Μόνο θλίψη και ανησυχία προκαλεί το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού προς τους Ισραηλινούς στρατιώτες, στο οποίο αναφέρει ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί «καθ’ όλη τη διάρκεια» του 2024. «Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να κάνει εκ των προτέρων σχέδια γιατί θα κληθούμε για πρόσθετα καθήκοντα και μάχες κατά τη διάρκεια αυτού του έτους» δήλωσε χθες βράδυ ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Πρόσθεσε ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι θα χρειαστούν για τη συνέχιση των μαχών, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένοι από αυτούς θα κάνουν ένα διάλειμμα από τον πόλεμο, για να προετοιμαστούν για «μακροχρόνιες μάχες». «Ορισμένοι από τους εφέδρους θα επιστρέψουν στις οικογένειες και τις εργασίες τους ήδη από αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ο Χαγκάρι, κάτι που «θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν δυνάμεις για επερχόμενες επιχειρήσεις το 2024».

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στους έξι Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας είτε σκοτώθηκαν από λάθος, είτε από φίλια πυρά. Το σύνολο ανέρχεται σε 29 στρατιώτες, εκ των οποίων οι 18 σκοτώθηκαν από φίλια πυρά. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν από από λάθος πυρά και άλλοι εννέα από ατυχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, συνολικά 172 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον παλαιστινιακό θύλακα. Περισσότεροι από 900 έχουν τραυματιστεί.

Ο απολογισμός

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 21.978 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το τελευταίο 24ωρο, 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 246 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο. Από την αρχή του πολέμου οι τραυματίες ανέρχονται σε 57.697.

Λιμοκτονούν άνθρωποι και ζώα

Στον ζωολογικό κήπο της Ράφα δεκάδες κάτοικοι της Λωρίδα της Γάζας, εκτοπισμένοι και μέσα στη φτώχεια, έχουν κατασκηνώσει ανάμεσα σε κλουβιά, όπου πίθηκοι, παπαγάλοι και λιοντάρια λιμοκτονούν, ενώ η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ μαίνεται εδώ και 12 εβδομάδες.

Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους υπό ανελέητους βομβαρδισμούς που έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα σε ερείπια. Πολλοί άνθρωποι πλέον στριμώχνονται στη νότια πόλη της Ράφα, ζώντας σε γωνιές δρόμων και σε άδεια οικόπεδα.

Στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, που λειτουργεί η οικογένεια Γκόμα, μια σειρά από αντίσκηνα έχουν στηθεί κοντά σε μάνδρες ζώων. Εκεί κοντά ένας εργάτης προσπαθεί να ταΐσει με το χέρι του μια αδύναμη μαϊμού με φέτες ντομάτας. Πολλοί από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο στον ζωολογικό κήπο είναι μέλη της μεγάλης οικογένειας Γκόμα που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Λωρίδας της Γάζας πριν ο πόλεμος ισοπεδώσει τα σπίτια τους.

«Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν αφανιστεί τελείως. Τώρα όλα τα μέλη της οικογένειάς μας μένουν σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο», λέει ο Αντέλ Γκόμα, ο οποίος έφυγε από την πόλη της Γάζας. «Το να ζεις ανάμεσα σε ζώα σε κάνει πιο φιλεύσπλαχνο ακόμη όταν πολεμικά αεροπλάνα πετούν από πάνω μας».

Τέσσερις πίθηκοι έχουν ήδη πεθάνει και ένας πέμπτος είναι τώρα τόσο αδύναμος που δεν μπορεί καν να τραφεί όταν υπάρχει φαγητό, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου.

Ο ίδιος φοβάται επίσης για τα δύο λιονταράκια του. «Τα ταΐζουμε ξερό ψωμί μουλιασμένο σε νερό μόνο και μόνο για να τα κρατήσουμε στη ζωή. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική». Η μητέρα των μωρών λιονταριών έχει χάσει το μισό της βάρος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, και από καθημερινά γεύματα με κοτόπουλο τρέφεται ανά εβδομάδα με μερίδες ψωμιού, πρόσθεσε.

Μια έκθεση υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει από λιμό με ολόκληρο τον πληθυσμό να αντιμετωπίζει οξεία επίπεδα πείνας. Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων, ενέργειας και καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα στην αρχή του πολέμου.

Αν και τώρα το εβραϊκό κράτος επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα, οι έλεγχοι ασφαλείας, η συμφόρηση στα σημεία παράδοσης και η δυσκολία μετακίνησης μέσα από τα ερείπια μιας εμπόλεμης ζώνης εμποδίζουν την παράδοση προμηθειών. Πολλοί Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν έχουν κάθε μέρα φαγητό.

Στο ζωολογικό κήπο, η λέαινα και τα μικρά της είναι ξαπλωμένα άτονα στο κλουβί τους, ενώ μικρά παιδιά παίζουν εκεί κοντά. Ζώα πεθαίνουν και αρρωσταίνουν κάθε μέρα, λέει η Σοφιάν Αμπντίν, κτηνίατρος που έχει εργαστεί στον ζωολογικό κήπο. «Ασιτία, αδυναμία, αναιμία. Αυτά τα προβλήματα είναι παντού. Δεν υπάρχει τροφή».

Ρεκόρ βίαιων επιθέσεων

Οι πράξεις βίας από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ το 2023, με τουλάχιστον δέκα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τέτοιες βίαιες επιθέσεις, ανακοίνωσε σήμερα η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση Yesh Din.

«Η βία των εποίκων είναι η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης», κατήγγειλε η μκο σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των επεισοδίων, η σοβαρότητά τους, «ο αριθμός των Ισραηλινών που εμπλέκονται και ο αριθμός» των πράξεων βίας έφτασε στα ύψη το 2023, με πολλά περιστατικά να σημειώνονται ειδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου. «Οι τελευταίοι δύο μήνες» από εκείνη την ημερομηνία «ήταν ιδιαιτέρως βίαιοι», ανέφερε η Yesh Din, ο οποίος κατέγραψε 242 πράξεις βίας.

Δεκάδες σπίτια και οχήματα Παλαιστινίων υπέστησαν ζημιές από Ισραηλινούς εποίκους το 2023, σύμφωνα με αυτή την οργάνωση, η οποία καταγράφει τέτοια βίαια περιστατικά από το 2006. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ κατέγραψε 1.225 επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων μέσα στο 2023.

Μεταξύ αυτών των επιθέσεων, η Yesh Din αναφέρει δύο μεγάλης έκτασης βίαια επεισόδια, που διαπράχθηκαν από «ένα μεγάλο αριθμό Ισραηλινών εποίκων»: το πρώτο στη Χαουάρα τον Φεβρουάριο και το δεύτερο στην Τουρμούς Αγιά τον Ιούνιο, δύο παλαιστινιακές πόλεις που βρίσκονται μεταξύ της Ναμπλούς και της Ραμάλα. «Εκατοντάδες Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά, πυρπολώντας δεκάδες σπίτια και οχήματα», τόνισε η ισραηλινή μκο.

Στη Δυτική Όχθη, εδάφη που κατέχει από το 1967 το Ισραήλ, 490.000 έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Αυτοί οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Yesh Din εξέφρασε επιφυλάξεις για τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι αυτές οι πράξεις βίας μειώθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Για τη μκο, η αστυνομία μετρά μόνο τον αριθμό των καταγγελιών που υποβλήθηκαν, αριθμός κατά πολύ μικρότερος από τα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν και δεν καταγγέλλονται εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης των Παλαιστινίων στις ισραηλινές αρχές, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2022 της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης «πιθανώς προκύπτει από μια διαρκή πολιτική επιείκειας» προς τους εποίκους.

Η Δυτική Όχθη βίωνει μια ένταση της βίας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 317 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον στρατό, αλλά και από εποίκους, σύμφωνα με απολογισμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP