5 το πρωί: Θρήνος στην Ιαπωνία μετά τα 7,6 Ρίχτερ – Ξεπαγώνουν οι τριετίες – Τα γιορτινά τραπέζια φουντώνουν τον κορωνοϊό

Η πρώτη μέρα του 2024 βρήκε την Ιαπωνία διαλυμένη από τα 7,6 Ρίχτερ. Η χώρα μετρά πολλές καταστροφές και τους πρώτους νεκρούς, με τις μνήμες να ξυπνάνε μετά τα 9 Ρίχτερ του 2011 και το τσουνάμι, που άφησαν πίσω τους πάνω από 15.000 θύματα. Εν τω μεταξύ αυξάνεται η ανησυχία για την έξαρση του κορωνοϊού, μετά τα γιορτινά τραπέζια.

1

7,6 Ρίχτερ διαλύουν την Ιαπωνία

  • Οι νεκροί: Η πρώτη μέρα του 2024 στην Ιαπωνία σημαδεύτηκε από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον τελευταίο χθεσινό απολογισμό οι νεκροί είναι τουλάχιστον 6 καθώς όσο περνάνε οι ώρες ανασύρονται σοροί κάτω από τα συντρίμμια. Μετά τον αρχικό σεισμό καταγράφηκαν πάνω από 60 μετασεισμοί.
  • Το μίνι τσουνάμι: Μετά τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκε μίνι τσουνάμι με κύματα ύψους περίπου ενός μέτρου. Οι ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για μεγαλύτερο τσουνάμι και έκαναν σύσταση στους κατοίκους να εκκενώσουν τις παραθαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα η προειδοποίηση υποβαθμίστηκε.
  • Χάος και καταστροφές: Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και δρόμοι κόπηκαν στα δυο, εμποδίζοντας ακόμα και τους γιατρούς να φτάσουν στα σημεία που υπήρχαν τραυματίες. Σοκάρουν τα βίντεο από τη στιγμή του σεισμού, με τους πολίτες να τρέχουν να σωθούν. 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ, όπως δήλωσε η πυρηνική Αρχή της Ιαπωνίας, δεν υπήρχε κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουν στην περιοχή.
2

Φουντώνει ο κορωνοϊός μετά τα γιορτινά τραπέζια

  • 229 νέες νοσηλείες: Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα. 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο και συνολικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας 1.395 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ.
  • «Ο κορωνοϊός δεν θα φύγει»: «Έχουμε υπερτριπλασιασμό των ασθενών με κορωνοϊό και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση» τόνισε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» υποστήριξε. Εν τω μεταξύ στα φαρμακεία σχηματίζονται ουρές, με τους πολίτες να αναζητούν τεστ και αντιϊκά φάρμακα.
  • Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ: Εμβόλιο στους άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστές δομές και όπου υπάρχει συνωστισμός και υγιεινή των χεριών είναι μερικές από τις συστάσεις που κάνει ο ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διασποράς.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ξεπαγώνουν οι τριετίες

  • Από πότε: Ξεπαγώνουν από χθες 1η Ιανουαρίου οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, που ήταν σε αναστολή από το 2012. Η απόφαση για την επαναφορά των τριετιών, η οποία δεν θα έχει αναδρομικότητα για την περίοδο από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική εξέλιξή τους.
  • Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό: Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική. «Κάποιοι θα δουν άμεσα αύξηση στον μισθό τους. Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν δικαίωμα αύξησης 10% μέσα στο 2024. Προϊόντος της τριετίας, θα επεκταθεί σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και θα φτάσει περίπου σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους» είπε.
  • Πώς αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία: Για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14/02/2012 και μετά από την 1η/1/2024. Η προσαύξηση, λόγω προϋπηρεσίας, καθορίζεται α) για τους υπαλλήλους, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και, συνολικά, σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. β) για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και, συνολικά, 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.
4

Πρεμιέρα για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

  • Πράσινο τιμολόγιο: Στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος μεταφέρθηκαν αυτόματα από χθες 1/1 όλοι οι καταναλωτές, εκτός από εκείνους που δήλωσαν ότι προτιμούν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προϊόντα. Μέχρι και σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις από το σύνολο των προμηθευτών, οι οποίες θα κοινοποιηθούν στη Ρυθμιστική Αρχή και θα παρουσιάζονται συγκεντρωτικά, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν την ευχέρεια σύγκρισης και επιλογής.
  • Στα 13,6 σεντς το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ: Σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώθηκαν το 2023 είναι οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου για τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο είναι 13,6 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 14,5 σεντς για υψηλότερη κατανάλωση. Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,1 σεντς ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι 5 ευρώ το μήνα.
  • 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για να διαλέξετε σωστά: Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) έχει αναρτήσει εννιά ερωτοαπαντήσεις στην ηλεκτρονική σελίδα της για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν σωστά.

 

5

Αυξήσεις στα διόδια

  • Από πότε ισχύουν: Από τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου 2024 ισχύουν οι νέες, αυξημένες τιμές των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους Πατρών – Αθηνών, Αντιρρίου – Ιωαννίνων και Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης, καθώς και στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
  • Αναλυτικά οι τιμές: Στον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών το ταξίδι για ένα Ι.Χ. επιβατικό διαμορφώνεται στα 12,60 ευρώ (από τα 11,80 ευρώ). Στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου – Ιωαννίνων το ταξίδι διαμορφώνεται στα 13,70 ευρώ (από τα 12,75 ευρώ). Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης το ταξίδι διαμορφώνεται στα 10,80 ευρώ (από τα 10,05 ευρώ), ενώ το ταξίδι Κόρινθος – Τρίπολη και κλάδος Λεύκτρου – Σπάρτης διαμορφώνεται στα 11,90 ευρώ (από τα 11,05 ευρώ).
  • 15 ευρώ για τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: 2 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες, 14,70 για τα επιβατηγά Ι.Χ., 5 ευρώ για τα επιβατηγά με κάρτα ΑμεΑ, από 22,60-46,50 ευρώ για τα φορτηγά (από 2 έως 5 άξονες), από 34.50 έως 74,50 ευρώ για τα λεωφορεία (από 20 έως 41 θέσεις).
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr