5 το πρωί: Το φονικό στη Θεσσαλονίκη – Η ορκωμοσία του Χάρη Δούκα – Το τέλος του 2023 στην Euroleague

Πλησιάζοντας προς το φινάλε του 2023 ο θανάσιμος τραυματισμός ενός 32χρονου ήρθε να διευρύνει τη μαύρη λίστα με τους αστυνομικούς που έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικά περιστατικά. Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση κι απειλεί τους πάντες.

1

Νεκρός 32χρονος στη Θεσσαλονίκη από μαχαίρι Νορβηγού

  • Άγριο φονικό: Ακόμα ένας αστυνομικός έπεσε χθες νεκρός. Τον 32χρονο, που ήταν εκτός υπηρεσίας και διασκέδαζε με παρέα, μαχαίρωσε θανάσιμα ένας 44χρονος Νορβηγός σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη. Ο δράστης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και σήμερα θα απολογηθεί στον εισαγγελέα για την πράξη του.
  • Πώς συνέβη το έγκλημα: Ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του κουμπάρου του αστυνομικού και του Νορβηγού ήταν αρκετό όπως αποδείχθηκε για να ξεκινήσει ένας άγριος καβγάς. Ο αστυνομικός μπήκε στη μέση, όταν ο κουμπάρος του δέχθηκε μαχαιριά στο πόδι. Τότε ο δράστης τον μαχαίρωσε στον λαιμό. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος. Το φονικό όπλο ήταν ένα μαχαίρι τύπου «push dagger».
  • Τι είναι γνωστό για τον δράστη: Ο 44χρονος δράστης ζει τα τελευταία εννέα χρόνια στην Ελλάδα. Κατά πληροφορίες λάμβανε επίδομα ψυχιατρικής νόσου από τη χώρα του με το οποίο και κάλυπτε τα έξοδα διαβίωσης του στη Θεσσαλονίκη. Ήταν τακτικός θαμώνας του συγκεκριμένου μπαρ και σύμφωνα μαρτυρίες τρίτων μεθούσε συχνά προκαλώντας φασαρίες.
2

Νέος Δήμαρχος Αθηναίων ο Χάρης Δούκας

  • Η τελετή: Στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης έλαβε χώρα χθες το πρωί η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Ο νέος άρχων της πρωτεύουσας αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την Πρωτοχρονιά του 2024, παίρνοντας έτσι τη σκυτάλη από τον απερχόμενο δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη που διοίκησε την προηγούμενη τετραετία.
  • Η δέσμευση: «Θα είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο κ. Δούκας στην ομιλία του και συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε». Γι’ αυτό μάλιστα και κατέστησε «αναγκαία συνθήκη τη συμμετοχή των πολιτών» προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, δεδομένου πως «η ζωή είναι δύσκολη σε αυτή τη σπουδαία πόλη».
  • Οι εκλεκτοί παρόντες: Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην ορκωμοσία ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης και σύσσωμη η Κ.Ο. του κόμματος, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Λούκα Κατσέλη, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιώργος Καμίνης.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι μάσκες και η προστασία από την Covid-19

  • Σαρώνει η Covid-19: Η επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα σε σχέση με τον κορωνοϊό, με 1.450 ασθενείς να νοσηλεύονται ήδη κι από αυτούς οι 100 σε ΜΕΘ, οδήγησε την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να προχωρήσει σε συστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ιδίως αρχές του νέου έτους, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.
  • Οι προτροπές: Εμβολιασμός έναντι της covid-19, έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων και μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους όπως επίσης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά για ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι τα «όπλα» που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευτούμε. Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτικότητα.
  • Εκστρατεία για τον εμβολιασμό: Άλλο ένα θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρχίσει άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.
4

Τι ισχύει με τα νέα τιμολόγια ρεύματος

  • Εκπνέει η προθεσμία: Ως τις 31 Δεκεμβρίου οφείλουν να έχουν αποφασίσει οι καταναλωτές σε ποιο είδος τιμολογίου θα ενταχθούν από τη νέα χρονιά, ανάλογα πάντα με τι τους καλύπτει. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν έναν και μόνο μήνα, ως τις 31 Ιανουαρίου, για να καταθέσουν αίτηση διαφοροποίησης, καθώς στο μεσοδιάστημα θα έχουν υποχρεωτικά μεταβιβαστεί στο πράσινο τιμολόγιο.
  • Μπλε, πράσινο ή κίτρινο: Τα τρία αυτά είδη αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Το μπλε απευθύνεται σ’ αυτούς που θέλουν να εξασφαλίσουν μια (ακριβότερη) ενιαία τιμή που δεν θ’ αλλάζει για ένα χρόνο. Άρα θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Το πράσινο και κίτρινο καλύπτει όσους σκοπεύουν να παρακολουθούν από μήνα σε μήνα τις χρεώσεις και να επιλέγουν αναλόγως αλλάζοντας πάροχο. Το πράσινο επιτρέπει την επιλογή στις αρχές του μηνός, σε αντίθεση με το κίτρινο που εμπεριέχει το ρίσκο της εξάρτησης από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ρεύματος.
  • Γιατί όχι πορτοκαλί: Για την ένταξη σε αυτήν την κατηγορία προαπαιτείται έξυπνος μετρητής. Συνολικά σήμερα έχουν τοποθετηθεί περί τους 500.000 στη μέση και χαμηλή τάση από το σύνολο των περίπου 7,3 εκατ. παροχών ρεύματος της χώρας. Αρα για την ώρα αφορά λίγους καταναλωτές. Οι χρεώσεις εδώ προσαρμόζονται στις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της κάθε ημέρας.
5

Καθάρισε ο Παναθηναϊκός, η σειρά του Ολυμπιακού

  • Παρόντος Τερίμ στο ΟΑΚΑ: Με τον νέο προπονητή της ποδοσφαιρικής ομάδας να κάθεται δίπλα από τον πάγκο, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν επιβλήθηκε 82-65 του Ερυθρού Αστέρα και με 4/4 στο φινάλε του 2023 συνέχισε την ανοδική πορεία του στην Euroleague. Μήτογλου και Γκραντ ηγήθηκαν στο σκοράρισμα, ενόσω ο Σλούκας μοίραζε αφειδώς τις ασίστ.
  • Στα υπόλοιπα παιχνίδια: Την ίδια στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερνε ν’ αποδράσει από την έδρα της Βιλερμπάν χάρη στο 77-76 και να φτάσει στο 16-1, ενώ η Αρμάνι έκαμπτε με 76-67 την αντίσταση της Μπασκόνια στο Μιλάνο και η Μπάγερν της Βαλένθια με 85-84 στο Μόναχο. Νωρίτερα η Φενέρ επικρατούσε 89-84 της συμπολίτισσας Εφές εκτός και η Βίρτους με τη Μακάμπι πανηγύριζαν διπλά σε Βελιγράδι (77-75) και Κάουνας (78-70) αντίστοιχα.
  • Απόψε ο Ολυμπιακός: Ένα σημαντικό διπλό θα ψάξει και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Βερολίνο. Η Άλμπα είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος εφόσον της δοθεί η ευκαιρία και ο πλήρης πλέον πρωταθλητής Ελλάδας θα πρέπει να ‘ναι υποψιασμένος προκειμένου να κλείσει τη χρονιά με θετικό πρόσημο και μέσα στην πρώτη 8άδα της κατάταξης. Το τζάμπολ του αγώνα είναι προγραμματισμένο στις 21:00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr