Διαφορετικό θα είναι από σήμερα το σκηνικό του καιρού καθώς η καλοκαιρία δίνει τη θέση της σε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Η κάθοδος ψυχρών αέριων μαζών σε συνδυασμό με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από το νότιο Ιόνιο, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως της βορειοανατολικής χώρας.

Στη συνέχεια στο τέλος της εβδομάδας ένα νέο ισχυρότερο ψυχρό κύμα θα χτυπήσει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, στα βόρεια προάστια της Αττικής, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Τρίτη με σημαντική βροχή

Σήμερα Τρίτη 09/01 βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης σήμερα, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Επιπλέον:

  • Θα πέσουν τοπικές χαλαζοπτώσεις στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Νότια Πελοπόννησο
  • Θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ
  • Θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία, όπου θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα.

Μαρουσάκης: Τα πρώτα αξιόλογα χιόνια

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη τα χιόνια που έρχονται αυτές τις μέρες θα είναι τα πρώτα αξιόλογα του χειμώνα.

«Αν και σύντομης διάρκειας αυτό το ψυχρό κύμα, θα καταφέρει να ντύσει στα λευκά αξιοπρεπώς αρκετά ορεινά – ημιορεινά τμήματα της χώρας μας χαρίζοντας τον χορό των χιονονιφάδων και σε πιο χαμηλά υψόμετρα» ανέφερε.

Τα πρώτα χιόνια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω.

«Έτσι λοιπόν για όσους το λέει η καρδούλα τους μπορούν μέσα στην Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν στη χειρότερη τις χιονονιφάδες να πέφτουν π.χ κορυφές Υμηττού και στην καλύτερη αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού π.χ στα ψηλά της Πάρνηθας» αναφέρει.

Τα δύο κύματα ψύχους από την Ουκρανία

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κάνει λόγο για δύο κύματα ψύχους από την Ουκρανία και περιγράφει τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Πρώτο κύμα: Τρίτη 9/1-Τετάρτη 10/1

  • πτώση θερμοκρασίας 6-8 βαθμούς
  • Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ)
  • Καταιγίδες στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο
  • Ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
  • χιονοπτώσεις μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα.

Δεύτερο κύμα: Παρασκευή 12/1 -Σάββατο 13/1 (πιο ισχυρό)

  • πτώση θερμοκρασίας άλλους 2-3 βαθμούς σε σχέση με την Τετάρτη
  • Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο (πάνω από 9 μποφόρ)
  • ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα
  • χιονοπτώσεις από το βόλο και νοτιότερα μέχρι 300 μέτρα.(θα επηρεαστούν τα βουνά την Αττικής και φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία και τα βόρεια προάστια).

ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Τετάρτη: Αθήνα 9 , Θεσσαλονίκη 7
ενδεικτικά μέγιστες θερμοκρασίες Σάββατο: Αθήνα 7 , Θεσσαλονίκη 5