Εντονη είναι η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για την Covid 19, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε τις 1.818 από 1.496 την περασμένη εβδομάδα, αύξηση της τάξης του 44%.

Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 57 θάνατοι λόγω κορωνοϊού, ενώ 70 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευθεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1.

Στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού και των ιώσεων, καθώς και την επικείμενη πίεση στα νοσοκομεία ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με το που ανέλαβε καθήκοντα ζήτησε στην επιστημονική συμβολή του Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, έτσι ώστε να συζητηθούν τα νέα δεδομένα για την COVID-19 και τους εμβολιασμούς.

Στην συνάντηση συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε ανάρτηση του υπουργείου Υγείας στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται ότι: «Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη συναντήθηκαν με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Σωτήρη Τσίοδρα. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα δεδομένα για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα».

«Εχουμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς»

Από το πρωί ο νέος υπουργός Υγείας, προσερχόμενος για πρώτη μέρα στην οδό Αριστοτέλους, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία εξαιτίας της έξαρσης της Covid και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Πρώτο μέλημα είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία από τον κορωνοϊό και τη γρίπη και η επιτάχυνση των εμβολιασμών», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, οι οποίοι είναι 35.000 παραπάνω σε σχέση με πέρυσι αλλά σημαντικά χαμηλότεροι από την εποχή της πανδημίας. Η κοινωνία έχει χαλαρώσει, αλλά ο κορωνοϊό είναι ακόμη εδώ», σημείωσε και πρόσθεσε πως «έχουμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς».

«Αυτό που υπάρχει είναι η σύμπτωση της γρίπης Η1Ν1 με την αναζωπύρωση του Covid και αυτό οδηγεί σε περισσότερες εισαγωγές, σε περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία. Όμως η κατάσταση είναι απολύτως υπό έλεγχο και η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Αγαπηδάκη, που είχε την ευθύνη του προγράμματος, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με πάθος και αφοσίωση στο έργο της και θέλω να τη συγχαρώ για αυτό. Κατά συνέπεια, μην δημιουργούμε εικόνα καταστροφής», ανέφερε.

Τι είπε για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, «με έναν πιο ασφαλή τρόπο μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης των ιώσεων».

«Επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία περίοδο έξαρσης ταυτόχρονα του Covid και της γρίπης. Αυτό θα κρατήσει όλο τον Ιανουάριο ασφαλώς. Η γρίπη συνήθως κρατάει μέχρι μέσα Φεβρουαρίου, κάπου εκεί αρχίζει και πέφτει, άρα μέχρι εκεί θα υπάρχει αυτή η σχετική πίεση. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα σταματήσουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα και την οικονομική μας ζωή», υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.