Νέα πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από σήμερα Παρασκευή 12/1 σε όλη τη χώρα, στο δεύτερο κύμα ψυχρής εισβολής. Σύμφωνα με το meteo αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης από τη Βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία κινούνται ήδη προς τα Βαλκάνια και θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, κυρίως το Σάββατο 13/1.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η θερμοκρασία που προβλέπεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων το Σάββατο 13/1. Η ψυχρή αέρια μάζα, που διακρίνεται με αποχρώσεις μπλε χρώματος, θα κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα προκαλέσει και την εκδήλωση χιονοπτώσεων. Οι χιονοπτώσεις στη χώρα μας θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Βροχερή Παρασκευή

Η σημερινή κακοκαιρία, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, είναι από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια.

Από το βράδυ, όπως είπε, θα βλέπουμε τα χιόνια από την περιοχή προς την περιοχή της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, της Στερεάς αλλά και της Εύβοιας να κατεβαίνουν κοντά στα 300 μέτρα υψόμετρο. Γι’ αυτά και τα βορειότερα τμήματα της Αττικής έχουν περισσότερες πιθανότητες για αξιόλογες χιονοπτώσεις.

Στην Αττική η μέρα έχει ήδη ξεκινήσει με αρκετές βροχές, προς το απόγευμα θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στην ορεινή-ημιορεινή ζώνη και αύριο Σάββατο 13/1 τα χιόνια θα κατέβουν σε υψόμετρο 300 μέτρα (Διόνυσο, Πολιτεία, Άγιο Στέφανο). Στη Θεσσαλονίκη ηπιότερες καιρικές συνθήκες, με χιονοπτώσεις προς την πλευρά της Χαλκιδικής προς το απόγευμα και το θερμόμετρο μέχρι 7 βαθμούς.

Τσατραφύλλιας: Μίζερη από χιόνια η δεύτερη ψυχρή εισβολή

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια τα χιόνια που θα πέσουν στη δεύτερη ψυχρή εισβολή θα είναι «μίζερα», ενώ ο υδράργυρος από τη Δευτέρα θα αρχίσει πάλι να ανεβαίνει.

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος αναφέρει:

«Διατηρούνται οι χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι την Κυριακή. «Μίζερη» από πλευράς χιονοπτώσεων θα είναι η δεύτερη ψυχρή εισβολή η οποία θα μας απασχολήσει το διήμερο Παρασκευής 12/1 -Σάββατο 13/1.

Ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση έως 8 βαθμούς σε σχέση με την αυριανή ημέρα , και τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα στο Πήλιο την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική (300-400 μέτρα). Στην Πελοπόννησο και τη Φθιώτιδα μέχρι τα 700 μέτρα. Επίσης θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης. Από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει πάλι την ανηφόρα!».

Καλλιάνος: Τζούφιος ο χιονιάς στην Αττική

Στην ίδια κατεύθυνση για τα χιόνια που θα πέσουν στην Αττική κινείται και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον χιονιά «τζούφιο».

«Οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα. Στο Πήλιο και στην Εύβοια θα χιονίσει σίγουρα πιο πυκνά και περίπου από τα ίδια υψόμετρα και πάνω. Επίσης, από τα 500 μέτρα περίπου, θα χιονίσει πρόσκαιρα και στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 900-100 μέτρα και υψηλότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων.