτελεστής της «Greek Mafia» και στη συνέχεια να ανέλαβε τα ηνία, σε βόρεια και νότια προάστια.

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 είχε πέσει ξανά θύμα μαφιόζικης επίθεσης, στην ακτή Κονδύλη, στον Πειραιά, όπου τραυματίστηκε σοβαρά αλλά κατάφερε να γλιτώσει, καθώς έπαθε εμπλοκή το όπλο των δραστών. Μετά την απόπειρα δολοφονίας, αστυνομικοί εντόπισαν καμένο το όχημα διαφυγής των δραστών, ένα λευκό βανάκι και μέσα σε αυτό ένα επίσης καμένο καλάσνικοφ, στη συμβολή των οδών Μήλου και Αιτωλικού στον Πειραιά.

Ένα μήνα πριν από την απόπειρα εναντίον του είχε δολοφονηθεί μία 33χρονη γνωστή με το ψευδώνυμο «Bella Mafia», με την οποία ο 44χρονος διατηρούσε επί σειρά ετών σχέση. Εκτελέστηκε στο γκαράζ του σπιτιού της στην Κηφισιά.

Το «συμβόλαιο» για την Πρόεδρο των Εφετών

Το όνομα του 44χρονου είχε ακουστεί το 2012 και σε συμβόλαιο θανάτου κατά της προέδρου εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή που είχε δικάσει την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου. Η επονομαζόμενη Λίτσα, συγγενής γνωστού αρχιμαφιόζου, η οποία είχε συνεργαστεί με τις Αρχές και είχε αποκαλύψει πολλά για τα σχέδια της «Greek Mafia», είχε αναφέρει το όνομά του στις καταθέσεις της.

Η «Λίτσα» είχε καταθέσει ότι το καλοκαίρι του 2012 ανέλαβε να διακριβώσει τη διεύθυνση κατοικίας της δικαστικού και ενημέρωσε για αυτό τον 44χρονο, που ανέλαβε το συμβόλαιο δολοφονίας, αλλά δεν πρόλαβε να το εκτελέσει αφού τότε συνελήφθη για υποθέσεις εκβιασμών.

Τα συμβόλαια θανάτου

Η απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας Αττικής, που είχε παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το Μάιο του 2021, αποτελεί την ακτινογραφία της ελληνικής μαφίας.

Στις 100 σελίδες ξεδιπλώνεται η διάρθρωση και η δράση των πιο ισχυρών εγκληματικών ομάδων με έδρα κυρίως την Αττική, ενώ καταγράφονται με ονόματα και διευθύνσεις οι 500 πιο σκληροί στο χώρο της νύχτας.

Ο κύκλος της βίας έχει κέρδη που εκτιμάται ότι φτάνουν έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως. Αρκετά αρχηγικά στελέχη βρίσκονται στις φυλακές και κινούν από εκεί τα νήματα.

Δολοφονία Βασίλη Γρίβα 3/5/2017

Οι ισορροπίες στον υπόκοσμο διαταράχθηκαν με τη δολοφονία του πρωτοπαλίκαρου Βασίλη Γρίβα 47 χρόνων και οδήγησε σε πόλεμο αλληλοεξόντωσης μεταξύ των αντίπαλων φατριών. Η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια του γιου του. Ο άγραφος νόμος της Μαφίας που ήθελε να μην γίνονται εκτελέσεις μπροστά σε γυναίκες και παιδιά, κατέρρευσε. Ο Γρίβας είχε απασχολήσει πολλές φορές τις διωκτικές αρχές για εκβιάσεις, αιματηρές συμπλοκές και άλλα βαριά αδικήματα.

Δολοφονία Βασίλη Στεφανάκου 17/1/2018

Η φράση του Φρίντριχ Νίτσε «Οι συνέπειες των πράξεων μας, μας αρπάζουν από τον λαιμό. Τους είναι αδιάφορο αν στο μεταξύ έχουμε γίνει καλύτεροι», στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, αποδείχτηκε τελικά προφητική για τον Βασίλη Στεφανάκο τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι. Εκεί όπου ο 58χρονος γαζώθηκε από το Καλάσνικοφ του εκτελεστή του, μέσα στο θωρακισμένο αυτοκινητό του. Θεωρείται ότι είναι το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου που υπεγράφη ποτέ και η δολοφονία του ήταν αντίποινα για την δολοφονία του Θανάση Γρίβα 8 μήνες νωρίτερα.

Δολοφονία Δημήτρη Μάλαμα 29/10/2019

Σε φανάρι της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι έμελε να δολοφονηθεί ο φερόμενος ως ταμίας της Greek Mafia, Δημήτρης Μάλαμας. Επαγγελματίες εκτελεστές πάνω σε δίκυκλο τον πλησίασαν από το αντίθετο ρεύμα και άδειασαν τη γεμιστήρα του καλάσνικοφ πάνω του αδιαφορώντας για την ένοπλη φρουρά που είχε το θύμα σε κοντινή απόσταση.

Δολοφονία Καπετανάκη 9/12/2020

Ο επονομαζόμενος Νονός των Νονών και άσπονδος εχθρός του Βασίλη Στεφανάκου, Δημήτρης Καπετανάκης εκτελείται με 28 σφαίρες από καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Ο Καπετανάκης φέρεται να είχε εμπλακεί σε συνολικά 11 δολοφονίες, ληστείες και εκβιασμούς ενώ είχε κατηγορηθεί ως σημαίνων στέλεχος του «συνδικάτου του εγκλήματος».

Δολοφονία Σκαφτούρου 25/4/2022

Ήταν Δευτέρα του Πάσχα όταν σημειώθηκε η πρώτη εκτέλεση μπροστά στην οικογένεια του θύματος. Σαν να ήθελε ο φυσικός αυτουργός να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Ο «Θείος Τζο» θα εκτελεστεί με δέκα σφαίρες στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια με τους 4 δράστες να επιβαίνουν και πάλι σε μηχανές με τη μία να παθαίνει μηχανική βλάβη και να εγκαταλείπεται από τους εκτελεστές. Ακόμα και αυτό το λάθος τους όμως δεν τους πρόδωσε με αποτέλεσμα να παραμένουν και αυτοί ασύλληπτοι μέχρι σήμερα.