Η λιωμένη λάβα από τη νέα έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας στη χερσόνησο Reykjanes είχε σαν αποτέλεσμα να καούν τα πρώτα σπίτια στο Γκρίνταβικ, μια μικρή ψαροχώρα, η οποία βρίσκεται υπό εντολή εκκένωσης.

Η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας, είπε στο CNN ότι ήταν «πολύ πιθανό» η λάβα να φτάσει στην πόλη και να προκαλέσει ζημιές στις υποδομές.

Το Σάββατο 13/1 δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Γκρίνταβικ να εκκενώσουν ξανά (μετά την εντολή εκκένωσης του Νοεμβρίου), αφού άνοιξαν ηφαιστειακές ρωγμές σε δρόμους της περιοχής.

Εξήντα νοικοκυριά -το 10% του συνήθους πληθυσμού της πόλης- έχουν εκκενωθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε η Gudmundsdottir, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει μετά την έκρηξη του περασμένου μήνα.

Επιτήρηση από αέρος

Μετά τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου η αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού και ένα ελικόπτερο της ισλανδικής ακτοφυλακής  παρακολουθεί την κατάσταση.

Σχετικά με τις πτήσεις η Gudmundsdottir είπε στο CNN ότι το αεροδρόμιο στο κοντινό Keflavik ήταν ασφαλές, καθώς η έκρηξη δεν παρήγαγε τέφρα. «Αυτή η έκρηξη δεν θα επηρεάσει το αεροδρόμιο του Κέφλαβικ ή τα αεροπορικά ταξίδια γενικά», είπε.

Η ρωγμή, μετά την έκρηξη του Δεκεμβρίου, είχε μήκος περίπου τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ η ρωγμή της έκρηξης της Κυριακής ήταν περίπου το ένα τέταρτο του μήκους της. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας η εντολή εκκένωσης μπορεί να έχει ισχύ για τρεις εβδομάδες.