Κοντά στην ταυτοποίηση προσώπων που συμμετείχαν στα εκτεταμένα επεισόδια στου Ρέντη και οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, βρίσκεται η Αστυνομία.

Οι Αρχές δένουν τα στοιχεία για τον άνθρωπο που καθοδήγησε τον 18χρονο να ρίξει τη ναυτική χειροβομβίδα, με τις νέες συλλήψεις να θεωρούνται πια θέμα χρόνου. Μάλιστα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σήμερα (13/12) έχει κληθεί να καταθέσει ο αδερφός του 18χρονου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν χθες και οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις πέρα από αυτή του 18χρονου και επισήμανε ότι ο άνθρωπος που τους προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει υποδειχθεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται.

«Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνo στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή. Έχει υποδειχθεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες, ξύλα, πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου. Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας πληροφορίες και μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης της Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους έχουν συλλέξει πλούσιο προανακριτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας και μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες αξιοποιούνται. Οι Αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του ατόμου που είχε τον ρόλο του καθοδηγητή της επίθεσης, ο οποίος φέρεται να ήταν που μαζί με έναν στενό πυρήνα περίπου τεσσάρων ατόμων, προμήθευσε τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση με τα πολεμοφόδια.

Η Αστυνομία προχωρά σε προσαγωγές σεσημασμένων για οπαδική βία, με στόχο να αντλήσει πληροφορίες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

«Προφανώς και η Αστυνομία δεν θα μείνει στη σύλληψη ενός δράστη»

H εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια, λέγοντας ότι έρχονται κι άλλες συλλήψεις.

«Προφανώς και η Αστυνομία δεν θα μείνει στη σύλληψη ενός δράστη, καθ’ ομολογία δράστη, για τη συγκεκριμένη επίθεση, όπως περιγράφεται και από τον ίδιο. Εδώ μιλάμε για μία μεγάλη ομάδα ατόμων, η οποία οργανώθηκε από άλλα άτομα εξωτερικά του γηπέδου, οι οποίοι τους προμήθευσαν και με τα αντικείμενα που εκσφενδόνισαν εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του συναδέλφου μας. Μεγάλη ομάδα ατόμων η οποία οργανώθηκε και κινήθηκε σε βάρος των αστυνομικών. Άρα η έρευνα προσπαθεί να ταυτοποιήσει τόσο το σύνολο αυτών των ατόμων που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, όσο φυσικά και τους καθοδηγητές αυτών και αυτούς που τους όπλισαν ώστε να επιτεθούν στους συναδέλφους μας» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν πληροφορίες και προσπαθούν να ταυτοποιηθούν οι δράστες. «Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο τόσο στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα για να ταυτοποιήσουμε και άλλους δράστες, όσο και στους αστυνομικούς τόσο του Τμήματος Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους όσο και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς ώστε να φτάσουμε στους δράστες. Έχουμε στοιχεία, έχουμε πληροφορίες στα χέρια μας, αλλά προσπαθούν σύντομα να ταυτοποιήσουν οι δράστες και να φτάσουμε και σε άλλες συλλήψεις» είπε.

«Έχουν δοθεί πληροφορίες και από τον ίδιο τον κατηγορούμενο αλλά και από άλλους μάρτυρες οι οποίοι έχουν προσαχθεί όλες αυτές τις ημέρες στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας. Στους αθλητικούς χώρους επεξεργάζονται οι αστυνομικοί τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν ονομαστεί πρόσωπα, γι’ αυτό και είναι δύσκολη η ταυτοποίηση τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έκοψαν το πόδι του 31χρονου αστυνομικού

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (12/12) οι γιατροί έκριναν απαραίτητο να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό του αριστερού ποδιού του 31χρονου αστυνομικού. Το κάτω άκρο του είχε υποστεί μεγάλη ζημιά δεδομένου του εγκαύματος που προκάλεσε η φωτοβολίδα όταν καρφώθηκε στον μηρό και πλήγωσε την αρτηρία. Ο ασθενής παραμένει σε καταστολή με μηχανική υποστήριξη.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

«Κατόπιν ενημέρωσης των θεραπόντων ιατρών ο ασθενής υπεβλήθη σήμερα σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς.

Παραμένει νοσηλευόμενος στην ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση, σε καταστολή και μηχανικό αερισμό. Υποστηρίζεται αιμοδυναμικά με αγγειοσυσπαστικά φάρμακα και εξωνεφρική αιμοκάθαρση».

«Κάνουμε το κάτι παραπάνω»

«Είναι πάρα πολύ κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού. Μακάρι να ήταν μόνο ο ακρωτηριασμός του ποδιού αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα πολύ σοβαρά. Δίνει κρίσιμη μάχη για τη ζωή του αλλά είναι γενναίος και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει», είπε μιλώντας στο MEGA, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να τον κρατήσουν στη ζωή από όλο το προσωπικό της ΜΕΘ. Να διαβεβαιώσουμε τους γονείς ότι κάνουμε το κάτι παραπάνω, περισσότερα από αυτά που περνούν από το χέρι μας» ανέφερε.

Βρούτσης: Ηλεκτρονικές κάμερες παντού στα γήπεδα

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ είπε ότι θα μπουν κάμερες μέσα στα γήπεδα.

«Θα μπει ηλεκτρονική εποπτεία σε όλα τα γήπεδα με τρόπο που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν και θα έχουμε αλλαγή σελίδας από εδώ και πέρα και από την ψήφιση του νόμου και μετά και μέχρι την εγκατάσταση των καμερών τίποτα πλέον δεν θα είναι ίδιο. Να ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών. Γιατί όλοι ξέραν ότι δεν λειτουργούν οι κάμερες και κρυβόντουσαν πίσω από το ότι λειτουργούν οι κάμερες, αλλά τι να κάνουμε, βάζουμε και την κουκούλα. Τώρα πλέον όλοι θα είναι κάτω από το φως της κάμερας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας είπε: «Η στοχοπροσήλωση είναι να μπουν κάμερες. Δεν θέλω να μπω στην ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου. Αυτή είναι το deadline που λέμε για να ανοίξουν πάλι τα γήπεδα. Εμείς θέλουμε να μπουν παντού ηλεκτρονικές κάμερες σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα και αυτό θα γίνει. Τα κείμενα του νόμου έτοιμα έρχονται στη Βουλή και θα υλοποιηθούν μέσα στον χρόνο που πρέπει».

Αναφορικά με τη λίστα με τα 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν με όλες τις ομάδες και από όλη την Ελλάδα που προσκόμισαν μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, είπε ότι πρόκειται «για άτομα με έντονη παραβατική συμπεριφορά και παραβατική ποινική συμπεριφορά».

«200 άτομα τα οποία έχουν έντονη παραβατική αθλητική συμπεριφορά. Και αυτά τα άτομα με έρευνα που έγινε έχουν και παραβατική ποινική συμπεριφορά. Συνδέεται δηλαδή η παραβατικότητα η ποινική με την αθλητική που αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματικά στοιχεία και όχι με αγνούς φιλάθλους όπως θέλουν να παρουσιάζονται, όχι με ανθρώπους που αγαπάνε την ομάδα τους. Μάλλον χρησιμοποιούν ως επικάλυψη και ως άλλοθι την αθλητική ομάδα κάθε φορά που δεν τους ενδιαφέρει καν ποια είναι, απλά βρίσκουν την ομπρέλα κάτω από την οποία θέλουν να δράσουν εγκληματικά και για τους δικούς τους σκοπούς».