Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η κορύφωση του νέου κύματος covid εξαιτίας της ιδιαίτερα μεταδοτικής υποπαραλλαγής JN.1 όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου.

«Μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε την κορύφωση του νέου κύματος. Έχουμε εδώ και τέσσερις εβδομάδες σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού και την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση, με αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία» ανέφερε, εξηγώντας ότι αυτό κυρίως οφείλεται στην έλευση της νέας υποπαραλλαγής, της JN.1.

Μιλώντας για τα συμπτώματα της νέας υποπαραλλαγής τόνισε ότι, σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention στις ΗΠΑ) η σοβαρότητα της νόσου εξαρτάται από την υγεία και την ανοσία του ατόμου.

Ωστόσο, όπως είπε τα κυριότερα συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, πυρετός, μυικοί πόνοι και σπανιότερα απώλεια γεύσης και όσφρησης, ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα και κόπωση. Όπως αποκάλυψε όμως «μπορεί επίσης μπορεί να εμφανιστεί και ένα άγχος και απώλεια ύπνου που δεν ξέρουμε αν οφείλεται σε αυτό καθεαυτό».

Διαφεύγει από την ανοσία

Για το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα και την πορεία των εμβολιασμών που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα φέτος η καθηγήτρια Επιδημιολογίας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη γιατί έχουμε ανοσία χάρη στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά και τις προηγούμενες δόσεις.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, η νέα αυτή υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που διασπείρεται ταχύτατα και στην χώρα μας «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και εν μέρει διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία που έχουμε, αλλά ευτυχώς όχι πολύ».

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι πολύ σημαντικό τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας να πάνε άμεσα να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση της μάσκας η ίδια επισήμανε παραμένει από τον ΕΟΔΥ ως απλή σύσταση, προτρέποντας όμως μικρούς και μεγάλους να την χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό.