Με το βλέμμα στραμμένο στη στάση που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ψηφιστεί, με μεγάλη πλειοψηφία, η τροπολογία για τους μετανάστες που, προς στιγμήν, απείλησε με αναταράξεις την κυβερνητική πλειοψηφία.

Αυτό ίσως εξηγεί και την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μεταβεί στη Βουλή και να πάρει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία.

Κατά την ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις αν και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει αυξημένος βαθμός επαγρύπνησης. Και αυτό γιατί βουλευτές της ΝΔ συνέχισαν με δημόσιες δηλώσεις του να θέτουν υποσημειώσεις στην επίμαχη ρύθμιση.

Προβληματισμούς για την ουσία της ρύθμισης εξέφρασαν χθες ο Θάνος Πλεύρης (ΑΝΤ1), ο Κώστας Καραγκούνης (OPEN) και ο Μίλτος Χρυσομάλλης (Κανάλι 1). Και οι τρεις είναι συνομιλητές του κ. Σαμαρά.

Προβληματισμούς για τη νομοθετική διαδικασία, παράλληλα, εξέφρασε και ο Νικήτας Κακλαμάνης (Real Fm), ενώ και άλλοι βουλευτές έλεγαν στο παρασκήνιο ότι αν υπήρχε επαρκέστερος χρόνος διαβούλευσης, ίσως να είχαν προληφθεί αρκετοί εσωκομματικοί κραδασμοί. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κομματική πειθαρχία που έχει επιβληθεί και από την οποία εξαιρείται, ως πρώην Πρωθυπουργός, μόνο ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα σενάρια για Σαμαρά

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβεται η ενόχληση που υπάρχει για την διαφοροποίηση Σαμαρά η οποία έγινε με έντονο τρόπο δημιουργώντας σκηνικό κρίσης στη ΝΔ. Το όλο ζήτημα απασχόλησε τον πρωινό καφέ των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη που περιμένουν να δουν ποια στάση θα επιλέξει να κρατήσει ο κ. Σαμαράς.

Αυτή τη στιγμή στα δημοσιογραφικά γραφεία διακινούντα δυο σενάρια.

Το πρώτο φέρει τον κ. Σαμαρά να βρίσκεται σε τροχιά καταψήφισης της επίμαχης ρύθμισης. Άλλωστε η κομματική πειθαρχία δεν τον αφορά.

Το δεύτερο είναι να αποφύγει ο κ. Σαμαράς να δώσει το παρών στην ονομαστική ψηφοφορία. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη ΝΔ σημειώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Σαμαρά να μην υπερασπιστεί εμπράκτως τις θέσεις του. Αυτό «δείχνει» την οδό της καταψήφισης της τροπολογίας.

Την τροπολογία αναμένεται να ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.