Στη λέξη «επιχείρηση» αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα επιμένουν εμφατικά τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, όταν αναφέρονται στην «Prosperity Guardian».

Υπενθυμίζεται ότι επί ποδός βρίσκεται το Πεντάγωνο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια ότι η χώρα θα αποστείλει φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα προκειμένου να συντονίσει την ελληνική αποστολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη, οι όποιες εξελίξεις θα υπάρξουν πιθανότατα, μετά τις γιορτές.

Ο σχεδιασμός είναι σε εμβρυακό στάδιο και ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποστολή και τα έργα της που να έχουν γνωστοποιηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα την ίδια πηγή οι αποφάσεις για την επιλογή του πλοίου αλλά και την προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής έχουν σειρά παραμέτρων, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, σχετικά με την αποστολή, τις δυνατότητες, τα όπλα και τους κινδύνους, αλλά και την περιοχή τα οποία ακόμα δεν είναι γνωστά.

Υποψήφιες για συμμετοχή στην επιχείρηση είναι οι φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού και δύο από τις «S».

Ανήσυχη η Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία φέρεται ανάστατη από την ελληνική απόφαση για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου που αναφέρονται εκτενώς στην ελληνική βούληση για συμμετοχή στην  επιχείρηση Prosperity Guardian των ΗΠΑ.

Ενδεικτικοί οι τίτλοι των τουρκικών εφημερίδων. Η Χουριέτ γράφει: Έφοδος απο την Ελλάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο τίτλος της  TGRT Haber είναι:  «Η Ελλάδα εμπλέκεται στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Ο Μητσοτάκης διατάσσει το ναυτικό», ενώ η Σαμπάχ περιορίζεται στον τίτλο στο «Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα…».

Υπό απειλή το παγκόσμιο εμπόριο – Ποιες οι συνέπειες

Οι επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει τις μεγάλες ναυτιλιακές να εκτρέψουν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους και αποτελούν απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία.

Ευρωπαϊκοί κολοσσοί πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσαν ότι τα δεξαμενόπλοιά τους θα αποφύγουν τα ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης – ένα καθοριστικό σημείο για τα πλοία που χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Σουέζ προκειμένου να διασχίσουν την Ευρώπη και την Ασία.

Αντίστοιχα μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποχώρησαν από την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, εντείνουν τις επιθέσεις ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.