5 το πρωί: Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς – Αεροπορική τραγωδία στην Ιαπωνία – Εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα

Διάχυτος είναι ο φόβος για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ισραήλ στον Λίβανο, από το οποίο σκοτώθηκε το Νο2 στην ιεραρχία της Χαμάς, ο Σαλάχ αλ Αρουρί.

1

Νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

  • Νεκρός το No 2 της Χαμάς: Επίθεση με drone στη Βηρυτό πραγματοποίησε το Ισραήλ κατά της Χαμάς αποτέλεσμα της οποίας ήταν να πέσει νεκρός ο υπαρχηγός της οργάνωσης Σαλέχ Αλ Αρούρι καθώς και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.
  • Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις: Μετά την επίθεση, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Μάλιστα, η οργάνωση παγώνει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατάει στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Ποιος ήταν ο Σάλεχ αλ Αρούρι: Ο Σάλεχ αλ Αρούρι ήταν ιδρυτικό μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και μέλος της εξωτερικής ηγεσίας της οργάνωσης, έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και ο ηγέτης της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη. Επί χρόνια ζούσε εξόριστος στο Λίβανο.
2

Ο φονικότερος σεισμός στην Ιαπωνία από το 2016

  • Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός: Τουλάχιστον 55 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, από τον σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε τη Δευτέρα το απόγευμα την Ιαπωνία , αναγκάζοντας τους ανθρώπους στις δυτικές παράκτιες ακτές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε υψηλότερα σημεία, καθώς κύματα του τσουνάμι παρέσυραν αυτοκίνητα και σπίτια.
  • Εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι: Με ειδικά συστήματα ηχοεντοπισμού, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν κατοίκους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων σπιτιών, ενώ την ίδια ώρα παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.
  • Το σύστημα που έσωσε χιλιάδες: Η Ιαπωνία δεν θρήνησε χιλιάδες θύματα, χάρη στο εγκυρότερο σύστημα προειδοποίησης για σεισμούς στον κόσμο. Η ιαπωνική κυβέρνηση δαπάνησε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια, τοποθετώντας 4.200 αισθητήρες που ανιχνεύουν το πρώτο κύμα της σεισμικής δόνησης σε όλη χώρα, μετά την τραγωδία του σεισμού της Φουκουσίμα το 2011.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ακόμα μια τραγωδία στην Ιαπωνία

  • Αεροπορικό δυστύχημα στο Τόκιο: Δεύτερη τραγωδία μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες χτύπησε την Ιαπωνία, καθώς μετά τον φονικό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, ένα αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Japan Airlines συγκρούστηκε με αυτό της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Το αποτέλεσμα ήταν και τα δυο αεροσκάφη να τυλιχτούν στις φλόγες.
  • Φονική η σύγκρουση: Τα πέντε από τα έξι μέλη του αεροσκάφους της ιαπωνικής ακτοφυλακής έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, το αεροπλάνο βρισκόταν καθ’οδόν προς την αεροπορική βάση Νιιγκάτα για να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή από τον σεισμό της χερσονήσου Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.
  • Σώοι οι 379 επιβαίνοντες: Το πλήρωμα του Airbus είχε γρήγορα αντανακλαστικά και κατάφερε να αξιοποιήσει το μικρό χρονικό διάστημα που τους έδωσε η τεχνολογία του υπερσύγχρονου αεροσκάφους ώστε να ανοίξουν την εμπρόσθια πόρτα και να διασωθούν όλοι οι επιβάτες. Ενδεικτικό της ταχύτητας του πληρώματος είναι πως από το σύνολο των επιβατών μόνο 14 από αυτούς είχαν ελαφρά τραύματα.
4

Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο του κορωνοϊού

  • Τι έδειξαν τα λύματα; Πολύ μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού καταγράφηκε στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, μια αύξηση που ξεπερνά το 85%.
  • H εύφλεκτη δεξαμενή σοβαρών κρουσμάτων: Με τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται καθημερινά, οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα. Είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να καταλήξουν στο νοσοκομείο, όπως τονίζουν, εάν δεν προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους με τη φετινή επικαιροποιημένη δόση κατά του Covid.
  • Πότε η κορύφωση του κύματος; Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, 172 ήταν οι νέες εισαγωγές με περιστατικά covid στα νοσοκομεία, οι 72 στην Αττική. Συνολικά οι νοσηλείες είναι 1.415. 84 άτομα έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 7 σε μονάδες αυξημένης φροντίδας. Όμως, η χώρα δεν έχει γνωρίσει ακόμα την κορύφωση του εν λόγω κύματος. Κατά τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, η κορύφωση θα γίνει τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση.
5

Η κατάθεση του 35χρονου πατροκτόνου

  • Στον ανακριτή ο πατροκτόνος: Ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί θα οδηγηθεί σήμερα ο 35χρονος, που τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον πατέρα του, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο σπίτι τους στο Περιστέρι, μπροστά στα μάτια της μητέρας του.
  • «Δεν ήθελα να τον σκοτώσω»: O 35χρονος περιέγραψε στις Αρχές τα όσα έγιναν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λέγοντας ότι αφού ο πατέρας του τον χτύπησε στο κεφάλι, άρπαξε το μαχαίρι και τον χτύπησε κάτω από την κοιλιά. Όπως υποστήριξε, δεν ήθελε να τον σκοτώσει αλλά να τον ακινητοποιήσει.
  • Τι υποστήριξε η μητέρα του; Για τον καθημερινό εφιάλτη που βίωνε τόσο η ίδια όσο και παιδιά της, μίλησε η μητέρα του 35χρονου και σύζυγος του 62χρονου, η οποία υποστήριξε ότι το θύμα έκανε επιθέσεις τόσο στην ίδια όσο και στα παιδιά. Μάλιστα, η κόρη του 62χρονου είχε φύγει από το σπίτι καθώς δεν άντεξε την κακοποιητική συμπεριφορά του πατέρα της.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr