Η επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία συμπίπτει με την παράλληλη αύξηση κρουσμάτων της Covid και της εποχικής γρίπης.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που χωρίς την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία.

Με πρόσφατη μάλιστα την πανδημική εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην επίθεση ιών και βακτηρίων είναι ένας συνδυασμός κρατικής μέριμνας και ατομικής ευθύνης.

Δεν αρκεί, με άλλα λόγια, να λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μέτρα ή να ανακοινώνουν οδηγίες. Θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για την τήρησή τους και πειθαρχία για την εκτέλεσή τους.

Θα πρέπει ακόμη να γίνει αντιληπτό ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δεν μετράται σε δόσεις, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν εμβολιάστηκε άνω του 90% του πληθυσμού.

Ο κορωνοϊός παραλλάσσεται και επομένως το εμβόλιο έχει εποχικό και στοχευμένο χαρακτήρα, όπως συμβαίνει με αυτό της γρίπης.

Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει συνεπώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Αλλά και οι μη ευπαθείς να προστατεύσουν την κοινότητα λαμβάνοντας εκείνα τα μέτρα που είναι ενδεδειγμένα για τον περιορισμό της διασποράς.

Κι αυτό επειδή η ελαφρά νόσηση του ενός μπορεί να αποδειχθεί βαριά ή ακόμη και μοιραία για τον διπλανό του στον οποίο θα μεταδώσει τον ιό.

Η πρόοδος της επιστήμης προσέφερε το «όπλο» για την αντιμετώπιση των πανδημικών φαινομένων. Στη μέριμνα και την ευθύνη επαφίεται η χρήση του.