5 το πρωί: Η συμφωνία για το μεταναστευτικό – Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Τα μέτρα για την οπαδική βία

Ιστορική χαρακτηρίζεται η συμφωνία μεταξύ των θεσμών της Ε.Ε. για το νέο σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο καθώς αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης των αιτούντων αλλά και την κατανομή τους ανά την Ευρώπη.

1

Η ιστορική συμφωνία για το μεταναστευτικό και το άσυλο

  • Η συμφωνία: Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει πέντε προτάσεις «κλειδιά» του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Συγκεκριμένα, τον κανονισμό ελέγχου (screening regulation), τον κανονισμό της βάσης δεδομένων Eurodac, τον κανονισμό των διαδικασιών ασύλου, τον κανονισμό διαχείρισης των αιτούντων άσυλο, τον κανονισμό για τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων (Crisis and Force majeure Regulation).
  • Τα επόμενα βήματα: Η προκαταρκτική συμφωνία θα μεταφραστεί τώρα σε τροποποιημένα νομικά κείμενα, τα οποία θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αργότερα, από το Συμβούλιο. Δεδομένης της εξαιρετικής ευαισθησίας του θέματος, δεν πρέπει να αποκλειστούν απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής από τις κυβερνήσεις.
  • Τα ελληνικά οφέλη: Αναφορικά με την αλληλεγγύη που ενδιαφέρει ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα, η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Το Σύμφωνο θα δώσει επίσης στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης. Σε περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή ακόμη και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από εχθρικές χώρες
2

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Πότε θα ιδρυθούν - Πως θα λειτουργήσουν

  • Το χρονοδιάγραμμα: «Aπό την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα» ανέφερε σε συνέντευξη του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
  • Τα ερωτήματα: Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά εδώ.
  • Το σύνταγμα: Όσον αφορά το Σύνταγμα και τους περιορισμούς που θέτει στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «το Σύνταγμα μετεξελίσσεται συνεχώς και χρειάζεται να συνομιλεί με την πραγματικότητα».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το έλλειμμα μετά από απόφαση του ΕCOFIN

  • Η απόφαση: Eξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, προστασία των επενδύσεων και σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πλαίσιο αποφάσεων του ECOFIN που κατέληξε σε συμφωνία στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναφορικά με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
  • Η εθνική επιτυχία: «Εθνική επιτυχία» χαρακτήρισε την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως «ένα μακροχρόνιο αίτημα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του υπερβολικού ελλείμματος γίνεται για πρώτη φορά αποδεκτό».
  • Το δημόσιο χρέος: Η συμφωνία προβλέπει ακόμη, μεταξύ άλλων, πως η μείωση του δημοσίου χρέους θα είναι σταδιακή, ώστε να προστατευτεί η δυναμική της ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πως αντί για ετήσια μείωση χρέους 4,5%-5% τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πετύχει μείωση της τάξης του 1%.
4

Τα 7 νέα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία

  • Τα μέτρα: Τα εξειδικευμένα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, στο υπουργικό συμβούλιο. Τα μέτρα αφορούν τις Λέσχες Φιλάθλων, τις κάμερες στα γήπεδα, την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ), την Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, την Ενίσχυση Διοικητικών και Ποινικών Μέτρων, τη Ρήτρα Παραβατικότητας στη χρηματοδότηση από το στοίχημα και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.
  • Οι Λέσχες: Όσον αφορά τις Λέσχες Φιλάθλων, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως είναι υποχρεωτική η σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων, ενώ θα επιτρέπεται μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας.
  • Τα εισιτήρια: Σχετικά με τα εισιτήρια, η είσοδος στα γήπεδα πλέον θα γίνεται μόνο με smartphone, καθώς τα εισιτήρια θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους.
5

Σημαντικό διπλό για τον Παναθηναϊκό - Δοκιμάζονται σήμερα οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου

  • Η νίκη του Παναθηναϊκού: Οι «πράσινοι», αν και στην ανάπαυλα πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλοι με τον Βόλο στο 0-0, εν τέλει κατάφεραν να αλώσουν το Πανθεσσαλικό. Ο Άλεξ Γερεμέγεφ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα με δύο γκολ, το πρώτο δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο. Ενδιάμεσα ο Αράο με κεφαλιά είχε κάνει το 0-2.
  • Οι δοκιμασίες Ολυμπιακού – ΑΕΚ: Σήμερα ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στο Περιστέρι με αντίπαλο τον Ατρόμητο στις 20:00, ενώ νωρίτερα (19:00) η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στις Σέρρες τον τοπικό Πανσερραϊκό.
  • Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ: Στις 20:00 ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Κηφισιά εκτός έδρας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλει μόνο νίκη για να διατηρηθεί στην κορυφή της βαθμολογίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr