Το ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη και τα πλάνα από το drone εντυπωσιάζουν καθώς αποτυπώνουν με ακρίβεια από τη μία την ομορφιά της φύσης και από την άλλη τον τρόμο που προκαλεί η λάβα που βγαίνει από τη σχισμή μήκους 2 χλμ κάθε δευτερόλεπτο.

Η λάβα κινηματογραφήθηκε από ψηλά με το drone να καταγράφει το φλεγόμενο λιωμένο πέτρωμα που εκτοξεύεται από τη γη, προτού διασπαστεί σε μικρές ροές που μοιάζουν με παραπόταμους όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Sky News.

Παρά το γεγονός ότι η ροή της λάβας έχει μειωθεί, το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας αναφέρει ότι θα μπορούσε να βγει περισσότερο από το εσωτερικό της γης για να τροφοδοτήσει τα σιντριβάνια φωτιάς και ίσως να ανοίξει νέες ρωγμές.

«Μην επισκεφτείτε την περιοχή»

Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους για τα Χριστούγεννα και να μην επιχειρήσουν να πάνε κοντά στο σημείο της έκρηξης για να δουν όσα έχουν συμβεί.

Η Hjordis Gudmundsdottir, διευθύντρια επικοινωνίας του τμήματος πολιτικής άμυνας της Ισλανδίας, δήλωσε στον ισλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RUV ότι, ενώ η ροή λάβας έχει γίνει λιγότερο έντονη, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα.

Επισήμανε ότι χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε να πείσουν τους ανθρώπους που έφταναν στην περιοχή να απομακρυνθούν. «Ο περίπατος προς τη ρωγμή είναι ιδιαίτερα δύσκολος και υπάρχει κίνδυνος οι άνθρωποι να πέσουν μέσα» διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Vidir Reynisson, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ισλανδίας, είχε προειδοποιήσει ότι η περιοχή της έκρηξης «δεν αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο», καλώντας τον κόσμο να μείνει μακριά από την περιοχή.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την αναφορά των ισλανδικών μέσων ενημέρωσης ότι ένας πεζοπόρος χάθηκε κοντά στο σημείο της έκρηξης χθες το βράδυ. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Iceland Monitor, επικαλούμενος τον αξιωματικό της ακτοφυλακής Asgeir Erlendsson, ανέφερε ότι ο άνδρας βρέθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο με ελικόπτερο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σήματα GPS από το διάστημα για να μετρήσουν με ακρίβεια το ύψος του εδάφους γύρω από την ηφαιστειακή περιοχή. Το έδαφος είχε ανυψωθεί κατά 35 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές, ωθούμενο από το μάγμα που ανέβαινε. Μετά την έκρηξη υποχώρησε πάλι κατά 5 εκατοστά, ένδειξη ότι τουλάχιστον μέρος της πίεσης κάτω από το έδαφος έχει εκτονωθεί.